Ekonomi Haluk Levent: Hatay'da insanlık için çok önemli dersler var

Haluk Levent: Hatay'da insanlık için çok önemli dersler var

Paylaş
Haluk Levent: Hatay'da insanlık için çok önemli dersler var

Sanırım 8-9 yaşlarındaydım. Babam bir askerlik arkadaşını görmeye ve biraz da gezmeye Hatay’a gidecekti.

HALUK LEVENT

Haberin Devamı

Hatay’ın nasıl bir yer olduğu, Adana’ya benzeyip benzemediği gibi sorularla kurduğum çocukça baskıya babam, “Hazırlan seni de götüreyim” deyince, aya gidecekmiş gibi heyecanlandığımı hatırlıyorum.

Adana ile Hatay arası şimdi otobanla rahatça 2 saatte gidiliyor. O zamanlar, 2 şerit ve güzergahtaki her kasabaya uğrayan yoldan Misis’te sıkma ve ayran, Payas’ta içli köfte molalarıyla en az 4 saatlik yoldu. Amanos dağlarından Asi Ovası’na inerken gördüğüm manzaradan nasıl etkilendiysem, bunca yıl sonra bile Hatay dendiğinde hafızamın o bölümünün kapak fotoğrafı olarak o görüntü, yemyeşil gözlerimin önüne serilir.

MASAL GİBİYDİ...

Babam, ben, askerlik arkadaşı ve çocuklarıyla iki günde Hatay’ı ne kadarı gezilebilirse gezdik. Aya değilse de, yaşam olan başka bir gezegene düşmüş gibiydim. Başka dinler, uygarlıklar, adetler onları hiç görmemiş bir çocuğa gerçek gelmiyor, masal dinliyor gibi dinliyorsun. Sanıyorsun ki dünyanın tümü senin dininden ve senin mahallendekiler gibi yaşıyor. Muhtemelen çocukluğumun o masalının gerçekle kesiştiği ilk yer de Hatay’dır. Varlığını yeni kavramaya başladığım dinlerin mabetlerini, giysilerini, aynı mahallede hep birlikte yaşayan insanlarını ilk kez Hatay’da görmüştüm. Ama bunun yaşadığımız çağ için önemini anlayabilmek için çok büyümem gerekecekti.

Haberin Devamı

FARKLILIKLARA SAYGI

Hatay, Ortadoğu ve Anadolu arasındaki konumu, bir tarafı Akdeniz’e açılan stratejik önemi ve doğasıyla tarih boyunca cazibe merkezi olmuştur. Binlerce yıldır uğradığı işgal, talan ve deprem gibi birçok felaketten, içinde barındırdığı farklı din ve etnik kökenden insanların dayanışmasıyla yeniden yapılanmış, ayakta kalabilmiş. Bu açıdan bakınca Hatay’da tüm insanlığa çok önemli dersler var.

Dünya zor bir dönemeçten geçiyor. Bir yanda küresel ısınma ve insan kaynaklı çevre felaketleri, bunları büyüten dev çıkar kutuplaşmaları, sıcak, soğuk, fiziki, dijital yüzlerce sür git savaş, ırk, din, fikir tanımadan topyekûn insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Artık insanlığın bir çocukluk yanılsaması olan farklılık masallarından kurtulması, her dinden, her ulustan insanla omuz omuza, dünyanın ve dünyadaki tüm canlılığın sorumluluğunu hep birlikte alabilecek olgunluğa gelmesi gerek.

Haberin Devamı

BARIŞIN KANITI...

Bunu küçük ölçekte yaptık. Hatay’da binlerce yıldır yaptığımızı artık dünya ölçeğine taşımamız gerek. Dünya bir tek bizim inancımız, uygarlığımız, mahallemizden oluşmuyor ve böyle bir şey de asla olmayacak.

Giderseniz göreceksiniz; çeşitli farklarımız var görünse de, birbirimizle barış ve huzur içerisinde rengarenk bir hayatı binlerce yıl yan yana yaşayabileceğimizin kanıtı, Hatay’da hâlâ dimdik ayakta duruyor.