Dünya Hamburger zehir oldu

Hamburger zehir oldu

Paylaş
Hamburger zehir oldu

Obama ile Medvedev geçen hafta Washington'da iki ülke arasında yeni bir sayfa açmak için harekete geçmişti. Bu yeni dönemin dostluk fotoğrafı ise hamburgercide verilmişti; ama...

Eski düşman dost olacaktı!

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev geçen perşembe Amerika’ya resmi bir ziyaret yapmıştı. 4 gün süren gezide Amerika Başkanı Obama ve Medvedev iki ülke arasında terörizme karşı savaş, istihbarat ve ekonomik ilişkileri geliştirmede işbirliğini artırma konusunda fikir birliğine varmıştı. Gezinin son gününde Obama, Medvedev’i en sevdiği hamburgerciye götürmüştü. Samimi bir görüntü veren iki lider, ülkeleri arasındaki yeni dönemin burada adeta fotoğrafını çektirmişti. Uzmanların yorumu “İki eski düşman arkadaş olmaya çalışıyor” şeklinde olmuştu.

Soğuk savaş hortladı!

Medvedev ülkesine döndükten 3 gün sonra ABD Federal Soruşturma Bürosu’ndan (FBI) şoke etkisi yaratan bir açıklama geldi: Ülkemizde faaliyet gösteren 11 Rus casusunu yakaladık!.

İki ülke arasında bahar havası yaşanırken sanki ‘Soğuk Savaş Dönemi’ hortlamıştı. Çünkü ‘Soğuk Savaş’ diye adlandırılan, Doğu bloğu ülkeleri ile Batı arasında 1947’den 1991’e kadar devam etmiş olan uluslararası siyasi ve askeri gerginlik zamanında casuslar savaşı yaşanırdı.

10 yıl boyunca izlendiler

FBI casusları yakalamak için şebekeye sızdı, arabalarına ve evlerine dinleme cihazları, GPS aygıtları yerleştirdi, otel odalarına gizli kameralar koydu. 10 yıl süren soruşturma sonunda 10 zanlı önceki gün New York, New Jersey, Massachusetts ve Virginia’da tutuklanırken, Robert Christopher Metsos adını kullanan 11. zanlı dün Kıbrıs Rum Kesimi’nda yakalandı. Amerika’daki 10 zanlı Rus Dış İstihbarat teşkilatı SVR adına casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklandı. Bu kişilerden 9’u hakkında ayrıca kara para aklama davası da açıldı.

Amerika’da casusluk suçunun czası 5 yıl, kara para aklamanın cezası ise 20 yıl hapis. Saygın evli çiftler imajı Rus ajanı oldukları gerekçesiyle tutuklanan 11 kişi için hazırlanan iddianame, casus filmlerine taş çıkartacak cinstendi. SVR tarafından eğitilen ve 1990’ların başından beri Amerika’da bulunan bu kişiler FBI tarafından 10 yıldır izleniyordu. Zanlılardan biri 20 yıldır El Diario gazetesine muhabirlik yapan Vicky Palaez’di. Ajanlardan ikisi Richard ve Cynthia Murphy adlarını alarak yıllarca evli bir çift gibi davrandı.

Çiftin, ilkokula giden çocukları da vardı. Bir ajan da, ölmüş olan Kanadalı Donald Heathfield’e ait kimlik belgelerini kullandı. Bu zanlı, sahte İngiliz pasaportu taşıyan ajan Tracey Lee Ann Foley ile evliydi. Komşuları tarafından çok sevilen çiftin 2 de çocuğu vardı.

‘Okuduktan sonra imha et’

Tracey Lee Ann Foley’ye SVR’den gelen ve FBI(ıh ele geçirdiği “Okuduktan sonra imha et” uyarısı taşıyan mesajda şöyle yazıyordu: “Çok önemli: 1: Pasaportunu imzala ve gerektiği takdirde kullanmak için imzan üzerinde çalış. 2: Rusya’ya gitmenle ilgili bir soru sorulursa şu hikayeyi kullan: 16 Mart’ta iş görüşmesi için, SU 211 sayılı uçuşla Londra’dan Moskova’ya gittin.”

Ajanların kullandığı taktiklerse 21. yüzyıl teknolojisiyle, eski usul casus tekniklerinin karışımıydı. Örneğn, “Zanlılardan Richard Murphy’ye geçen ocak ayında Roma’da sahte İrlanda pasaportu vermek için buluşma ayarlayan bir SVR ajanı, tanınmak için elinde bir Time dergisi tutuyormuş. Casuslar, “1999’da Malta’da tanışmış olabilir miyiz?” kod cümlesini kullanmış.”

Resmin içindeki mesaj

Rus casuslar yeni yöntemler de kullanmışlar. İnternetten yollanan resimli mesajlar dışarıdan bakan biri tarafından sıradan bir resim olarak görülüyordu. Oysa görüntülerin içine “steganografi” denilen özel bir teknikle yazılı mesajlar gizleniyordu. Casuslar, ellerindeki steganografi programıyla görüntüyü analiz edip yazılı mesaja ulaşıyordu.

Hedefleri nükleer bilgileri almak

Tutuklanan 11 kişiden hiç biri Rus değil. Aralarında Meksikalı, Perulu kişiler de var. Amerika’nın saygın gazetesi New York Times tutuklananların Rus olmadığına özellikle dikkat çekerek şunları yazdı: “Rusya, farklı kökenlerden ajanlar seçip, onlara ‘Amerikanlaşma talimatı’ veriyor. Bu kişiler yıllarca Amerika’da yaşıyor. Sicilleri çok temiz. Hepsi kariyer yapıyor. Komşuluk, dostluk, iş ilişkileri kuruyorlar. Uzun süreler sonra yüksek rütbeli emekli Amerikan subayları ve bürokratlarıyla samimiyet kuruyorlar. İrtibat kurdukları kişileri özellikle nükleer programda görev yapmış isimlerden seçiyorlar.

3

Haberin Devamı