Cumartesi Postası Hamburgerle aşk yaşayacağınız kafe-bar: fol in love

Hamburgerle aşk yaşayacağınız kafe-bar: fol in love

Paylaş
Hamburgerle aşk yaşayacağınız kafe-bar: fol in love

Kafeleriyle ünlü Cihangir'de üç ay önce açılan 'fol in love' kafe-bar, hamburgerleriyle alışkanlık yaratıyor

Türkiye hamburgerle tanışalı neredeyse 20 yılı geçiyor. Fastfood zincirlerinde yemeğe alışkın olduğumuz hamburger, dünyada aslında muhabbeti uzun tuttuğumuz sofraların da yemeği. Artık İstanbul’da da hamburgerin tadına varacağımız, içkinizle lokma lokma yiyeceğiniz, arkadaşlarınızla sohbetin tadına varacağınız adresler gittikçe modaya olmaya başlıyor. Öyle ki; kafeleriyle ünlü Cihangir’de üç ay önce açılan ‘fol in love’ kafe-bar, hamburgerleriyle şimdiden alışkanlık yaratmış bile!

‘fol in love’ sağlıklı beslenmeyi seven üç arkadaşın fikri. Ayfer Ağa, Ebru Köktürk Koralı ve Gülbin Özbey’in... Makine mühendisi olan Ayfer Ağa yıllarca denizcilik sektöründe çalışmış. Ebru Köktürk Koralı, Hayal Kahvesi’nin ortaklarından. Aynı zamanda da gastronomi konusunda çalışmaları var. Üç arkadaş Cihangir’de bir dükkanın boş olduğunu görür. Eskiden beri hayalleri olan kafe açma fikri akıllarına gelir. “Bu boş dükkanı kafeye dönüştürsek farklı ne yapabiliriz?” diye düşünürler. Barbekü partilerinde çocukları için hazırladıkları, herkesin bayıla bayıla yediği sağlıklı hamburgeri yapmaya karar verirler. Ayfer Ağa: “Hemen Amerika’da uzun yıllar çalışan arkadaşımız mimar Eralp Akyol’la konuştuk. Burayı Amerika’daki hamburgerciler gibi rahat bir ortama dönüştürdü.

Uzun yeşil masalar, konforlu koltuklar koydu. Camın önüne de tek başına gelen misafirlerimiz için yüksek tabureler ve bir de masa ekledi. Kafenin ismi de kolay akılda kalsın istedik. Biliyorsunuz tavukların yumurtladığı yere ‘fol’ deniyor. İşe yeni başladığımız için ‘fol’ kelimesi, doğuşu ve saflığı temsil ediyor. İsmin devamı da İngilizce yazılıyor. ‘Fall in love’ aşık olmak demek. Türkçe’deki ‘fol’ ile İngilizce’deki aşık olmak kalıbını bir araya getirdik. Çünkü hamburgerlerimizi yiyenlerin onlarla aşk yaşayacağını biliyorduk!”

İÇERİĞİNDEKİ HER ŞEY ORGANİK

Kafenin ismi ve tarzı belirlendikten sonra üç arkadaş menü için dört aylık bir çalışmaya girer. Hamburger etini yüzde 100 dana antrikottan hazırlarlar. İçine karabiber ve tarifini kimseyle paylaşmadıkları özel karışımları dışında hiçbir şey eklemezler. Ekmekleri ünlü Alman fırını Backhaus hazırlar. Hamburger ekmeğinin zeytinyağlı, kabuğu sert içi yumuşacık olan İtalyan ekmeği ciabatta olmasına karar verirler. fol’de hamburger etinin içine hiçbir şey eklenmezken karamelize soğan, peynir, turşu, domates gibi diğer malzemeler ekmekle et arasına konur. Tahta üzerinde servis edilen hamburgerler, yanında elma dilimi patates ve hiçbir yerde bulamayacağınız iştah açıcı soslarla sunuluyor. Dana etinden yapılan hamburger dışında tavuk ve balık burger de yapmaya karar veren üç arkadaş, sonunda toplam 20 hamburger çeşidi belirler.

Cihangir’de kahvaltı etmeyi sevenler için kahvaltı menüsü, hafif yemek düşkünlerine alternatif yemek çeşitleri oluştururlar. Bunlardan en sevileni Gülbin Özbey’in annesinin mantısı ‘hinkali’ olur. Gülbin Özbey “Gürcü mantısı olan hinkaliyi annem bir zamanlar yardımcımız Maria’dan öğrenmişti. Arkadaşlarım da dahil hepimiz bu mantının hayranıydık. Hinkaliyi menüye eklemezsek olmazdı. Şimdi annem fol için Maria’dan öğrendiği hinkalileri yapıyor, tahmin ettiğimiz gibi herkes bayılıyor!” diyor. Ayfer Bey’in ailesinin de katkısı var yemeklere. Tekirdağ’da yaşayan Ayfer Ağa’nın annesi bahçelerinde yetiştirdiği organik sebzelerden hamburgerlerin yanında ikram edilen sosları yapıyor. Ebru Köktürk Koralı da kahvaltı menüsü için organik meyvelerden reçeller hazırlıyor.

İSTANBUL'UN DİĞER SEMTLERİNDE ŞUBELERİ AÇILACAK

fol in love’da en çok üne kavuşan hamburger çeşidi Puerto Riko acısı olan ‘ajili mojili’ (ahili mohili diye okunuyor) eklenmiş hamburger olur. Müşterilerin ‘acılı macili’ adını taktığı bu burgerin içinde ajili mojili sos dışında, üç renk biber, iki renk peynir, tortilla cipsi ve karamelize soğan var. Aynı şekilde porcini mantar, peynir ve dana jambonun bulunduğu porcini mantarlı hamburger de çok seviliyor. Fesleğen, İzmir tulum, ızgara patlıcan, biber dilimleri, zeytin kırması bulunan ‘Akdenizli’; füme et, füme peynir, karamelize soğan, guakomolo sosu bulunan ‘füme’ adındaki hamburgerler de en popüler olanlar arasında. Seçim yapamayanlar içinse 20 çeşit burgerin minileri var. Önce tadına bakıp sonrasında severseniz ısmarlayabiliyorsunuz. Ya da evinizde davet verecekseniz bu mini burgerler hem tadımlık hem de doyumluk oluyor. Formuna dikkat edenlerse fol’un lezzetleri arasındaki nar ekşili buğday salatasını tercih ediyor.

Malum Cihangir deyince kahvaltısız olmaz. En çok pazar günleri talep gören kahvaltı menüsünde menemenden sahanda yumurtaya, pancake’ten İspanyol omletine kadar pek çok çeşit var. Menüdeki en zengin kahvaltı ise Cihangir kahvaltısı... Bu kahvaltıda ise bıldırcın yumurtasından tahinpekmeze, Kayseri pastırmasından reçellere kadar yok yok! fol in love en çok cuma ve cumartesi akşamları kalabalık oluyor. Barı da iş çıkışlarında İstanbullular’ın şimdiden uğrak yeri olmuş. Hatta sıcak şarabının namını duyan kar kış demeden Cihangir’e geliyor. Semtin beğenisini kazanan bu kafe-barın Cihangir ve yakın semtlere servisi var. “Cihangir’e kadar gidemem” diyorsanız, ustaların elinden çıkmış fol hamburgerini yemek için yakında İstanbul’un diğer semtlerinde açılacak şubeleri beklemeniz gerekecek!

fol in love: Cihangir Caddesi 16/B Cihangir Tel: 0212 244 00 48

HABER: MERVE ÖZAYTEKİN

mozaytekin@posta.com.tr

3

Haberin Devamı