Ramazan Hamileyken oruç tutmak sakıncalı mı?

Hamileyken oruç tutmak sakıncalı mı?

Paylaş
Hamileyken oruç tutmak sakıncalı mı?

Ramazanda tüm anne adaylarının merak ettiği "Hamileyken oruç tutmak sakıncalı mı?" sorusuna cevap…

Gebelikte beslenmenin önemine değinen uzmanlar, özellikle hamileliğin ilk ve son 3 ayında oruç tutmanın sakıncalı olduğunu söylüyor. Oruç tutan anne adayları bu süreçte kan şekerinin düşmesine bağlı olarak sinir, halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilir. Gebelikte oruç tutma ile ilgili uzmanlar görüşlerini şöyle ifade ediyor:

Haberin Devamı

Sağlık sorunlarına sebep olabilir

Oruç tutan anne adayları öncelikle kan şekerinde yaşanan düşmeye bağlı olarak; halsizlik, baş dönmesi, sinir ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Bu gibi sağlık sorunları anne adaylar için riskli durumlara neden olabilir. Gebelik döneminde anne adayları kan şekerlerinin düşmesi ve vücut ısılarının azalmasına meyillidirler.

Bazı riskler taşır

Uzmanlar gebelik döneminde oruç tutmanın anne ve bebeğin sağlığı açısından riskleri taşıdığını ifade ediyor. Oruç tutmayı planlayan anne adayları bu riskleri göz önünde bulundurmalı ve bu kararı almadan önce mutlaka doktora başvurmalı. Anne adayının oruç tutmasına doktor tarafından onay verildiğinde bazı konulara dikkat etmesi gerekir. Bu konulardan biri sıvı kaybını önlemek. Sıvı kaybını azaltmak için anne adayının mümkünse dışarı çıkmaması ve mutlaka sahura kalkması önerilir. Uzmanlar, gebelerin oruç ibadetini gebeliklerinin bitmesinden sonra kaza orucu tutarak yerine getirmelerinin, hem kendileri hem de bebekleri açısından daha olumlu olacağının altını çiziyor.

Haberin Devamı

Bu hastalıklar varsa kesinlikle oruç tutmayın

Gebe olmalarına rağmen oruç ibadetini yapmak isteyen hamilelerin bu kararı vermeden önce mutlaka doktora danışmaları ve risk taşıyıp taşımadıklarını öğrenmeleri gerekir. Anne adayında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, gebelik şekeri, karaciğer hastalığı ve mide ülseri gibi rahatsızlıklar mevcutsa oruç tutması sakıncalıdır.