Opr. Dr. Hande Akbaş Hamileliğe sağlıklı baslayın
HABERİ PAYLAŞ

Hamileliğe sağlıklı baslayın

Haberin Devamı

Hamile kalmak isteyen kadının mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması gerekiyor. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık ve kızamıkçık testleri, guatr hormon düzeyleri de ölçülmeli ki hamilelik en sağlıklı şekilde başlasın...

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?

30 yaşındayım. 8 haftalık hamileyim. Acaba cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde gebeliğin 7’nci haftasında embriyonun cinsiyeti kesinleşir. Ama bunun ultrasonla görülebilir hale gelmesi en erken 11-12’nci gebelik haftalarında mümkün olabilir. Ama bu haftalarda yanılma payı halen mümkün olduğundan en kesin yorum 14-15’inci haftalarda bebeğin pozisyonunun cinsiyeti görebilmek açısından uygun olabilmesi halinde yapılabilir.

Aşılama tutmadı

27 yaşındayım. Polikistik over nedeniyle tedavi görüyorum. 3 kez aşılama yapıldı ama gebe kalamadım. Nasıl anne olacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromlu hastalarımızda adet düzensizliği şeklinde kendini gösteren yumurtlama bozuklukları varsa o zaman genellikle bebek sahibi olabilmek için biz kadın doğum uzmanlarının yardımlarına ihtiyaç duyarlar. Sizde en olumlu yön, yumurtalık rezervinizin bol olmasıdır.

Genel yaklaşım hasta 3 kez aşılamayla gebe kalamamışsa daha fazla vakit kaybetmeyip tüp bebek yöntemine geçilmesidir. Tüp bebek konusunda deneyimli ellerde gebelik şansınız embriyo başına yüzde 30-35 olacaktır.

İlk muayene ne zaman yapılır?

19 yaşında, bekar kızım. İlk kez ne zaman kadın doğum uzmanına başvurmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde en sık yapılan hata doktora sadece şikayetimiz olduğu zaman başvurmaktır.

Sağlıklı her genç kadın cinsel açıdan aktif hale geldiğinde hemen, eğer değilse bile en geç 21 yaşına kadar mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı, yıllık muayenelerini ihmal etmeden yaptırmaya başlamalıdır.

Anne olmak istiyorum

26 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Evliliğimin ilk yıllarında çocuk sahibi olmak istemedim. Ama şimdi gebe kalmak istiyorum. Hamile kalmadan önce yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik planlayan tüm kadınlara ilk önerimiz mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması, vajinal smear aldırmasıdır.

Ayrıca tam kan sayımı, sarılık testleri, kızamıkçık testleri, guatr hormon düzeylerinin ölçümünün de yapılması uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder