Hamilelikte şeker yüklemesi bebeğe zarar verir mi?

Gebelerde şeker yüklemesinin yan etkisinin olmadığını belirten Okan Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Irmak Sayın Alan, "Anne adayları şeker yüklemesi yaptırmadığı takdirde iri bebek doğumu gibi ciddi sıkıntılar yaşayabilirler" dedi

Hamilelikte şeker yüklemesi bebeğe zarar verir mi?
Değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte diyabetin her geçen gün arttığını belirten Yrd. Doç. Dr. Irmak Sayın Alan, son verilere göre dünyada 415 milyon diyabet hastasının bulunduğuna dikkat çekti. Bu sayının 2040 yılında 642 milyon olacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Irmak Sayın Alan, ölçülü, dengeli ve bilinçli beslenme düzeninin oluşturulmasıyla kan şekerini kontrol altına alınacağını belirtti.

'ŞEKER YÜKLEMESİNİN YAN ETKİSİ YOK'

Diyabet vakalarının gebelik döneminde görülebildiğine dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Irmak Sayın Alan, "Hamilelik döneminde kadınların, kadın doğum uzmanına giderek uygun şeker tetkiklerini yaptırması gerekiyor. Şeker yüklemesinin herhangi bir yan etkisi yok. Yaptırılmadığı takdirde iri bebek doğumu gibi daha ciddi sıkıntılar doğurabiliyor" dedi.

Kolestrol ilaçlarının diyabet gelişimine neden olabileceğini ifade eden Alan, "Diyabet riski yüksek olan hastalarda, kolesterol yüksekliği için statin kullanımı dikkatle değerlendirilmeli ve mümkünse yaşam tarzı değişikliği ile tedavi ön planda tutulmalı" dedi.

GİZLİ ŞEKER İLE DİYABET AYNI ŞEY Mİ?

Prediyabet, halk arasında bilinen adıyla gizli şeker hastalığının diyabet tanısı için mevcut kriterleri sağlamadığını vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Irmak Sayın Alan, "Bu aşamadaki hastaların önemli bir bölümü durumlarını fark edemiyor. Ancak prediyabet diyabetten bir önceki aşama olduğu için damarlar üzerinde hasar oluşturabiliyor. Bu süreçte ilaç tedavisinden ziyade vücut ağırlığının en az yüzde 5-7’sini kaybetmeyi hedefleyen diyet ve egzersiz uygulamasının yeterli olacaktır" diye konuştu.

KAHVE DİYABETİ ÖNLER Mİ?

"Araştırmalar, kahve tüketiminin kalp damar hastalığı, kanser, parkinson ve tip 2 diyabet riskini az da olsa azalttığını gösteriyor" diyen Yrd.Doç.Dr. Irmak Sayın Alan şöyle devam etti: "Kandaki glukoz düzeylerini artırdığı gösterilen kafein bu etkiden sorumlu değil. Bu etki kahvenin kavurma işleminde açığa çıkan yüzlerce farklı kimyasal bileşenden ve kahvenin içerdiği yüksek düzeyde antioksidanlardan kaynaklanıyor."