Siyaset Hamili çek gibi aramaya savunma
Paylaş
Hamili çek gibi aramaya savunma

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme taşıdığı 'hamili çek gibi arama' kararını savundu

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, "Konunun hassasiyeti ve gizliliği nedeniyle, delil karartma durumunun önüne geçilmesi açısından isim ve adreslerin üzeri kapatılarak cumhuriyet Başsavcılığımızda CMUK'un 250'inci maddesi ile yetkili, görevli 18 Kasım 2009 günü saat 11.34'da kurumlararası çatışmaya sebebiyet vermemek ve ilgili kamamın nezaketen bilgilendirilmesine yönelik olarak Erzincan Merkez Komutanlığına faks çekilmiştir. Görevli Cumhuriyet Savcıları da faksın çekilmesini müteakip Erzincan'a hareket etmişlerdir" dedi.

Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş imzalı yazılı açıklamada, bir kısım yazılı ve görsel basında Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir mahkeme kararında, ilgili yasanın öngördüğü 'aramanın nedeni, aranacak kişi, arama yapılacak yer ve diğer adresler' gibi zorunlu bilgilerin yer almadığı belirtildi.

"KARAR USUL VE KANUNA UYGUN"

'Boş arama kararı' verildiği yönünde gerçeği yansıtmayan, iddiaya dayalı haberlerin yer alması nedeniyle açıklama yapmak zorunda kaldığına işaret eden Sinan Kuş, belirtilen mahkemenin 18 Kasım günü 2009/ 785 değişik iş sayılı kararı ile 'El koyma ve arama kararı' verildiğini anımsattı.

Hakim tarafından verilen bu kararın usul ve kanuna uygun olduğunun görüldüğüne dikkati çeken Başsavcı Kuş, karar aranılacak şüphelilerin isim ve adreslerinin açıkca yazıldığını belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiğini öne sürdüğü arama kararının fotokopisini medya mensuplarına dağıtarak, kararın ilgili yasa hükmünü ihlal ettiğini ileri sürmüştü. Kararı hamili çeke benzeten Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin Adalet Bakanı ve Başbakan'dan açıklama beklediklerini belirtip, HÔkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerini göreve davet etmişti.

Turgay İpek-Nursima Özonur/ERZURUM (DHA)

Haberin Devamı