Siyaset 'Hamili çek gibi karar'a belgeli eleştiri
Paylaş
'Hamili çek gibi karar'a belgeli eleştiri

CHP Grup Başkan Vekili Kılıçdaroğlu, Erzurum Mahkemesi'nin ihtilaflı arama kararına karşı bir belge sundu

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, çarşamba günü düzenlediği bir basın toplantısında, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiğini belirttiği bir arama kararının fotokopisini basın mensuplarına dağıtarak, kararın ilgili yasa hükmünü ihlal ettiğini ve ‘hamili çek’ gibi olduğunu savunmuş ve Adalet Bakanı ve Başbakan’ı açıklama yapmaya davet etmişti.

Bugün tekrar bir basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, toplantıdan 24 saat sonra Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığından bir açıklama geldiğini hatırlattı ve “O savcı doğruları söylemiyor,” dedi.

BİRİ DOLU, BİRİ BOŞ

CHP grup Başkanvekili, iddiasını desteklemek için, bugünkü basın toplantısında da aynı mahkemenin, aynı tarih ve aynı sayıyla vermiş olduğu başka bir kararı basın mensuplarına sundu. Kılıçdaroğlu, basın toplantısında, Kılıçdaroğlu, sunduğu yeni kararın özelliğinin, hakkında arama yapılacak kişilerin ad, soyad ve adreslerinin yazılı olarak yer alması olduğunu belirtti. Ortada, ‘biri dolu biri boş’ olmak üzere iki ayrı belge bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bu iki ayrı belgenin aynı yargıç tarafından imzalandığını kaydetti.

Haberin Devamı

“ADALET BAKANLIĞI SUÇ ORTAĞIDIR”

Kılıçdaroğlu, savcının yapmış olduğu açıklamaların, kendi iddialarını doğruladığını iddia etti ve “Adalet Bakanlığı’nın suskunluğunu koruması, açıkça suç ortaklığının kanıtıdır. Öyle anlaşılıyor ki Ankara ile Erzurum arasında ciddi bir işbirliği vardır,” dedi. Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığına seslendi ve Ankara’dan kimlerin Erzurum mahkemelerini ve savcılığını aradığının açıklanmasını istedi.

“YANDAŞ MEDYA, İDDİALARIMI VERMEDİ”

CHP Grup Başkanvekili, ‘yandaş medya’ olarak isimlendirdiği bazı basın kuruluşlarının, kendisinin iddialarına yer vermezken bugün ise, Erzurum Cumhuriyet Savcılığının açıklamalarının manşetlerinden verildiğini kaydetti ve “Umarım açıkladığım her iki belgedeki imza ve mühürlerin farklılığını yandaş medya da görür,” dedi.

Haberin Devamı

“SAYIN SAVCI YANLIŞININ ARKASINDA DURMUŞTUR”
‘Hamiline mahkeme kararını’ açıklarken diğer mahkeme kararının da ellerinde olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, yargıya duydukları saygıdan, ilk etapta belgeyi açıklamadıklarını ifade etti ve savcının ise açıklamalarıyla, yaptığı yanlışın arkasında durduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu, hukuk ve demokrasiye herkesin ihtiyacı olduğunu söyledi ve “Ama maalesef hukuk ve demokrasi, AKP iktidarıyla katlediliyor,” dedi.

Yargının, siyasallaştırılarak AKP iktidarının emrine sokulduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, “Bu gidiş böyle devam ederse, yandaş medya kavramı yanına, yandaş yargı kavramı da eklenecektir,” dedi ve asıl tehlikeli olanın da bu olduğunu kaydetti.

Açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir’in dünkü konuşmasıyla ilgili yorumunun sorulması üzerine, söz konusu üslubun, seçimle işbaşına gelmiş bir siyasetçiye yakışmadığını söyledi.

“HÜKÜMET DUT YEMİŞ BÜLBÜL GİBİ”

Başka bir soru üzerine, ‘hamiline karar’ olayının sonuna kadar takip edeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı ve hükümet yetkililerinin her konuda konuşurken böyle önemli bir konuda ‘dut yemiş bülbül gibi’ sustuklarını kaydetti ve Bakanlığın, Teftiş Kurulu’nu derhal harekete geçirilmesini istedi. Kılıçdaroğlu şunları ekledi:

“AKP KILICI OLAN MÜFETTİŞLERİ BİLİYORUZ”

Haberin Devamı

“Harekete geçirdiği müfettişleri de bizim bilmemiz lazım. Yani elinde AKP kılıcı, oraya giden Adalet Bakanlığı müfettişi istemiyoruz. O müfettişlerin isimlerini çok iyi biliyoruz. Ama yargıya duyduğumuz saygıdan dolayı onların simlerini de açıklamıyoruz. Ama yeri ve zamanı gelirse, AKP’nin kılıcını eline alıp yargının üzerine acımasızca giden, siyasal raporlar yazan o müfettişleri de isimlerini açıklarız.”

“ARINÇ CİDDİYETİNİ KAYBETMİŞ BİR POLİTİKACIDIR”
Kılıçdaroğlu, Arınç’a suikast iddiasıyla ilgili bir soruyu cevaplarken de “Sayın Arınç, ciddiyetini kaybetmiş bir politikacıdır. Onu ciddiye alıp cevap vermek de doğru değildir,” ifadelerini kullandı.

ANKARA / DHA