Beden Sağlığı Hamsideki Omega-3 somon kadar fazla

Hamsideki Omega-3 somon kadar fazla

Paylaş
Hamsideki Omega-3 somon kadar fazla

Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök “Kendi denizlerimizin balığı olan hamsinin ticari katma değerini yaratamadık. Halbuki hamsi, somon kadar yüksek bir Omega-3 kaynağıdır” dedi

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, Omega-3 kaynağı olarak hamsi, sardalya, uskumru ve palamut gibi kendi balıklarımız yerine hala Norveç’ten ithal edilen ve genellikle çiftlikte üretilen somonun tüketilmesini eleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Gök kendi denizlerimizden bolca çıkan sardalya, palamut, uskumru ve hamsinin Omega-3 oranının somondan daha az olmadığını belirterek “Norveç, somonu markalaştırdı, biz Omega-3 oranı çok yüksek olan hamsiyi bir marka değer haline getirip pazarlayamadık. Somon kadar popülaritesi olamadı bizim balıkların. Somon füme, somonlu salatayı menülerimize koyduk ama lezzetli bir hamsi tarifini geliştirip uluslararası marka haline getirmedik. Şeflerimiz de bu konuda büyük hatalar yaptı, yapıyor. Menülerinde diğer aşçılar gibi zaman harcayıp hamsili, sardalyalı tarifler kullanmak yerine tarifleri hazırlanmış somonlu reçeteleri kullandılar. Biz ülkemizde maalesef Omega-3 açısından bu kadar değerli olan hamsiyi bol olduğu dönemde ucuz bir yem olarak çiftlik balıklarına verdik” dedi.



“BALIĞI YAĞDA KIZARTIRSANIZ OMEGA-3'Ü GİDER”

Özellikle çocukların ve hamilelerin fiyatı düşük ancak besin değeri çok yüksek olan sardalya, palamut ve hamsiyi bolca tüketmeleri gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gök, “Denizlerimizde yetişen mevsim balıkları çiftlikte yetişen balıklara ya da ithal balıklardan önce tercih edilmeli” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Gök, balıkların fırın ya da ızgarada pişirilmesi gerektiğini hatırlatarak “Asla derin yağda kızartılmamalılar çünkü Omega-3 yağı, kızartma yağında çözünerek yağın içine geçer” diye konuştu.

“CIVA MİKTARI DAHA AZ”

Yrd. Doç. Dr. Gök balıklardaki cıva oranından da söz etti: "Cıva oranı, uzun ömürlü köpekbalığı ve balina gibi balıklarda yüksektir. Hamsi ve sardalya gibi balıklarımız kısa ömürlüdür, bu nedenle cıva oranları düşüktür. Çocuklar ve hamileler de gönül rahatlığıyla tüketebilir. Omega-3 kaynağı olarak haftada iki kez denizlerimizde yetişen sardalya, hamsi, palamut ve uskumru yemek cıva açısından risk oluşturmaz."


Haberin Devamı