Mehmet Coşkundeniz HANGİ ERKEKLER ŞİDDETE EĞİLİMLİ?
HABERİ PAYLAŞ

HANGİ ERKEKLER ŞİDDETE EĞİLİMLİ?

Bizim gazetenin birinci sayfasındaki haberi okumuşsunuzdur. Kocaeli’nde 10 günlük gelin koca dayağından kaçmak için çarşafları birbirine bağlayıp balkondan sarkarken düşüp iki ayağını kırdı. Düşünsenize 10 gündür evli ve dayak yiyor. Kadın ifadesinde, “Nişanlıyken bana iki kez dayak attı. Beni kıskandığını söylüyordu. Evlenince düzelir sandım” diyor. Ve hayatının hatasını da evlenince düzeleceğini düşündüğü an yapıyor.

Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’nun 2006’da yaptığı bir araştırma var. Boşanan kadınların yüzde 63’ü eşinin kötü huylarının evlenince düzeleceğini sanarak evlenmiş. Sonuçta düzelmemiş ki boşanmışlar... Erkek şiddetine karşı önlem almanın ilk yolu, nişanlılık ya da flört döneminde o kişiyi iyi incelemekten geçiyor. Çünkü şiddete eğilimli erkekler mutlaka kendilerini ele veriyor. Bakın hangi davranışlar erkeğin şiddete eğilimli olduğunu gösteriyor:

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

1-AŞIRI SAHİPLENME

Başta çok hoşunuza gider. “Oraya gitme, benden habersiz dışarı çıkma, şunu giyme” gibi sözlerden onun sizi kıskandığını düşünürsünüz. “Seven insan kıskanır” deyip bir de arkadaşlarınıza “Benimki beni o kadar seviyor ki, erkek sineğin bile yanıma yaklaşmasına izin vermiyor” dersiniz. Fakat bir süre sonra bu sizin canınızı sıkmaya başlar. Çünkü o erkek artık onsuz nefes almanıza bile izin vermemektedir. Onun dediğini yapmadığınızda aşırı öfkelendiğini görürsünüz. İşte bu öfke, bir süre sonra mutlaka şiddete dönüşür.

2-ÖFKE NÖBETLERİ

Sizinle ilgili ya da sizinle ilgili olmayan durumlarda aşırı tepki gösterip birden parlıyorsa, hatta günlük olaylara bile gerektiğinden fazla tepki veriyorsa, bu erkek şiddete eğilimlidir. Çünkü ileride, örneğin trafikte bile sinirlense eve gelip bunun acısını sizden çıkaracaktır. Bir bahane bulup, bu öfkesini size kusacaktır. Başta bu aşırı sinirli halini sevimli bulabilirsiniz ama bunun sizi mutlaka olumsuz etkileyeceğini aklınızdan çıkarmayın.

3-SUÇLAMA YÖNELTME

Şiddete eğilimli erkek asla haksız olduğunu kabul etmez. Haksız olduğu durumlarda da hep başkasını suçlar. Bu suçlama da genellikle en yakınındaki kişiye, yani sevgilisine ya da eşine yönelik olur. Evde ekmek yoksa, suçlusu kadındır. Çocuk ağlıyorsa, suçlusu kadındır. Bu suçlamalar bir süre sonra cezalandırmayı da birlikte getirecektir. Çünkü onun mantığına göre ortada bir suç varsa, cezası da olmalıdır. Hele hele onun haksız olduğunu iddia ederseniz haklılığını size ‘döve döve’ kanıtlayacaktır.

4-EMREDEREK KONUŞMA

Genellikle de bunda başarılı olurlar. Belki siz bunu onun ‘yetişme tarzı’na bağlarsınız ama gerçek böyle değildir. Çünkü emrettiği şey yerine gelmezse şiddete başvurur. ‘Hayır’ dediğiniz an size bunun hesabını ödetecektir. Burada önemli olan sırf seviyorsunuz diye onun her isteğini yerine getirmemenizdir. Sizin sevgiyle yapacağınız şey bir süre sonra göreviniz haline dönüşecek, bu görevi yerine getirmekte gecikir ya da tereddüt ederseniz de erkek, bunun bedelini şiddetle ödetecektir.

5-TEHDİT ETME

Şiddete eğilimli erkek iki tür tehdide başvurur. Birincisi, sizin ona zaafınızı bildiği için terk etmekle tehdit eder. İkincisi kendine güveni zaten çok az olduğu için “Beni terk edersen seni öldürürüm” tehdididir. Her iki durumda da aslında kendi zorbalığını size kabul ettirme amacı yatar. Siz korkup ayrılamazsınız. Döver, korkunuzdan yine ayrılamazsınız. Bu durumda şiddeti onun kafasında legalleştirirsiniz. “Ne yapsam gitmiyor” mantığı erkeğin kafasına yerleştiği an gerçekten korkmanız gerekir.

6-İNTİHAR SÖYLEMLERİ

Kendine zarar vermekten korkmayan erkek, size zarar vermekten de korkmaz. Bu tür ‘dengesizlik’ içinde bulunanlar önce sizi kendisini öldürmekle tehdit eder. Siz ona acıyıp terk etmezseniz ona büyük bir silah vermiş olursunuz. Bu tür ‘hasta ruhlu erkekler’ kadını döver, sonra ağlayarak özür diler. Kadın affetmezse “Kendimi öldürürüm” yalanlarına başlar. Kadın yumuşar ama ilk tartışmada yine şiddete başvurur.

Bu arada dün bu köşede “Erkek kadını niye döver?” sorusunun cevabını yazmıştım. O yazıyı da http://on.fb.me/r0Pk3g adresinden okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder