Gündem Hapisten operasyona!

Hapisten operasyona!

Paylaş
Hapisten operasyona!

Gece yarısı talimatıyla KOM Daire Başkanı Karababa görevden alınarak, yerine eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi. Özdemir KOM ekibi tarafından yapılan bir operasyonla Emniyet müdürlüğü görevinden alınmış ve 3 ay tutuklu kalmıştı. Özdemir'in yargılanması ise halen sürüyor!

Gece yarısı talimatla yapılan değişiklikle Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanı Hacı Yusuf Karababa görevden alınarak, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na atandı. Karababa’nın yerine ise eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi. Özdemir KOM ekibi tarafından yapılan bir operasyonla Emniyet müdürlüğü görevinden alınmış ve 3 ay tutuklu kalmıştı. Halen yargılanması süren Özdemir, şimdi bu ekibin başına gelmiş oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanı Hacı Yusuf Karababa, önceki gece sürpriz bir kararla görevinden alındı. Karababa’nın yerine ise eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir atandı. Özdemir’in Ankara Emniyet Müdürlüğü görevini yürütürken kendisine yönelik operasyonu düzenleyen dairenin başına getirilmesi dikkat çekti. Özdemir, kendisini soruşturanlar hakkında açılan soruşturmayı da yürüten daireye başkanlık yapacak.

3 DAİRE BAŞKANI

Geceyarısı talimatla yapılan değişiklikle Karababa, görevinden alınarak Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na; Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Murat Koçak, Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı’na; Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanı Selman Girgin de Baltalimanı Polisevi Müdürlüğü’ne atandı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından Özel Güvenlik Daire Başkanlığı görevinden alınarak KOM Daire Başkanlığı’na getirilen Karababa, İstanbul merkezli yürütülen ‘yasadışı telefon dinleme ve sahtecilik’ operasyonunun koordinasyonunu yürüten en tepedeki isimdi. Karababa ve ekibi, Emniyet içerisindeki ‘paralel yapılanma’ soruşturmasını sürdürüyordu. Karababa’dan boşalan Daire Başkanlığı’na ise eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir atandı.

3 AY TUTUKLULUK

zdemir, 2010 yılında Ankara Emniyet Müdürü görevini yürüttüğü sırada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Kayseri’de yürütülen ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçu kapsamındaki operasyonda gözaltına alındı. Özdemir, mahkemece önce serbest bırakıldı ancak soruşturmayı yürüten terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin’in itirazı üzerine Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı. 3 ay tutuklu kalan Özdemir serbest kaldı. Özdemir’in de yargılaması halen devam ediyor.

KOZMİK ODA HÂKİMİ TUTUKLAMIŞTI

Özdemir hakkındaki tutuklama kararına yapılan itiraz sürecinde, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır, yıllık izinde olması nedeniyle görüşmelere katılamamıştı. Şatır’ın yerine üye Kadir Kayan, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütüyordu. 3 kişiden oluşan heyet, 2 oya karşılık 1 ret oyuyla Özdemir’in tutuklanması yönünde karar açıklamıştı. Hakim Kayan da, tutukluluk istemişti. Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiası sonrasında hakim nezaretinde Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ait Kozmik Oda’da arama yapılmıştı. Kadir Kayan buradaki evrakları tek tek tutanağa geçirmişti.

OPERASYON MÜDÜRLERİ GÖREVDEN ALINMIŞTI

Özdemir’in tutuklanmasına neden olan operasyonu yürüten o dönem kendisine bağlı İstihbarattan Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı olan Muharrem Durmaz ile İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı olan Zeki Güven’in de aralarında bulunduğu Terör, İstihbarat ve KOM ekibinde görev yapan polis müdürleri, 17-25 Aralık rüşvet operasyonun ardından görevlerinden alındı. Durmaz ve Güven’in de dahil olduğu ekip hakkında başlatılan soruşturma ise KOM Daire Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Emniyet içerisinde başlatılan ‘kozmik soruşturma’da Özdemir ile ilgili ‘ihaleye fesat karıştırma’ dosyası da yeniden açılmıştı. Müfettişlerin yaptığı incelemede, 16 Şubat’ta Muş Emniyet Müdürü iken görevden alınan Muharrem Durmaz’ın ıslak imzasını taşıyan ve özel polis kuryesi tarafından Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin’e gönderilen belge ile Özdemir hakkındaki operasyon için düğmeye basıldığı kaydedildi. Özdemir’in Ankara İl Emniyet Müdürü olduğu dönemde İstihbarattan Sorumlu İl Emniyet Müdürü Yardımcısı olan Muharrem Durmaz’ın gönderdiği belgede, Özdemir ile ilgili yürütülecek operasyonun detaylarına yer verildiği iddia edildi. Hakkında özel belgede sahtecilik ve iftira suçlamasıyla dava açılan Özdemir’in o dönem Özel Kalem Müdürü olan Ömer Zeren de mahkemeye verdiği ifadede, Emniyet içindeki paralel yapının yasal olmayan toplantısındaki kararın yer aldığı Özel İleti Belgesi’nin Durmaz tarafından oluşturulduğunu iddia etmişti. Zeren, “Komplo var, bunu da ancak paralel yapı yapar. Emniyette bir çete var, örgüt var” demişti.

Fevzi KIZILKOYUN / HÜRRİYET