Gündem Hasan Celal Güzel kimdir, neden öldü? (Tank Hasan)

Hasan Celal Güzel kimdir, neden öldü? (Tank Hasan)

Paylaş
Hasan Celal Güzel kimdir, neden öldü? (Tank Hasan)

Bugün hayatını kaybeden Hasan Celal Güzel kimdir, Hasan Celal Güzel neden öldü? Türk siyasetinin önemli isimlerinden biri olan Hasan Celal Güzel (lakabıyla Tank Hasan) Ankara Güven Hastanesi'nde 73 yaşında vefat etti. İşte eski Bakan Hasan Celal Güzel ile ilgili ayrıntılar...

Eski bakan Hasan Celal Güzel kimdir? sorusu bugün en çok aratılan isimlerden biri oldu. Politikacı Hasan Celal Güzel, Denizli'de özel bir hastanede tedavi gören eski bakanlardan Hasan Celal Güzel'in (73), akciğer enfeksiyonu ve bağırsak problemi tanısıyla Güven Hastanesi'nde tedavi altına alındığını duyurmuştu. Güzel'in oğlu Mustafa Veysi Güzel, babasının Denizli'de sabah saatlerinde rahatsızlandığını ve kentteki özel bir hastanede ilk müdahalesinin yapıldığını söylemişti. Peki Hasan Celal Güzel neden öldü? Son dakika bilgiler posta.com.tr'de...


HASAN CELAL GÜZEL NEDEN ÖLDÜ?

Hasan Celal Güzel'in ambulans helikopterle öğleden sonra Ankara'ya getirilerek Güven Hastanesi'ne yatırıldığını ifade eden Güzel, şu bilgileri vermişti. "Babamın böbrek yetmezliği vardı, belli aralıklarla diyalize giriyordu. Bir süre önce de akciğer enfeksiyonu geçirmişti ve tedavi olmuştu. Şimdi de yine akciğer enfeksiyonu ve bağırsağında bir probleme bağlı olarak rahatsızlandı. Bilinci açık, konuşuyor. Klinikte tedavi altında. Genel sağlık durumuna ilişkin yarın daha detaylı bilgi vermek mümkün olacak." Güven Hastanesinden yapılan açıklamada, bilinen karaciğer yetmezliği, diyaliz gerektiren kronik böbrek yetmezliği ve ileri evre kalp yetmezliği tanıları olan Hasan Celal Güzel'in genel durum bozukluğu ve derin anemi nedeniyle dün saat 19.03'te hastaneye kabul edildiği belirtildi.
İlk değerlendirme sonucunda septik şok tablosunda olduğu saptanan Güzel'in genel yoğun bakım ünitesine alınarak antibiyotik tedavisi ve diğer destek tedavisine başlandığı vurgulanan açıklamada, "Ağır akciğer infeksiyonuna bağlı olarak gelişen solunum yetmezliği nedeniyle entübe edilerek izlenmiştir. Uygulanan yoğun tedaviye yanıt vermemiş ve sabah 05.45'te kardiyak arrest tablosu gelişmiştir. Kardiyopulmoner resusitasyona cevap vermemiş ve saat 6.15'te eksitus kabul edilmiştir." bilgisi paylaşıldı.



HASAN CELAL GÜZEL'İN LAKABI TANK HASANDI

Kamu Başdenetçisi Malkoç:"Hiç unutulmayacak mücadeleler verdi. Siyasi yönü bir tarafa, 28 Şubat döneminde yiğitliğiyle, cüssesinin heybetinden gelen 'Tank Hasan' tabiriyle demokrasi mücadelesi verdi. Sincan'da darbeciler, hukuku hiçe sayanlar tankları yürüttüğünde, o cüssesiyle Tank Hasan olarak bu mücadeleyi verdi"

"Tank Hasan, demokrasi mücadelesi verdi"

Hasan Celal Güzel'in Turgut Özal'ın Başbakanlık Müsteşarlığından ve bulunduğu çeşitli Bakanlık görevlerinden herkes tarafından hatırlandığını aktaran Malkoç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Renkli bir simaydı. Yüreği hep memleket için çarpıyordu. Farklı düşünen insanlarla bile muhabbeti, alakası vardı. Özellikle çıkardığı dergilerle, Türkiye'nin demokratikleşmesinde, insan hakları mücadelesinde, hukukun üstünlüğü mücadelesine çok büyük katkılar verdi. Hiç unutulmayacak mücadeleler verdi. Siyasi yönü bir tarafa, 28 Şubat döneminde yiğitliğiyle, cüssesinin heybetinden gelen 'Tank Hasan' tabiriyle, demokrasi mücadelesi verdi. Sincan'da darbeciler, hukuku hiçe sayanlar tankları yürüttüğünde o, cüssesiyle 'Tank Hasan' olarak bu mücadeleyi verdi. Allah rahmet eylesin. Ailesine başsağlığı diliyoruz. Memleketimiz inşallah bu güzel insanların kıymetini sağlığında da bilir."


HASAN CELAL GÜZEL KİMDİR

Eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, 1945 yılında Gaziantep'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu.

Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı. Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 1983 yılında 38 yaşında Başbakanlık müsteşarı oldu.
Bürokratlığın ardından 1986 yılındaki seçimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) Gaziantep Milletvekili seçilen Hasan Celal Güzel, Devlet Bakanlığı ve Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor Bakanlığı yapmıştı.