Siyaset Haşim Kılıç: O dönem artık kapandı
Paylaş
Haşim Kılıç: O dönem artık kapandı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ülkeyi kurtarma çağrısı yapanların döneminin sona erdiğini söyledi. Kılıç, mahkemenin çalışmalarını anlatırken 'Emekliliğine çok kısa bir süre kalmış bir başkan olarak ifade etme sorumluluğunu anlayışla karşılamanızı dilerim' ifadelerini kullandı

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya için tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.

Törende bir konuşma yapan Haşim Kılıç, şu ifadeleri kullandı:


"Bireysel başvurular konusunda hedefe ulaşıldığını söylemek yanlış olmaz. Bireysel başvurular konusunda Anayasa Mahkemesi örnek olarak gösterilmiştir. Bazı ülkeler bu konuda yardım talep etti.

Mahkememiz bu konuda ciddi bir övgüye mahsar oldu. Venedik Komisyonu mahkeme üyelerine ödül takdim edilmiştir.

Mahkememiz, özgürlük alanlarını genişletmektedir. Artan iş yüküne işaret etmek yerinde olur.

Davalar makul sürede bitirilememektedir. Bir kadastro davası 60 yıl sürmüştür. En önemli çözüm yolu, yargı sistemindeki yapısal sorunların giderilmesidir.

2014 öncesine ait bekleyen iptal ve itiraz davası yoktur. Artık itiraz ve iptal davasıyla ilgili gecikme yaşanmadığını büyük memnuniyetle söyleyebilirim.

Anayasa Mahkemesi, 17 ülkenin Anayasa Mahkemesi’yle protokol yapılmıştır. Dünya Anayasa Mahkemeleri Birliği'ne de katılım sağlanmıştır.

"EMEKLİLİĞİNE ÇOK KISA SÜRE KALMIŞ BİR BAŞKAN OLARAK..."

Uzun yıllar başkanlığını yürüttüğünü Anayasa Mahkemesi’nin kısaca özetlediğim çalışmaları ve geldiği noktayı emekliliğine çok kısa bir süre kalmış bir başkan olarak ifade etme sorumluluğunu anlayışla karşılamanızı dilerim.

Her şeye rağmen geleceğe umutla baktığımızı belirtmek istiyorum. Yasama, yürütme ve yargı organlarının, üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma yolunu açacaktır. Türkiye'de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır."

Haberin Devamı