Siyaset Haşim Kılıç'tan DTP açıklaması
Paylaş
Haşim Kılıç'tan DTP açıklaması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DTP'ye yönelik kapatma davasına ilişkin “Cuma gününden önce bir karar çıkması mümkün gözükmüyor” dedi

RAPOR OKUNDU

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP hakkında ‘Bölücü eylemlerin odağı’ olduğu gerekçesiyle kapatma davası açmıştı. Mahkeme dün davayı esastan görüşmeye başladı. 11 kişilik Yüksek Mahkeme heyeti işe dün 09.30’da raportörlerinin hazırladığı raporun özetini okuyarak başladı. Bu belgelerin özetinin okunmasının ardından delillerin tartışılmasına geçildi.

141 AYRI EYLEM

Mahkeme, hükümetin demokratik açılımı devam ettireceği yönündeki açıklamanın gölgesinde başlayan kapatma davasında, DTP ile terör örgütü PKK arasında ilişki olup olmadığını belirlemeye odaklandı. İddianamede, DTP’nin Abdulah Öcalan’ın emriyle kurulduğu öne sürülüyor ve kapatılmaya gerekçe olarak 141 ayrı eylem gösteriliyor. Kapatma için 11 asıl üyeden en az 7’sinin oyu gerekecek.

'CUMAYI BEKLEYİN'

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç dünkü toplantı sonrası, DTP hakkındaki kapatma davasına ilişkin “Cuma gününden önce bir şey çıkması mümkün değil” dedi. Haşim Kılıç, “Mahkeme heyetimiz delilleri tek tek değerlendirmek ve bu konudaki düşüncelerini uzun uzun anlatarak sonuç almak durumundadır. O nedenle de malumunuz olduğu üzere 141 adet delilin ortaya getirildiği bir davada, bunun bir zaman dilimi içerisinde olacağı, bir zaman alacağı normal karşılanmalıdır” diye konuştu.

SORULAR

Soruları da yanıtlayan Kılıç, bir soru üzerine, “Eğer bitiremezsek devam edeceğiz. Konu sonuçlanana kadar devam edeceğiz” dedi.

Kılıç, “Hazine yardımı ile ilgili sürekli tartışılan bir konu var, Parti Hazine yardımı almadığı için. Bunu bir ön sorun olarak gördünüz mü?” sorusuna, “Hayır, bir değerlendirme yapmadık. Çünkü şu anda daha delillerin değerlendirilmesi ile ilgili aşamayı götürüyoruz, usul sorunları var, onları yürütüyoruz. O konuda geniş değerlendirmeler yapıyor arkadaşlarımız. O nedenle çok kısa bir süre içerisinde sonuç çıkacağa benzemiyor” yanıtını verdi.

“Çalışma süresi her gün bu kadar mı olacak?” sorusu üzerine Kılıç, “Evet, geç saatlere kadar böyle devam edeceğiz” dedi.

Kılıç, “Usul sorunları ile ilgili herhangi bir ara karar verildi mi?” sorusuna, “Tabii ki” yanıtını verdi.

Ara kararı açıklayamayacağını ifade eden Kılıç, “Dava sonuçlandığı anda bunlarla ilgili sorduğunuz zaman gerekli bilgiler verilecektir” diye yanıtladı.

Haşim Kılıç, bir başka soru üzerine de Cuma gününe kadar böyle geç vakitlere kadar aralıksız çalışacaklarını dile getirdi.

AHMET TÜRK'TEN AÇIKLAMA

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşım Kılıç'ın 12 saat süren toplantıdan sonra yaptığı bu açıklamanın ardından DTP Eş Başkanı Ahmet Türk de açıklama yaptı. Türk karanın Cuma gününden bile geç çıkabileceğini söyledi.

DAVANIN SEYRİ

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması istemiyle açılan davayı görüşmeye sabah saat 09.30’da başladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı” haline geldiği gerekçesiyle, “temelli kapatılması” istemiyle 16 Kasım 2007'de dava açmıştı.

İddianamede, kapatma talebiyle birlikte milletvekilleri DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Selahattin Demirtaş, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan'ın da aralarında bulunduğu 221 parti üyesi hakkında Anayasa'nın 69/9 ve Siyasi Partiler Yasası'nın 95. maddeleri uyarınca, siyasi yasak getirilmesi isteniyor.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Başsavcılığın iddianamesinde, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline gelen ve Anayasa'nın 68. maddesinin dördüncü fıkrasına, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 78, 80, 81, 82. ve 90. maddelerine aykırı eylemlerde bulunduğu açıkça anlaşılan Demokratik Toplum Partisi'nin, Anayasa'nın 69. maddesinin altıncı fıkrası ile 2820 sayılı Yasa'nın 101/1-b ve 103. maddeleri gereğince temelli kapatılmasına” karar verilmesi istenmişti.

2

Haberin Devamı