Gündem Hasta kızlarına moral olsun diye saçlarını kazıttılar

Hasta kızlarına moral olsun diye saçlarını kazıttılar

Paylaş
Hasta kızlarına moral olsun diye saçlarını kazıttılar

Hasta kızlarına moral olsun diye saçlarını kazıttılar

Manisalı Hatice- Mefail Akın çifti, kemoterapi nedeniyle saçları dökülen 4 yaşındaki kızları Feride'ye moral için saçlarını kazıtıp dazlak oldu. Kızını, kemoterapinin dökeceği saçları için “Pireler saçlarını dökebilir’ uyarısı yaparak, yaşayacaklarına hazırlamaya çalıştığını belirten anne Hatice Akın, “Dökülme başlayınca saçlarını kazıttık, çok üzüldü, saatlerce kimseyle konuşmadı. Sonra, pirelerin benim saçlarımı niye dökmediğini sordu. Eve gider gitmez kazıttım, bandanamı açıp kel kafamı görünce hem çok şaşırdı hem de çok mutlu oldu” dedi. Feride, hastane yönetiminin armağan ettiği kel bebekle de mutlu oldu, elinden bırakmadı.

Haberin Devamı

Manisa'da bir eczanede çalışan Hatice Akın ile çay ocağı işleten Mefail Akın, sık sık hastalanan tek çocukları Feride'yi önce özel bir hastaneye götürdü. Yapılan tetkiklerde Feride'nin omuriliğine giden sinir hücrelerinde kitle belirlendi. ‘Ganglionöroblastom’ tanısı koyuldu. Akın çifti, kötü haberle acıların en büyüğünü yaşarken, Feride'yi tedavi için İzmir'e Ege Üniversitesi Hastanesi'ne getirdi. Feride'de geçtiğimiz ocakta ameliyat masasına yatırıldı, ancak tümör riskli bölgede olduğu için çıkarılamadı, sadece biyopsi için parça alınabildi. Sevindirici olan ise tümörün yüzde 95'inin iyi huylu, yüzde 5'inin kötü huylu olmasıydı. Buna rağmen kemoterapi yapılmasına karar verildi.

‘SAÇIMIZDA PİRELER VAR’

Haberin Devamı

Küçücük yaşında ciddi sağlık sorunları yaşayan minik Feride'nin kepoterapi tedavisine Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başlandı. Akın çifti, iyileşmesi için en önemli tedavi yöntemlerinden biri olan kemoterapinin saçları döktüğünü bildikleri için, kızlarını bu duruma hazırlamanın çarelerini aramaya başladı. İşinden ayrılan anne Akın, kızını ailece hepsinin saçlarında pireler, böcekler olduğuna inandırdı. Kızına bu pirelerin, böceklerin saçları dökebileceğini söyledi, buna hazırlıklı olmasını istedi. Nitekim Şubat başında başlatılan kemoterapinin yan etkileri görülmeye başlandı, minik Feride'nin saçları tutam tutam ellerinde kaldı.

KENDİLERİ DE KAZITTI

Feride'nin yavaş yavaş dökülen saçlarını hastanede kazıtmak zorunda kaldıklarını belirten anne Hatice Akın şunları anlattı:
“Hastane berberinde Feride'nin saçlarını kazıttık. O anda tüm dünyayla bağını kesti, bir saat boyunca ben dahil kimseyle konuşmadı. Çok üzülmüştü. Sonrasında bana pirelerin bizim saçlarımızı niye dökmediğini sordu. Söyleyecek söz bulamadım. Eve gider gitmez saçlarımı kazıttım, eşim benden önce kazıttı. Saçlarımı kazıttıktan sonra başımı kapattım. Feride'nin karşısına çıktığımda saçlarımı kazıttığımı anladı, bandanayı çıkarttı. O an büyük bir şaşkınlık yaşadı ama çok mutlu oldu. Şimdi uzadıkça kazıtıyoruz. Onun ne zaman saçları uzar biz de o zaman uzatırız. Biz evladımız için canımızı vermeye hazırız. Saçlar hiç önemli değil. Onun sağlığı, mutluluğu her şeyden önemli.”

Haberin Devamı

KEL BEBEKLE SEVİNDİ

Saçlarını kazıttıktan sonra tanımadıkları insanların bile hastalıktan olduğunu sanıp üzüldüklerini, kimilerin ise imaj yaptıklarını sanıp nedenini sorduklarını belirten anne Akın, “İnsanlara nedenini anlattığımızda önce şaşırıyorlar ama sonrasında bizi destekleyip, kutluyorlar” dedi. Hatice Akın, kepoterapisi tamamlanan kızlarının sağlık durumunun iyi olduğunu, tümörün yüzde 5'inin kötü huylu olduğunu, yapılan tedavinin başarısının ise yapılacak tetkikler sonucu belli olacağını söyledi. Anne Hatice Akın, baba Mefail Akın ve küçük kızları Feride bugün tetkikler için geldikleri hastanede hoş bir sürprizle karşılaştı. Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Aksu, çifte geçmiş olsun dileklerinde bulunurken, saçlarını kazıtarak kızlarına verdikleri destekten dolayı kutladı, örnek oldukları için bir buket çiçekle teşekkür etti. Doç. Dr. Aksu, Feride'ye de saçsız bir bebek hediye etti. Kendisi gibi saçları olmayan bir bebeğe sahip olan Feride çok sevindi, elinden bırakmadığı kel bebeğiyle oynadı.

Haberin Devamı

Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)