Hasta olmak istemiyorsanız dünden kalan bu yemekleri sakın yemeyin!

Bakteriler oda sıcaklığında, yalnızca 20 dakikada sayılarını katlayabilirler. Ancak hastalık sebebi olabilecek bir şey yeme riskinizi azaltmak istiyorsanız eğer, bu yaygın suçluları tabaklarınızdan uzak tutun:

12 Nisan 2018, Perşembe 15:40
A A
ARTAN ÇORBALAR VE KIZARTMALAR

ARTAN ÇORBALAR VE KIZARTMALAR

Tembellik yapıp yediğiniz artık yemeklerde nihayetinde hastalıklara sebep olan zararlı sporlar oluşabilir.

ARTIK PİRİNÇ

ARTIK PİRİNÇ

Dünden kalan pilavınız, pirinç tarlalarından gelen ve piştikten sonra bile hayatta kalabilen toksin üreticisi Basilus cereus bakterilerine ev sahipliği yapıyor olabilir.

ÇİĞ FİLİZLER

ÇİĞ FİLİZLER

Birçok gıda uzmanı, alfalfa gibi çiğ filizleri bırakın yemeyi, dokunmaktan bile kaçınırlar. Çünkü alfalfa filizleri, koliform gibi bakteriler ile kirlenebilir ve bu filizlerin büyümelerini sağlayan şartlar, bakteri gelişimini hızlandırır.

PATATES, TON BALIĞI, YUMURTA SALATASI

PATATES, TON BALIĞI, YUMURTA SALATASI

Stafilokok gibi bakteriler, şarküterilerin, pikniklerin ve açık büfelerin vazgeçilmezi nemli, el değen yiyeceklerde büyümeye bayılırlar. Bu yüzden taze görünmeyen oda sıcaklığındaki salatalardan uzak durmak en iyisidir.

HAMBURGER

HAMBURGER

Tek bir parça et, işlem sırasında kirlendiğinde, genelde yalnızca dış yüzeyi kirlenir ve bu kısım da genelde bakterilerin ölebileceği sıcaklıklarda pişirilir. Ancak kıymadan yapılan burgerler söz konusu olduğunda, iş değişir. Çünkü kıymada farklı hayvanların eti bulunur ve yüzey bakterileri burgerin az pişen kısımlarında hayatta kalacak şekilde dağılırlar. Şaşırtıcı bir şekilde, yiyebileceğiniz en güvenli burgerler, muhtemelen fast-food zincirlerinde yapılanlardır. Çünkü bu restoranlar, gıda kaynaklı hastalıkları minimuma indirgemek adına tasarlanan sistemler kullanırlar.

SERİ ÜRETİM YÖNTEMİ İLE HAZIRLANAN SİPARİŞ GIDALAR

SERİ ÜRETİM YÖNTEMİ İLE HAZIRLANAN SİPARİŞ GIDALAR

Yiyeceğe ne kadar çok el değerse ve restorandaki hazırlık süreci ne kadar karmaşıksa, gıda kaynaklı hastalıkların oluşum ihtimali de o kadar artar.

PASTÖRİZE OLMAYAN SÜT ÜRÜNLERİ

PASTÖRİZE OLMAYAN SÜT ÜRÜNLERİ

Enfekte bir hayvanın ya da çevrenin sütü kirletebileceği birçok olasılık vardır. Pastörizasyon, bakterileri öldürür; ancak çiğ süt ve peynir, işlem görmediğinden risklidir.

ARTIK FIRINDA PATATES

ARTIK FIRINDA PATATES

Folyo kaplı patatesinizi fırından çıktıktan sonra iki saat içerisinde buzdolabına koymadığınız sürece, hava geçirmeyen folyo içerisinde yavaş soğutma, ciddi şekilde hastalanmanıza sebep olabilecek botülizm riski oluşturur.

ÇİĞ DOMATES

ÇİĞ DOMATES

Domatesler, tarlalardan toplandıktan sonra boyutlarına ve renklerine göre ayrılmak üzere su tanklarına koyulurlar. Ve eğer bu su tankları kirliyse, domatesler suyu çeker ve nihayetinde bakterilerle dolarlar. Bakteri gelişimini minimuma indirmek adına domatesleri kestikten sonraki birkaç saat içerisinde buzdolabına koymalısınız.

KAVUN

KAVUN

Bakteriler, bir oturuşta nadiren bitirilen kavun gibi nemli gıdalara bayılırlar. Kavunu kesmek, tohumlarını ayıklamak, doğramak ve saklamak gerekir; dolayısıyla meyvenin enfekte olabileceği ve bakterilerin üreme şansı yakalayabilecekleri birçok fırsat vardır.

MARUL

MARUL

Yere yakın, kirin ve kumun yapraklar arasında birikebileceği şekilde büyüyen marullar, manavlara gidene dek bir miktar bakteri kaparlar. Bakteriler, marulun çürük kısımlarına saklanarak yıkandıktan sonra dahi hayatta kalabilirler.

MAYDANOZ VE KİŞNİŞ

MAYDANOZ VE KİŞNİŞ

Taze otlar, çiftlik hayvanlarından ve topraktan bir takım nahoş şeyler kapabilirler. Ve küçük yaprakların kompleks yapıları ve sayıları, düzgün yıkamayı güçleştirebilir.

PASTÖRİZE OLMAYAN MEYVE SULARI

PASTÖRİZE OLMAYAN MEYVE SULARI

Bir adet meyve suyunda birkaç bin elma bulunabilir; eğer bunlardan iki ya da üçü kirlenmişse, presleme, küçük bir problemi büyütür ve nihayetinde hastalıklara yol açar.

HAZIR ETLER VE NE ZAMANDAN KALDIĞI BELLİ OLMAYAN YUMUŞAK PEYNİRLER

HAZIR ETLER VE NE ZAMANDAN KALDIĞI BELLİ OLMAYAN YUMUŞAK PEYNİRLER

Bunların birkaç hafta boyunca buzdolabınızda kalmalarına izin verin ve düşük sıcaklıkta bile hayatta kalabilen listerya bakterileri nedeni ile yüksek ateş, ishal ve kas ağrıları ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

AZ PİŞMİŞ TAVUK

AZ PİŞMİŞ TAVUK

Salmonella gibi yüzey bakterileri, tavuk etinin içerisine girebilir. Tavuğu uygun sıcaklıkta iyice pişirerek bakterileri yok edebilirsiniz.

PASTÖRİZE OLMAYAN YUMURTA

PASTÖRİZE OLMAYAN YUMURTA

Salmonella bakterileri, tavuğun yumurtalıklarına bulaşarak yumurtalara geçiş yapabilir. Bu yüzden bakterilerin ölmelerine yetecek kadar ısıya maruz bırakılan pastörize yumurtalar, en güvenlisidir.

KURABİYE HAMURU

KURABİYE HAMURU

Pastörize yumurta kullansanız bile hamurunuzdaki un, değirmen süreci esnasında bakteri kapabilir. Bakteriler, nemi ve sıcaklığı severler dolayısıyla kirlenmiş unu, eritilmiş yağ gibi ılık sıvılarla karıştırdığınızda bakterilerin sayıları artar.

ÇİĞ KURUYEMİŞLER

ÇİĞ KURUYEMİŞLER

Ağaçta yetişen kuruyemişlerin kabuğu, hayvanların ve toprağın bakterilerle kirletebilecekleri yere düştüklerinde toplanırlar. Kabuğu kırmak ise bakterinin tohuma geçişi için mükemmel bir fırsattır.

ÇİĞ DENİZ ÜRÜNLERİ

ÇİĞ DENİZ ÜRÜNLERİ

Gıda uzmanları, sushiye burun kıvırıyorlar çünkü kirlenmiş sudan gelen herhangi bir balık, bakterilerle dolu olabilir. İstiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, suyu filtrelerler. Dolayısıyla çiğ deniz ürünlerinin geldikleri suların artıklarını taşıyor olma ihtimalleri çok daha yüksektir.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.