Gündem Hasta yatağında üniversite kurdu

Hasta yatağında üniversite kurdu

Paylaş
Hasta yatağında üniversite kurdu

Türkiye'deki birçok üniversitenin kuruluşuna öncülük eden Prof. Dr. Doğramacı,hasta yatağında bile çalışıp Erbil'de Bilkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nü kurdu

4 AYDIR TEDAVİ GÖRÜYORDU

1982’de kurulan Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kurucu başkanı ve Ankara Bilkent Üniversitesi’nin kurucusu 94 yaşındaki Prof. Dr. İhsan Doğramacı tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde dün yaşamını yitirdi. Oğlu Prof. Dr. Ali Doğramacı “Babam 4 aydır çoklu organ yetmezliği tanısıyla tedavi görüyordu” dedi. Gazetecilerin “İhsan Doğramacı’nın bir vasiyeti var mı?” sorusu üzerine, Ali Doğramacı şunları söyledi: “Hastanedeyken 16 Aralık’ta Irak Erbil’de Bilkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nün açılması talimatını verdi. Biz de senatodan karar aldık. Aklımızın erdiği şekilde onun yolundan yürümeye çalışacağız.”

DEVLET TÖRENİ YAPILACAK

Türkiye’de yükseköğretim ve sağlık alanlarının gelişiminde büyük katkısı olan Prof. Dr. İhsan Doğramacı için yarın saat 09.30’da Hacettepe Üniversitesi’nde, saat 13.30’da da Bilkent Üniversitesi’nde anma törenleri yapılacak. Pazar günü saat 09.30’da YÖK’te anma töreni düzenlenecek. Prof. Dr. İhsan Doğramacı’ya ‘devlet töreni’ düzenlenmesi için Bakanlar Kurulu’ndan dün karar çıktı.

ÜÇ DİNİN ÇATISI ALTINDA

İhsan Doğramacı, pazar günü Ankara Kocatepe Camii’nde gerçekleştirilecek devlet töreninin ardından Bilkent Üniversitesi’nin bahçesindeki Doğramacızade Ali Paşa Camii’nin bahçesindeki özel bir bölüme defnedilecek. Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın babası adına yaptırdığı cami, yanında bulunan sinago ve kilise ile İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilik mensuplarının bir arada ibadet etmesine imkan sağlıyor.

BİLİM KENTİ'Nİ KURDU

İhsan Doğramacı 1985’te Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olan Ankara’daki Bilkent Üniversitesi’ni kurdu. Eğitimde, bilimsel araştırmada, kültür ve sanatta dünyanın önde gelen üniversitesi olmasını amaçladığı üniversiteye ‘Bilim Kenti’nin kısaltması olan Bilkent adını vermişti. Başta Hacettepe olmak üzere birçok üniversitenin kuruluşuna öncülük eden Prof. Dr. İhsan Doğramacı, eğitimin yanı sıra iş hayatında da başarılara imza attı.

40 şirketli üniversite İhsan Doğramacı’nın kurduğu Bilkent Holding’in ilk şirketi Dilek İnşaat, 1968’de faaliyete geçti. Bugün Bilkent Holding’in çatısı altında TEPE Mobilya, Meteksan Savunma Sanayii, TAV ve Havaş’ın da bulunduğu 40’ı aşkın şirket var. İnşaat, sanayi, bilgi ve iletişim teknolojileri, yatırım ve hizmet sektörlerindeki şirketlerin ve Bilkent Holding’in sahibi ise Bilkent Üniversitesi. Bilkent Holding, 2008’de 1.2 milyar lira ciro elde ettiğini açıklamıştı.

TÜRBAN FORMÜLÜNÜN MİMARI

Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Doğramacızade Ali Paşa’nın en büyük çocuğu olarak 3 Nisan 1915’de Irak’ın Erbil kentinde dünyaya geldi. Yükseköğrenimini İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamlayan Prof. Dr. Doğramacı, bilimsel çalışmalarıyla tıp dünyasına büyük hizmetler verdi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı Kenan Evren’in talimatıyla 1981’de kurulan YÖK’ün kurucu başkanı oldu. Bu görevi 1992’ye kadar yürüten Prof. Dr. Doğramacı’nın üniversitelerdeki başörtüsü yasağına bulduğu “Başa bone şeklinde sarılan türban” formülü tartışma yaratmıştı.

4 ÜLKEDE 4 NİŞAN

Prof. Dr. İhsan Doğramacı eğitime katkılarından dolayı TÜBİTAK Hizmet Ödülü, Dünya Sağlık Örgütü Leon Bernard Vakfı Ödülü, Amerikan Pediatri Akademisi Christopherson Ödülü UNICEF Maurice Pate Ödülü, Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü ve TBMM Onur Ödülü sahibiydi. İhsan Doğramacı’ya Fransa’nın Legion d’Honneur nişanı da dahil 4 ayrı ülkenin nişanı verilmişti.

DEVLETİN ZİRVESİ MESAJ YAĞDIRDI

Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın ölüm haberinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yayınladığı mesajda, “Bilime, eğitime, sağlığa, kültüre, sanata, ekonomiye ve Türk dünyasına yönelik çalışmaları takdirle karşılanan İhsan Doğramacı, milletçe gurur duyduğumuz bir bilim adamı olmuştur” dedi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de “Kurduğu üniversiteler, eğitim hayatına sağladığı katkılar ve tıp alanında yaptığı hizmetlerle tanınmış değerli bilim adamlarımızdandı” mesajını yayınladı. Başbakan Tayyip Erdoğan ise mesajında “Bilim adamlığının yanı sıra Türkiye’de yeni üniversitelerin kurulmasında oynadığı rolle akademik hayatımızın unutulmazları arasında olacaktır” dedi.

3