Beden Sağlığı Hastalar kendi kanıyla şifa buluyor

Hastalar kendi kanıyla şifa buluyor

Paylaş
Hastalar kendi kanıyla şifa buluyor

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birhan Oktaş, Trombositten Zengin Plazma (PRP) tedavisi sayesinde hastaların kendi kanıyla şifa bulduğunu söyledi

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birhan Oktaş, PRP tedavisinin ilaç veya cerrahi bir işlem olmadığını belirterek hastadan alınan kanı belirli işlemlerden geçirdikten sonra yararlı hücrelerden zengin plazmayı hastanın yaralanmış veya problemli olan yerine sevk ettiklerini belirtti. PRP tedavisinin diz, kalça, ayak bileği kireçlenmeleri ile genellikle sporculardaki kasık ağrısı şikayetlerinin çözümü olduğunu vurgulayan Oktaş "PRP tedavisi sayesinde hastalar kendi kanıyla şifa buluyor. Kandaki serum ve trombositler birbirinden ayrılıyor. Trombositler ayrı enjektörle hastalıklı bölgeye uygulanıyor" dedi.

Haberin Devamı

Oktaş, kandaki trombositlerin doku hasarının iyileşmesini sağladığını belirtirken "Hastayı ne kadar erken yakalarsak hastanın yaşı, eklem durumu ne kadar düşükse bu yöntemden göreceğimiz fayda da o kadar fazla oluyor. Kan sadece hücrelerin ayıklanması için santrifüj dediğimiz dakikada 2 bin, 3 bin devirde dönen cihazlarla ayrıştırılıyor. Bizim yara iyileşmelerde gördüğümüz çok ciddi iyileşmeyi sağlayıcı hücreler var. Bu hücrelerin içerisinde büyüme faktörü var. Bizim çocukluğumuzdan itibaren gelişmemizde, yaraların iyileşmesinde, dokuların yenilenmesinde önemli olan hücreler. Biz bu hücreleri yoğunlaştırarak o bölgeye veriyoruz. Bir nevi uzun dönemde olacak iyileşmeyi çok kısa bir sürede kontrolünü yapabiliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)