Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hastalık kapmış olabilir miyim?
HABERİ PAYLAŞ

Hastalık kapmış olabilir miyim?

Kısır olacağım doğru mu?

SORU: 27 yaşındayım. Korunmasız olarak yabancı uyruklu bir kadınla cinsel ilişkiye girdim. Şimdi hastalık kapmaktan çok korkuyorum. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık kapıp kapmadığımı nasıl anlayabilirim? Bu hastalıklardan sonra kısır olunabileceğini duydum. Bu doğru mu? Ne olur bana acil olarak cevap verin. RUMUZ: ALP

CEVAP: Bu hastalıklar her zaman olmasa da çoğu kez belirti verir; mesela idrar yaparken yanma, tıpkı nezledeki gibi idrar yolundan akıntı olması gibi. Bu hastalıkların ilerlemesine yetersiz tedavi de sebep olmaktadır. Eczaneden veya kulaktan dolma tavsiye ile bilinçsizce alınan ilaçlar hastalığı tam olarak tedavi etmeyebileceğinden hastalık idrar yolundan prostat ve testislere ilerleyerek kısırlığa yol açabilmektedir. Tüberküloz yani verem hastalığı da kısırlık yapabilir.

Haberin Devamı

Menim tıpkı su gibi geliyor

SORU: 19 yaşındayım ve öğrenciyim. Mastürbasyon yaptıktan sonra meni su rengiden geliyor. Meninin beyaz olması gerek miyor mu?

CEVAP: Meninizin tamamıyla şeffaf ve su gibi olması normal değil. Bir spermiogram tahlili yaptırmanız uygun olur.

Varikoseli biz tespit edebilir miyiz?

SORU: Bir yıllık evliyim. Eşimle çocuk sahibi olmak istiyor, fakat bir türlü olamıyoruz. Ben bütün tetkiklerimi, kan, ultrason, idrar vs. yaptırdım ve temiz çıktı. Bu yüzden ‘Acaba eşimde varikosel mi var?’ diye şüphe içerisindeyim. Bunu biz anlayabilir miyiz? Yoksa doktora gitmesi mi gerekir?

CEVAP: Varikosel tanısı en doğru olarak bu konuda deneyimli bir uzmanın uygun şartlarda kişiyi elle muayene etmesi sonucu konulur. Sadece, gerçekten varikoseli olanların yapılacak ameliyattan fayda göreceğini de bilmelisiniz. Ameliyatın başarılı olması için mikrocerrahi tekniğin başarıyla uygulanması gerekmektedir. Böylelikle yapılan iş, amaca uygun ve fayda sağlayacak şekilde yapılmış olur. Durumu daha kötüye götürebilecek komplikasyonlardan da sakınılır.

Penisimde aşağı doğru bir eğrilik var

SORU: 26 yaşındayım. Penisimin alt kısmında delik olduğu için 5-6 yaşlarındayken bir ameliyat geçirdim. Ameliyattan dolayı aşağı doğru yamukluk oldu. Sorun nasıl giderilebilir? Parça mı eklenmesi gerekir? Ameliyat zor mudur?

Haberin Devamı

CEVAP: İdrar deliğinin penisin alt kısmında olmasına hipospadias adı verilir. Bazen beraberinde chordee adı verilen fibröz bir bant da bulunur ve penisi aşağıya doğru eğik hale getirir. Tüm bunların ameliyatla düzelmesi mümkündür. Fakat bunlar özel ameliyatlar olduğundan bu konularda deneyimli bir üroloji uzmanını tercih etmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder