Beden Sağlığı Hastanede ilk özel Adli Tıp

Hastanede ilk özel Adli Tıp

Paylaş
Hastanede ilk özel Adli Tıp

İlk 'münferit' Adli Tıp Polikliniği sadece şiddet ve taciz mağdurlarına hizmet vererek, onları ayrı bir hastane çilesinden kurtarıyor

Şiddet, tecavüz, darp, kazayla yaralanma ve adli soruşturma süreci gibi durumlar için kamu hastanesinden uzun uğraşlar sonucunda alınan adli tıp raporu, artık çile olmaktan çıkıyor. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, mağdurların hastanelerde rapor peşinde koşturmasına son verecek, münferit bir Adli Tıp Polikliniği kurdu. Uygulama Türkiye’de bir ilk. Hastane bahçesinde özel bir konumda yer alan Adli Tıp Polikliniği’nde mağdurlar artık yarım saatte adli tıp raporu alarak darp, tecavüz, aile içi şiddet gibi travmatik durumlarını belgeletiyor.

Eski sistemde mağdur kişi yaşadığı travmayı raporla belgelemek için, hastanelerde bölümden bölüme koşturup, sıra bekliyordu. Bir ay önce hizmet vermeye başlayan poliklinikte, adli tıp konusunda uzman doktor ve personel haftada 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Polisin içeri girme yetkisinin olmadığı poliklinikte, girişler güvenlik gerekçesiyle tek kapıdan yapılıyor. İçeriyi göstermeyen filtreli camlar, demir parmaklık, özel görüşme odası, mağdurdan delil toplamak için tasarlanmış özel muayene odası, saatler süren adli tıp raporu alma sürecini kısaltıyor.

Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz.Dr. Zafer Çukurova, “Bir ay önce açtığımız polikliniğimizde, fiziksel veya psikolojik şiddete uğrayan kişiler ve adli soruşturma sürecinde istenilen rapor için gelen talepleri karşılıyoruz. Daha önce özellikle mağdurlar, hastanenin acil servisinde yoğunlukta kayboluyordu” diyor.

Yılda 50 bin kişi



İki yıl önce bünyesinde adli tıp birimi kuran hastane, yoğun talebe cevap vermek ve mağdurların hızlı bir biçimde rapor almasını sağlamak için birimi bir ay önce ayrı bir poliklinik olarak hastanenin bahçesinde konumlandırdı. Poliklinikte görevli Uzman Dr. Oğuzhan Ekizoğlu da ”Mağdur ve tutuklular açısından, polikliniğin hastane dışında ayrı bir yerde olması önemli” görüşünde:

“Özellikle cinsel istismar ve şiddete uğrayan kadın ve çocuklar, hastanenin çeşitli bölümlerinde diğer hastalar arasında kalabalıkta sıra beklediği için zaten bozuk olan psikolojileri olumsuz bir biçimde etkiliyordu. Hastanenin yükü de hafifledi. Yılda 50 bin kişi adli tıp raporu almak için acile başvuruyordu. Eski sistemde kulak burun boğaz, ortopedi, jinekolojik muayene gibi muayenelerden sonra, mağdur hastaneden aldığı raporla karakola oradan da savcılığa sevk ediliyordu. Şimdi hastane çilesi sona eriyor. Buradan sonra Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Tıp Kurumu’na sevk edilerek kati raporu alıyor.”

Mağdurlar için yol haritası

Tecavüze veya şiddete maruz kalan 18 yaş üstü herkes karakol ya da savcılığa başvurmadan ve zaman kaybetmeden direkt hastanede yer alan adli tıp birime başvurarak yaşadığı travmayı belgeletip rapor tutturabilir.
Özellikle tecavüz mağdurları bir ‘olay yeri’ sayılıyor Bu yüzden tecavüz veya şiddete maruz kalan kişi hiçbir şekilde kıyafetini değiştirmemeli ve çıkarmamalı, banyo yapmamalı, bir şey yiyip içmemeli. Eller bile yıkanmamalı çünkü tırnak içi dokusundan birçok ipucu elde etmek mümkün.
Mağdur kendisine bir ilaç verildiğini ya da bir maddeyle uyuşturulduğunu düşünüyorsa, kullandığı tabak, çatal, bardak gibi eşyaları almalı.
Özellikle çocuk ve gençler internet üzerinden tanışıp arkadaş oldukları kişilerle ev ortamında buluşmamalı. İnternet arkadaşlıkları kaynaklı cinsel taciz ve tecavüzler arttı.

2

Haberin Devamı