Esra Karayel Hata yapmaktan korkuyorum
HABERİ PAYLAŞ

Hata yapmaktan korkuyorum

Haberin Devamı

Her cumartesi bu köşede sizinleyim. Arkadaşlarınızla, ailenizle problem yaşıyorsanız, hayattan zevk alamıyorsanız, bazı kişileri affedemiyor ya da unutamıyorsanız, öfkenize yenik düşüyorsanız bana yazın. Sorunlarla birlikte başa çıkalım.

SORU: Yeni bir ilişkim var. Sevgilim her konuda çok bilgili. Tecrübeli. Yakışıklı ve maddi durumu da iyi. Böyle olunca da etrafında çok kadın oluyor. Onun karşısında hata yapmaktan korkar hale geldim. Beni beğenmez, bırakır diye… RUMUZ: KORKU

CEVAP: Sanki ‘Superman’ ile birlikteymişsin gibi yazmışsın. Peki senin sahip olduğun özellikler ne? Bunların önemi yok mu? Kendini sevmezsen, beğenmezsen başkasının seni sevmesi mümkün olur mu? Yapman gereken hata yapmayı düşünmek değil, sevgiye odaklanmak.

DOKUNMAK İÇİMDEN GELMİYOR

SORU: Dört yıldır evliyiz. Kocam duygularını belli etme konusunda sorunlu. Sevgisini göstermiyor. Benim de canıma tak etti. Artık gönlüm kaçıyor. Ona dokunmak, öpmek istemiyorum. Bu sefer de başka sorunlar çıkıyor. “Sevdiğini söylesen ölür müsün” dediğimde bilmiyor musun diyor. Ne yapacağımı şaşırdım. RUMUZ: YILDIZ

CEVAP: “Kocam sorunlu” diye başladığın hiçbir cümlenin soruna faydası olmaz. Belli ki senin sorun olarak gördüğünü, o farklı değerlendiriyor. Seni de anlıyorum, duymak istiyorsun. Bu şekilde kendini iyi hissediyorsun. Karşındaki istemedikçe kimseyi değiştiremeyeceğin gibi bir kural var. Bunu göz ardı ediyorsun. Bunlara bu kadar takılma. Yoksa bu kadar kızmanın ardında istediğini yapmaması mı yatıyor? Çocuk değil ki, istediğini yapmayınca kızıp ceza veresin.

BAHAR GELDİ AMA KALBİM KIŞ

SORU: Dört senedir kalbimi kapattım. Yaşım 37. Çok hoşlandığım biri vardı. Duygularımı pek belli etmedim. Mesafeli duruşum nedeniyle hoşlanmadığımı düşünmüş. O sırada başka bir kadın çıkmış karşısına. Bir aydır birliktelermiş. “Aldatmam ve şu an bırakamam” diyor. Haksızlık olurmuş. Ama kalbinin bir tarafı da bende. Geçenlerde itiraf etti. Ne yapacağımı bilemiyorum. Arkadaşça da olsa aramaya, görüşmeye devam edeyim mi? RUMUZ: YALNIZLIK KADERİM

CEVAP: Dürüst davranmış. Hem sana hem de birlikte olduğu kadına. Aynı anda iki kişiden hoşlanılabilir. Ama sevgi ayrı… Onunla iletişimi kes. Birlikteliğine saygı duyman lazım. Akışına bırak.

Diğer kadını bırakıp gelse, vicdanın, kalbin rahat edecek mi? Aklında soru işaretleri olmayacak mı? Hayatında öylesine biri olmaktansa, yalnız kalmak daha iyidir. Hayatına anlam katan, mutlu eden sadece o mu? Beyaz bir kağıda cevaplarını kırmızı kalemle yaz. “Yalnızlık kaderim” gibi olumsuz cümleleri de bir daha kullanma.

ONDA TAKILI KALDIM

SORU: 18 yaşında bir kızım. İki yıldır okuldan birini seviyorum. Ona açılmak yerine bakışlarımla anlattım. Sevdiğimi söylediğimde eğer bana aşık değilse, gider diye düşündüm. Ama beni istemediği çok açıktı. Bunu bile bile sürekli onu görmek istiyorum. Hâlâ onu düşünüyorum. Biliyorum karşıma daha çok kişi çıkacak. Ama ben onda takılı kaldım, sizce ne yapmalıyım? RUMUZ: SEVMEK

CEVAP: Aşk, karşılık görmeyince biten bir duygu mu? Böyle olsaydı adı aşk olmazdı ki. Karşılıklı iletişim ve paylaşım, ilişki için gerekli. Sen ilişki yaşamak istiyorsun. Bunu istediğin için de görmek, konuşmak istemen çok doğal. Ancak, bu ilişkinin şu an için olmayacağını kabul etmen gerek. Demek ki hayırlısı bu imiş. Hayatının merkezinden uzaklaştır.

Ailene, arkadaşlarına daha çok zaman ayır. Kendine iki mektup yaz. Birine ‘ne istiyorum’ başlığını at, okul ve mesleğinle ilgili bir hedef yaz. İkincisi ise, ‘kendime nasihatler’ olsun. İlk cümle olarak şunu yaz: “Elimden geleni yaptıysam, her ne olursa olsun, olan hayırlıdır.” Her gün yüksek sesle oku. Takıntıdan esir kalmayacak.

Alkolik babamdan utanıyorum

SORU: Babamın alkolik olduğunu arkadaşlarım biliyor. Tedavi oluyor. Okulda hoşlandığım bir kız var. Onunla konuşayım diyorum. Sonra onun da bildiği aklıma geliyor. Vazgeçiyorum. Ya babamdan dolayı istemezse? RUMUZ: XMAN

CEVAP: Babanın rahatsızlığının sevilip sevilmemenle ilgisi yok ki. Utanç duyman için de bir sebep yok. Hoşlandığın kızın ailesinden birinin aynı durumda olduğunu bilsen bu ondan hoşlanmana engel olur muydu?

Hiçbir baba ya da anne çocuğunu zor durumlarda bırakmak istemez. Ancak bazen hayatın getirdikleri yanlışlar yaptırabiliyor. Bu olayı böyle kabul edersen etrafına da gerekli mesajı vermiş olursun. Hem babacığına destek ver hem de kız arkadaşınla konuş. Hayırlısı arkadaş olmanız ise, olur zaten. Sen yeter ki gerekli adımı at.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder