Sağlık Hatalı gen kalp ve diş düşmanı

Hatalı gen kalp ve diş düşmanı

Paylaş
Hatalı gen kalp ve diş düşmanı

Alman araştırmacılar, diş eti hastalıkları ile kalp krizi arasında çok sıkı bir genetik bağ olduğunu keşfetti

Almanya'da bulunan Kiel Üniversitesi’nden Dr. Arne Schaefer liderliğindeki ekibin bulgularına göre, hem diş eti rahatsızlığı olanlar hem de kalp sorunları yaşayanların 9. kromozomunda normal bir gen yerine bunun mutasyonu bulunuyor.

Araştırmacılar bu iki gruba yönelik risk faktörlerinin de aynı olduğuna dikkat çekerek bunları sigara, diyabet ve obezite şeklinde sıraladı. Diş eti hastalığı (periodontit) ile kalp rahatsızlıkları arasında ilişki olduğu biliniyordu ancak bunun genetik olduğu saptanmamıştı.

Araştırmacılar diş eti hastalığı olanların ağız boşluğunda bulunan bakterilerle kalp rahatsızlığı olanların koroner damarlarındaki yağ plaklarında raslanan bakterilerin benzeştiğini de kaydetti.

Her iki hastalık da bağışıklık sisteminin dengesiz reaksiyonuna ve kronik iltihaplanmaya yol açıyor. Viyana’daki Avrupa İnsan Genetiği Derneği konferansında konuşan Dr. Arne Schaefer, bulguların diş eti hastalıklarının ciddiye alınması ve olabildiğince erken tedavi edilmeleri gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı