Siyaset Hatip Dicle'nin milletvekilliği düşürüldü
Paylaş
Hatip Dicle'nin milletvekilliği düşürüldü

YSK, KCK tutuklusu ve hakkında 1 yıl 8 ay hapis cezası verilen Hatip Dicle'nin milletvekilliğini oy birliğiyle düşürdü. Dicle yerine AK Partili bir vekilin Meclis'e girmesi bekleniyor

Yüksek Seçim Kurulu, KCK tutuklusu Diyarbakır bağımsız milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürdü.

Haberin Devamı

Kurul gerekçe olarak Anayasa'nın 79. maddesini gösterdi. Madde, örgüt suçundan 1 yıl ve daha fazla hapis cezası alanların milletvekili olamayacaklarını öngörüyor.

'YERİNE AK PARTİLİ TERÖR MAĞDURU ANNE'

Seçimden önce, Dicle’nin adaylığını düşürmeyerek, BDP’nin Diyarbakır’da farklı bir adayı işaret etmesinin önüne geçen ve Dicle’den savunma isteyen YSK’nın, dün, Diyarbakır İl Seçim Kurulu’nun savunması için ek süre vermesine rağmen geç saatlerde bu kararı vermesi şaşkınlık yarattı. Dicle’nin yerine TBMM’ye, Ak Partili Oya Eronat’ın girmesi bekleniyor.

Böylece bağımsızların sayısı 35'e düşerken, AK Parti'nin vekil sayısı ise 1 artarak 327'ye yükselecek.

Hatip Dicle'nin 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezası, 10 Haziran tarihinde kesinleşmişti.

Haberin Devamı

YSK, Diyarbakır'dan 78 bin oy alarak seçilen KCK tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürdü. Açıklama kurulun başkanvekili Turan Karakaya'dan geldi.

Kurul bu kararına gerekçe olarak, Hatip Dicle'nin 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezasını gösterdi. Anayasa'nın 79. meddesine vurgu yapılan gerekçede, maddenin, örgüt suçundan 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alanların milletvekili olamayacaklarını hükme bağladığı belirtildi.

SAVUNMASI BEKLENDİ

YSK'nın daha önceki açıklaması, Dicle hakkındaki kararın savunması alındıktan sonra verileceği yönündeydi. Tutuklu olan Dicle de, bugün Diyarbakır İl Seçim Kurulu'na savunma için gitmiş ve ek süre istemişti.

YSK Başkanı: Kararımız açık

İTİRAZ YAPILACAK AMA...

YSK'nın, sabah saatlerinde başlayan ve saat 23.00'te sona eren toplantıda verdiği karara, Dicle'nin avukatlarının yarın itiraz edecekleri belirtildi.

YSK'nın da yarın asil üyelerin yanında yedek üyelerin katılımıyla toplanacağı ve itirazı değerlendireceği kaydedildi. Öte yandan, bugüne kadar yedek üyelerin katıldığı toplantıda kararların değişmediğine dikkat çekildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

YSK'nın bu kararı sonrası akıllara iki soru geliyor:

Haberin Devamı

Diyarbakır'dan Meclis'e hangi aday gidecek ve YSK Dicle'nin milletvekilliği başvurusunu niye kabul etti?

İlk soruya ilişkin YSK, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nu işaret etti. Açıklamada ya bağımsızlardan ya da bir parti adayının Meclis'e gireceği belirtildi. Ancak burada da, başka bağımsız milletvekili adayı olmaması dikkat çekiyor. Bu durumda bir parti adayının ki, o da AK Parti olacak, Meclis'e gideceği yönünde yorumlar yapılıyor.

'YSK Dicle'nin milletvekilliği başvurusunu niye kabul etti?'ye yanıtı ise, Dicle hakkındaki 1 yıl 8 aylık hapis cezasının kesinleştiği tarih veriyor. Yargıtay, Dicle'nin 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan aldığı hapis cezasını seçimlerden iki gün yani 10 Haziran'da onaylamıştı. O tarihte de, milletvekili aday listeleri YSK tarafından ilan edilmişti.

"MECLİS'E GİTMEYİZ"

Bu arada BDP'den KCK davasından tutuklu bulunan 6 milletvekilinin hepsinin serbest bırakılması yönünde bir açıklama gelmişti. Açıklamada, aksi bir durumda Meclis'e girilmeyeceği belirtilmişti.

Haberin Devamı