Gündem Hava soğudu, İzmir'de kömür kalmadı

Hava soğudu, İzmir'de kömür kalmadı

Paylaş
Hava soğudu, İzmir'de kömür kalmadı

İzmir'de uzun yıllar sonra yaşanan aşırı soğuklar kömürle ısınmaya çalışanları zorda bıraktı. Soma'da maden ocaklarının üretiminin de düşmesi nedeniyle kömür adeta karaborsaya düştü

Satıcıların yerli kömür bulmakta zorlanması nedeniyle ithal kömüre yöneldiği dikkat çekti. İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Düzyol yaşanan sıkıntıyı doğrulayarak kömürün karaborsaya düşmesindeki en önemli nedenlerinin başında ise bedava kömür dağıtımın geldiği, sektörlerinin bundan olumsuz etkilendiğini belirtti. Düzyol, "Kentin yerli kömür ihtiyacının neredeyse tamamına yakını Soma’daki ocaklardan geliyordu. Fakat ocaklarda yaşanan faciaların ardından operasyonlar ve sıkı denetimler geldi. Zaten üretim yeterli olmazken devlet te üretilen kömürün150 bin tonunu kentte vatandaşlara bedava dağıtılıyor. Hatta evinde kömür yakmayanlar da bu kömürleri gelip esnafa yada yakınlarına satıp rant elde ediyor" dedi.

Haberin Devamı

25 kiloluk torbalardaki yerli kömürün 12 TL, 20 kiloluk ithal kömürün ise 13 TL den satıldığına dikkat çeken Düzyol, "Talep karşılanmayınca Çanakkale, Balıkesir bölgelerindeki ocaklardan çıkartılan kalitesiz kömürler Soma kömürü adı altında torbalanıp satılıyor. Kalitesiz kömür aynı zamanda hava kirliliğine de neden oluyor. Tabi ki bu durumun önüne yeterli denetim olmadığı için geçilemiyor" dedi.

İzmir’de katı yakıt yakan sobalara olan ilgi de artmaya başladı. Satıcılar fiyatı 120 TL ile 300 TL arasında değişen sobalara ilginin elektrik fiyatlarındaki artışa bağladı.

DHA