Dünya Havada kül ruleti

Havada kül ruleti

Paylaş
Havada kül ruleti

İzlanda'daki yanardağdan püsküren kül nedeniyle Avrupa hava trafiğinin neredeyse tamamen durdurulmasına havayolu şirketleri isyan etmeye başladı

‘HÜKÜMETLER YETERSİZ’

İzlanda’da 12 Nisan’da patlayan yanardağdan püsküren kül ve duman Avrupa’da hava trafiğini etkilemeye devam ediyor. Avrupa’daki 300 havaalanını felç eden krizin getirdiği ağır mali yük, havayolu şirketlerinin uçuş yasaklarını sorgulamasına yol açtı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, hükümetlerin krize müdahalesinin yetersiz olduğunu ve hava sahasını açmanın yollarını bulmak zorunda olduklarını belirtti. Önceki gün havada test uçuşları gerçekleştiren bazı havayolları, uçaklarının kül bulutuna girdiğini ve herhangi bir zarara uğramadığını öne sürdü

MOTORLARI ETKİLİYOR

Uçuş yasaklarını öneren kurum olan Avrupa hava trafik ajansı Eurocontrol yetkilileri ise aynı fikirde değil. Güvenlik kaygılarının sürdüğünü açıklayan Eurocontrol, kademeli olarak hava sahalarının açıldığını, yüzde 20’lere düşen uçak seferlerinin dün 14 bin uçuşla yüzde 50’ye yükseldiğini açıkladı.

Bu arada dün kül bulutunun, NATO’nun F-16 savaş uçaklarının motorlarına zarar vermesi Eurocontrol’ün güvenlik kaygılarını doğruladı. F-16’ların motorlarında cama benzer çökelti bulundu. Norveç’te de bir özel uçak 17 yolcusuyla Bodo Havaalanı’na acil iniş yapmak zorunda kaldı. Uçağın motorunun yanardağın küllerinden etkilendiği belirtildi.

İZLANDA AKTİF VOLKAN TARLASI

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İzlanda’da 39 aktif volkan bulunduğunu belirterek, patlayan volkanın daha büyük volkanları tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Ersoy şöyle dedi: “İzlanda dünyanın en çok aktif volkana sahip ülkesi. Bunların büyük bölümü buzulların altında. İzlanda’nın yüzölçümünün yarısı volkanlarla kaplı. Volkanların patlaması küresel ısınmayla eriyen buzulları hızla eritiyor ve su baskınlarına yol açıyor. Ortalama her 3 yılda bir volkanik patlama yaşanıyor. Avrupa’yı korkutan Eyyafyallayökull volkanı aslında İzlanda’nın küçük volkanlarından biri.”

KÜL BULUTU TÜRKİYE’YE GELMİYOR

Avrupa hava trafiğini felç eden kül bulutuyla ilgili olarak Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden sevindirici bir açıklama yapıldı. Genel Müdür Yardımcısı Ali Karataş, bugün için Türkiye’ye kül dumanı gelme ihtimalinin bulunmadığını, daha sonraki günler için de risk görünmediğini söyledi.

Kül dumanları şu anda, İzlanda’ya yakın ülkelerin dışında, İtalya’nın kuzeyinde ve Romanya-Macaristan üzerinde bulunuyor. Önceki gün Türkiye’ye gelmesi beklenen, son anda Bulgaristan ve Rusya’ya yönelen kül dumanları ise dağılmış durumda. Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım da İstanbul’da önceki geceden bu yana etkili olan yağışın, İzlanda’daki yanardağ patlaması sonucu ortaya çıkan kül bulutlarıyla ilgisinin bulunmadığını söyledi. Yıldırım, “Bazı vatandaşlarımız araçlarında lekeler görebilirler. Bu tamamen rüzgarla gelen çöl tozundan kaynaklanıyor” dedi.

OTOBÜSÇÜNÜN İMDADINA YETİŞTİ

Taşımacılıkta ‘ölü sezon’ olarak tabir edilen kış aylarında işleri düşen otobüs firmaları, yanardağın yol açtığı kül bulutu nedeniyle yurtdışına düzenledikleri seferlerle rahatladı.

Geçen cumartesiden bu yana bazı firmaların ek seferlerle hizmet verdiğini dile getiren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Rüştü Terzi, önceden günde 25 araç yurtdışına çıkarken, kül bulutu nedeniyle bu rakamın 50’yi aştığını ve otobüslerin yüzde 100 dolulukla hareket ettiğini söyledi. Rüştü Terzi, Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen yabancı plakalı otobüslerin de Türkiye’den Avrupa’ya yolcu taşıdığını belirtti.

2

Haberin Devamı