Ekonomi Havalimanları özelleşiyor

Havalimanları özelleşiyor

Paylaş
Havalimanları özelleşiyor

Ulaştırma Bakanlığı, havaalanı özelleştirmesi için hazırlıklara başladı

2011 yılında alternatifli iki paket halinde özelleştirme yapılması düşünülüyor. Samsun-Sinop-Tokat’ın paket halinde ya da Samsun ve Nevşehir’in ayrı ayrı özelleştirilmesi gündemde bulunuyor.

İlk bölgesel havaalanı olan Zafer Havaalanı’nın imza törenine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Zafer Havaalanı’nın ilk etapta Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak’a hizmet edeceğini söyledi. Yıldırım, Kütahya’nın Altıntaşmevkiiinde yapılacak havaalanının, 2milyon yolcu kapasiteli olacağını belirtti.

İSTANBUL’A ÜÇÜNCÜ HAVAALANI

Zafer Havaalanı’nın, yap-işlet-devret yöntemiyle ‘sıfır’dan inşa edilecek ilk havaalanı olacağını anlatan Yıldırım, “Bu YİDmodelinde yeni bir aşamadır. Daha önceki projelerde mevcut tesislerin büyütülmesi,modern hale getirilmesi uygulamaları vardı. Burada ise sıfırdan bir havaalanı yapımını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yıldırım, havaalanını yapacak IC İçtaş Holding’in, İzmir ve Antalya’dan havaalanı konusunda deneyime sahip olduğunu söyledi. Yıldırım, 2023 yılında havacılıkta hedefin, yolcuda en az 350milyon, uçak sayısında 750’nin üzeri olduğunu belirterek şöyle devametti: “Bu sadece İstanbul’da 130-150 milyon civarında yolcu hareketi anlamına geliyor.

İstanbul’a 60 milyon kapasiteli üçüncü bir havalimanı yapacağız, çalışmaları başlattık. Türkiye’de 30milyon kapasiteli bir havaalanı daha, iki tane de 15milyon kapasiteli havaalanı yapacağız.”

Havacılıkta serbestleşme modeli izlediklerini belirten Yıldırım, “Mevcut havaalanlarımızda da benzermodeli uygulayacağız. İkili-üçlü grup yapıp işletmesini devredeceğiz. DHMİ olarak uçuş emniyeti havaalanı güvenliği gibi konulara yoğunlaşacağız” dedi.

Yıldırım’ın işaret ettiği havaalanı özelleştirmelerinin ayrıntılarına göre, 2011 yılında alternatifli iki paket halinde özelleştirmelerin yapılması düşünülüyor.

Samsun-Sinop-Tokat’ın paket halinde ya da Samsun ve Nevşehir’in ayrı ayrı özelleştirilmesi üzerinde duruluyor. Bakanlık yetkilileri, çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bu konuda alternatif çalışmalar yapılıyor. Kısa süre içinde belli bir aşamaya geleceğiz” dedi.

Haberin Devamı