Ekonomi Havalimanlarında ayakkabı ve laptop çıkarmaya son

Havalimanlarında ayakkabı ve laptop çıkarmaya son

Paylaş
Havalimanlarında ayakkabı ve laptop çıkarmaya son

Havalimanlarında gelecekte güvenlik kontrolünü hızlandıracak yeni uygulamalara göre, yolcular güvenlik risklerine göre üçe ayrılacak. Böylece ayakkabı ve laptop çıkarma son bulacak

Singapur’da yapılan Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği’nin (IATA) bu yılki genel kurulunda havalimanlarında gelecekte güvenlik kontrolünü hızlandıracak yeni uygulamalar tanıtıldı. ‘Geleceğin kontrol noktası’ olarak adlandırılan uygulamada, yolcular güvenlik risklerine göre üçe ayrılacak ve 6.1 metrelik koridordan yürüyerek geçecek. Yolcu yürürken, üzerindeki her şey, kabine alacağı çanta, yüksek hassaslıktaki özel cihazlar tarafından taranacak. Sıvı ve elektronik cihazlar çantadan çıkartılmadan kontrol edilebilecek. Bu da güvenlik işlemlerini hızlandıracak. Ayakkabı ve çantadan laptop (dizüstü bilgisayar) çıkarma son bulacak.

5 YILDA YAYGINLAŞACAK

IATA’nın planına göre bu teknoloji önümüzdeki yıldan itibaren havalimanlarında kullanılmaya başlanacak. 5 yıl içinde de hızla yaygınlaşacak. Bu sayede uzun güvenlik kuyrukları tarihe karışacak. Yolcular fazla beklemeden hızla güvenlik işlemlerini yaptıracak ve uçağa binebilecek. Yolcular geldiği ülkeye göre, daha önceki bilgileri doğrultusunda bilinen yolcu oluşlarına göre normal veya gelişmiş arama yapılan bölümlerden geçecek. Benzer bir sistemin ABD’de güvenlik kontrollerini yapan TSA tarafından da geliştirildiğine dikkat çeken Amerikan Ulaşım Güvenlik Dairesi Başkanı John Pistole, “Bu sistem, havacılığın ortak kullanımına açılacak. Güvenlik kontrolleri hızlanacak. Hem yolcu konforu artacak, hem de havayollarının geç kalan yolculardan kaynaklanan rötarlarında ciddi azalma olacak” dedi.

ÇİPLİ PASAPORT STANDARTI

IATA ayrıca pasaport kuyruklarının da azaltılması için çipli pasaport uygulamasına hızla geçilmesini tavsiye ediyor. Yolcunun bilgilerinin yanı sıra vize bilgilerinin içinde yer aldığı çipli pasaport da kontrolleri hızlandıracak. Ayrıca yolcunun göz bebeğinin taranmasıyla kimlik bilgileri kontrol edilecek. Bu sistemin daha fazla havalimanında kullanılması ve sisteme çipli pasaporttaki tüm bilgilerin yüklenmesi planlanıyor. Ancak bilgi paylaşımı konusunda uluslararası anlaşmaların yeniden ele alınması ve ülkelerin diğerlerine vatandaş bilgilerine ulaşım konusunda engelleri kaldırması gerekiyor.

2050’DE YOLCU SAYISI 16 MİLYARA ÇIKACAK

Haberin Devamı

Sektör 2050’de yılda 16 milyar yolcu taşıyacak.
Hava kargo 400 milyon ton olacak.
Uçuş emniyetine büyük önem veren IATA, bu konuda yüzde 42’lik gelişim yakaladı.
Her 1.6 milyon uçuş saatinde 1 olan kaza oranı, 4 milyon saate yükseltildi.
e-bilet gibi yeni teknolojiler ve vergilerle ilgili önlemlerle verimlilik yükseldi.
Sektör 5 yılda 59 milyar dolar tasarruf etti.
Karbon emisyonu konusunda çalışmalar hızlandırıldı. 5 yılda yüzde 1.5 yakıt tasarrufu sağlandı.