Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hayat boyu sürer
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların ilk fark edildiği an tedavi edilmesi şart. Çünkü yanlış yapılan işlem ya da umursamazlık sonucu durum kötüye gidiyor. Mikrop prostata kadar gidiyor, erkek kronik prostat hastası olup yıllarca hastalıkla savaşıyor.

SORU: Yanma, akıntı çok

12 Şubat’ta ilişkiye girdim. Sonra yanma başladı. İdrar tahlilim temiz. Doktor “Bol bol su iç” dedi. Ardından akıntı başladı. Eczaneye gittim, antibiyotik iğne verdi, akıntı geçti. Bitince akıntı yine başladı. Doktora gittim, ilaç verdi ama geçmiyor. Eczaneden idrar yolları için ilaç aldım, yanma geçti ama hep idrara çıkmak ihtiyacı duyuyorum. Ne olur beni aydınlatın.

CEVAP

Yapılan her işin yanlış olduğu bir durum. Bu gibi durumlarda gereksiz yere mikrop kapan, uzun süre doğru tedavi edilmeyen hastalar mikrobun prostata uzaması sonucu kronik prostat hastası olup yıllarca mağdur olurlar. Öncelikle, prezervatif kullanmadan ilişkiye girerek önemli bir hata yapmış ve cinsel yol ile bulaşan mikrop kapmışsınız. Şikayetiniz başlayınca bir üroloji uzmanına gitmeyerek ikinci hatayı, eczaneden ilaç almak ile de üçüncü hatayı yapmışsınız. Ürolog olmadığını sandığım doktor da gerekli tahlilleri yaptırmadan ilaç vererek bir hata da o yapmış. En baştan yapılması gereken idrar kanalından akıntı veya kazıntı kültürü alınarak kaptığınız mikrobun saptanması ve ona göre ilaç verilmesi olmalıydı. Bu aşamadan sonra ise tavsiyem en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurunuz.

SORU: Kasılmaların sebebi mastürbasyon mu?

23 yaşındayım. Cinsel deneyimim olmadı. Cinsel açlığımı mastürbasyonla gideriyorum. Bu bazen günde 3-4 oluyor. Zararları olduğunu biliyorum. Acaba ellerimdeki titreme ve vücudumdaki kasılmalar bundan mı kaynaklanıyor?

CEVAP

Her şeyin fazlası zararlıdır. Günde 4 kere mastürbasyon yaparak gereksiz yere kendinizi ve sinir sisteminizi yoruyorsunuz. Beslenmeniz ve uykunuz da iyi değil ise bu bünyeyi zayıf düşürerek çeşitli hastalıklara karşı vücudunuzun savunmasını zaafiyete uğratabilir. Ama sık mastürbasyon yapmak kalıcı bir zarar vermeyeceğinden iradenizi kontrol edip günde biri geçmezseniz ve iyi beslenirseniz hiçbir sorununuz kalmaz.

SORU: Ameliyata gerek yokmuş, doğru mu?

27 yaşında, bekarım. Geçen yıl varikosel teşhisi konuldu. Sperm testi 93 milyon çıktı. Bu yıl ise 80 milyon. Bu sayının çocuk için yeterli mi? Doktor, “Operasyona gerek yok”dedi.

CEVAP

Varikosel ameliyatının önerilmesi için sadece sayılarda azalma olması gerekmez. Spermlerin hareketliliğindeki azalmalar, yapısal bozuklukları gibi diğer faktörler de önemlidir. Bazen değerler normal sınırlarda olsa dahi gidişatin kötü olması üzerine önleyici olarak mikrocerrahi ameliyat önerebilmekteyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder