Gündem Hayat ışığı babası oldu

Hayat ışığı babası oldu

Paylaş
Hayat ışığı babası oldu

Hastalık nedeniyle yıllardır her gün saatlerce mavi floresan ışığının altında yatmak zorunda kalan Bayram'ı bu esaretten babasından nakledilen karaciğer parçası kurtardı

Aydın’da özel bir temizlik şirketinde işçi olarak çalışan Seyithan (32) ile Hülya Aras (34) çiftinin beş çocuğundan biri olan Bayram’a (13) doğuştan sarılık teşhisi konuldu.

Haberin Devamı

Karaciğerindeki bir enzim eksikliği nedeniyle kanda sarılık yapan ‘bilirubin’ maddesinin atılamaması sonucu dünyaya gözlerini açtığından beri sarılıkla savaşan Bayram için ailesi, Aydın ve İzmir’deki hastanelerde yıllar boyunca şifa aradı.

‘BÜYÜYÜNCE GEÇER’

Bayram, ‘Crigler-Najjar’ ve ‘Mavi Işık’ denilen bu hastalığı yüzünden hastanelere her gidişinde 12 ila 18 saat boyunca mavi floresan ışık altında yattı. Hastanelerde günlerce kalan Bayram’a ilaç veren doktorlar hastalığın büyüyünce karaciğerinin kuvvetlenip geçeceğini söyledi.

İlköğretim 5’inci sınıfa kadar okuyan Bayram, birkaç ay önce kötüleşti. Konuşması ağırlaştı, elini kullanamayan ve yürüyüşü değişen Bayram için eve mavi ışık konuldu. Özel Kent Hastanesi’ne yatırılan Bayram’a, babası Seyithan Aras’tan alınan karaciğer parçası nakledildi.

Haberin Devamı

EN GÜZEL ‘BAYRAMLIK’

Doç.Dr. Murat Kılıç ve ekibi önceki gün nakli gerçekleştirip Bayram’ın mavi ışık esaretine son verdi. Babası, Bayram’a en candan bayram hediyesini verdi. Bayram, bu hastalık nedeniyle dünyada karaciğer nakli yapılan 40 hastadan biri oldu.

Aras Ailesi şimdi de 12 saat mavi ışık altında kalan 6 yaşındaki kızları Berfin’in kurtulması için organ bağışı bekliyor.

'MAVİ IŞIK' HASTALIĞI NEDİR?

Doç. Dr. Murat Kılıç, ‘Mavi Işık’ hastalığını şöyle anlattı: Karaciğerdeki bir enzim eksikliği nedeniyle sarılık yapan ‘bilirubin’ adlı madde kandan atılamıyor. Bu hastalar bilirubini düşürmek için her gün saatlerce mavi florasan ışığı altında yatmak zorunda. Hastaların bazılarında bu enzim zayıf da olsa var. Onlar ilaç tedavileri ile nakile gerek kalmadan hayatlarını sürdürüyor. Bayram’daki durum ise karaciğerde bilirubin maddesini parçalayan enzimin hiç olmaması. Bu nedenle Bayram için karaciğer nakli şarttı.

Nesrin COŞKUN/DHA