Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hayat kabusa dönmesin
HABERİ PAYLAŞ

Hayat kabusa dönmesin

Haberin Devamı

Korunmasız ilişki sonucu bulaşan hastalıklar tedavi edilmezse hayatı kabusa çeviriyor. İdrar yolunda akıntı, bazılarında sertleşme sorunları ortaya çıkıyor. Bu da cinsel yaşamı olumsuz etkiliyor, psikolojiyi bozuyor

SORU: Cinsel hayatımı etkiler mi?

29 yaşındayım. Girdiğim korunmasız ilişki sonucu cinsel yolla bulaşan bir hastalık kaptığımı düşünüyorum. Bu hastalıkların belirtileri nelerdir? Nasıl anlayabilirim? Bir de bu hastalıklar cinsel hayatımı olumsuz etkiler mi?

CEVAP

En belirgin belirti idrar kanalından akıntıdır. Bu akıntı durduk yerde iç çamaşırı kirletir. Kişi bulunduğu ortamda bir anda bunu hisseder ve panik olur. Sanki akıntı dışarıdan görülebiliyormuş gibi düşünür. Bazen iç çamaşırındaki leke dışarıdan pantolona bile çıkabilir.

Şikayetler bu şekilde kişiyi sosyal açıdan rahatsız eder. Ayrıca geçmeyen akıntılar cinsel performansı olumsuz etkiler ve sertleşme sorunları da yaratabilir. Tedaviyle sorunlar bitiyor Genç yaşta sertleşme bozukluğu olan hastaların bir kısmında gerçek neden, idrar yolu ya da idrar kanalı iltihabıdır.

Üretrit ya da prostatit dediğimiz bu hastalıklar yüzünden birçok kişi cinsel sorun yaşadığını zanneder. Halbuki tedavi olsalar, cinsel sorun ortadan kalkacaktır. Ama tedavileri gerektiği biçimde yapılmadığı için sorunları nüksetme eğilimine girer.

Adeta bu hastalıklar kişiyle nikah kıyar; hastaya hayatı boyunca eşlik eder. Biz ürologların en sevmediği hastalıklar üretrit ve prostatit’tir. Çünkü tedaviye yanıt almak çok güçtür. Hastalar doktor doktor gezerler.

SORU: Torbadan çıkmış

18 yaşındayım. Testislerimden bir tanesi torbada değil. Vücut içinde başka bir yerde. Küçükken ağır bir şey kaldırmışım ve testis torbadan çıkmış. Herhangi bi üroloğa görünmedim ama herkes cerrahi müdahaleden söz ediyor. Bu konu hakkında beni aydınlatır mısınız?

CEVAP

Ağır kaldırmak testisin vücut içine kaçmasına neden olmaz, ancak kasık fıtığı nedeni olabilir. Herkesin ne dediğini dinleyeceğinize bir üroloji uzmanına başvursanız daha doğru olur.

Bir yumurtası vücut içinde kalmış, 1 yaşına kadar indirilmemiş kişilerde kısırlık hatta yumurtalık kanseri gibi ciddi sorunlar genele göre daha fazla görülmektedir.

SORU: Şişlik bir türlü inmiyor

22 yaşındayım. 2 yıl önce çift taraflı varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyat sonrası sağ testisimdeki şişlik bir türlü inmedi. Nedeni ne olabilir?

CEVAP

Yumurtanızdaki şişme iki farklı nedenden ortaya çıkabilir; ameliyat esnasında kapılan bir mikrop nedeni ile oluşan infeksiyon veya ameliyatta lenf kanallarınızın istem dışı bağlanarak lenfatik dolaşımın bozulması.

Lenf kanallarının bağlanması sonucu yumurta etrafına sıvı toplanması hidrosel adını alır. Zamanla artabilir, yumurtada ısı artışına sebep olduğundan sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Varikoselin mikrocerrahi ile yapılması bu komplikasyonu ortadan kaldırmanın tek çaresidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder