Ekonomi Hayat TEKEL için duruyor

Hayat TEKEL için duruyor

Paylaş
Hayat TEKEL için duruyor

Ankara'nın ayazında hayatlarını ortaya koyarak eylem yapan TEKEL işçilerinin durumuna hükümet kayıtsız kalınca, protesto Türkiye'ye yayıldı

ÜRETİMDEN GELEN GÜÇ

Özelleştirme sonrası 4/C (geçici işçi) statüsüne geçirilmeyi kabul etmeyen binlerce Tekel işçisinin eylemi 52’nci gününe girdi. 4/C’ye, Ankara’nın ayazında sokakta yatmayı göze alacak derecede karşı çıkan işçilerin bu durumuna hükümetin kayıtsız kalması, bugün tüm Türkiye’yi harekete geçirdi.

İşçi ve memur sendikalarının tamamı, Tekel işçilerine destek vermek için saat 08.00-17.00 arasında iş bırakıyor. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun deyimiyle, ‘çalışanlar üretimden gelen güçlerini kullanıyor.’

THY Yönetimi dün personele bir duyuru yaparak bu eyleme katılanlar hakkında hukuki işlem başlatılacağını bildirmişti. THY çalışanları katılmayınca tüm seferler normal olarak yapıldı.

>> Büyük restleşme

>> Hükümet neler verdi? Tekel işçisi neler istedi?

AMACINI AŞAN İŞÇİ DEĞİL

Çalışanlar iş bırakarak, ‘ölüm-kalım meselesi’ olmaya doğru giden Tekel eylemine hükümetin duyarlılık göstermesini sağlamaya çalışacak. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, iş bırakmaya ilişkin açıklamasında, eylemlerin büyüyeceğinin sinyalini vererek, “Siyasi irade bu fırsatı kaçırmamalıdır. Bu eylem ciddi bir uyarıdır” dedi.

‘Eylemlerin amacını aştığı’ yönündeki sözlerin hatırlatılması üzerine Bircan Akyıldız, “Amacını aşan, Tekel işçisini Abdi İpekçi Parkı’nda tekme, tokat şiddete maruz bırakan tutumdur” dedi.

SOYSAL VE OKUYAN DA GREVDE

Türk-İş önünde kurulan çadırlarda kalmaya devam eden Tekel işçileri de önceki akşam açlık grevine başladı. Türk-İş binasında dönüşümlü olarak 3’er gün yapılacak grevin ilk ekibinde 200 kişi var.

Grevdekiler alınlarına siyah bant takıyorlar. Dışarıda, çadırlarda ise gönüllü açlık grevleri yürütülüyor. Destek açlık grevi için beyaz bant takılıyor. Bu destekçiler arasında eski çalışma bakanı Yaşar Okuyan ve eylemin ilk günlerinde polisin sıktığı biber gazına maruz kalan CHP Milletvekili Çetin Soysal da bulunuyor.

>> Vapurda TEKEL işçilerine destek

SAĞLIKLARINDAN OLDULAR

Türk-İş binasında açlık grevi yapan Tekel işçileri, grevin daha ilk gününde rahatsızlanmaya başladı. 51 gün boyunca sokaklara kurulan çadırlarda yatıp kalkan, eylemin başında polis müdahalesi ve tazyikli suya maruz kalan işçilerin vücut dirençleri zayıflamıştı. Son çare olarak başlanan açlık grevi bu direnci iyice düşürdü.

Dün öğle saatlerinde bir işçi baygınlık geçirerek hastaneye kaldırıldı. Akşama doğru da Fahrettin Narin ve İnci Öz adlı işçiler rahatsızlanarak ambulans ile hastaneye götürüldü. Salonda görevli doktorların Fahrettin Narin’i kalp krizi şüphesiyle hastaneye sevk ettikleri öğrenildi. İnci Öz ise salonun girişinde baygınlık geçirip düşerek kafasını yere çarptı.

4/C İÇİN 450 İŞÇİ BAŞVURDU

4/C (geçici işçi) kapsamına geçmek için şu ana kadar 450 işçinin başvurduğu belirtildi. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, “Bu müracaatları aldık ve müracaat yapan işçilerimizin hepsini vakit kaybetmeden 4/C kapsamında kadroya alacağız ve kendi illerinde görevlendirmeye başlayacağız. Şayet ayın 14’ünden önce işe başlayanlar olursa maaşlarını ayın 15’inde vereceğiz ve böylece hiç kimseyi mağdur etmeden, kaybı olmadan yeni işine başlatmış olacağız” diye konuştu.

UÇAK SEFERLERİ ETKİLENMEDİ

İşçi ve memur konfederasyonlarının TEKEL işçilerine destek vermek için ‘Bugün İzinliyiz’ ,’ Çalışmama hakkımızı kullanacağız’ formülüyle başlattığı eyleme, 08.00 -17.00 saatleri arasında mesaileri olan THY çalışanları katılmayınca tüm seferler normal olarak yapıldı.

Önceki gün Türk-İş’e bağlı Hava-İş sendikası Tekel işçilerine destek amacıyla bugün, 08.00-17.00 saatleri arasında üyelerinin çalışmama haklarını kullanabileceği açıklaması üzerine, THY Yönetimi de personele bir duyuru yaparak bu eyleme katılanlar hakkında hukuki işlem başlatılacağını bildirmişti.

THY 08.00- 17.00 saatleri arasında çalışanları sendikanın değil yönetimin yaptığı çağrıya uydu ve uçakların uçabilmesi için yapılması gereken tüm operasyonlar yerine getirildi. Böylece THY uçakları bu sabah zamanında kalkış ve iniş yaptı. THY yetkilileri konuyla ilgili olarak sadece , "Tüm operasyonlar normal olarak devam etmektedir" dediler.


3

Haberin Devamı