Cumartesi Postası Hayatı kolaylaştıran 30 püf noktası

Hayatı kolaylaştıran 30 püf noktası

Paylaş
Hayatı kolaylaştıran 30 püf noktası

Evinizin temizliğinde ve mobilyaların korunmasında çok işinize yarayacak 30 püf noktası derledik. Hepsi de birbirinden kolay ve etkili...

Çaydanlıktaki kireç tortusunu nasıl yok edebilirsiniz? Ağzı dar kavanoz nasıl temizlenir? Parkeyi bozmadan parlatmanın yolu nedir? Sıcak fırını temizlemenin yolu var mı? Bu ve benzeri sorular ev kadınlarının günlük sorunları arasında. Çözüm ne peki?

1-Çaydanlığın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek istiyorsanız, içine sirke dökün. 10-15 dakika kaynatın. Sonra süngerle temizleyin.

2-Sürahinin kir tutan dibini temizlemek için de bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayın.

3-Ağzı dar şişe ve kavanozlara biraz deterjan, biraz su ve bir kaşık pirinci koyun, çalkalayın. Tertemiz olur.

4-Yemek pişirdiğiniz tencerenin dibi tuttuysa hemen temizlemek için uğraşmayın. Bir gece tuzlu suda bekletin

5-Izgara altlığının üstüne alüminyum kağıt yerleştirin. Her kullanımda altlığı yıkamak yerine, sadece kağıdı çekip atarsınız.

6-Yanık kokusunu dağıtmak için bir tencerede birkaç dilim limon kaynatmanızı öneririz.

7-Yiyeceklerin kokusu buzdolabına sinebilir. Bir bardak sütü 2-3 gün boyunca buzdolabında bekletirseniz kokular yok olur.

8-Eline sinen soğan ve sarımsak kokusundan kurtulmak isteyenlerin yapacağı en iyi şey, parmaklarını haşlanmış patatesle ovmak.

9-Ahşabı, sulandırılmış deterjanlı bezle temizleyin. Durulayın ve parlatın.

10-Cilasız parke üzerindeki yapışkan lekeleri nemli bir bezle çıkarabilirsiniz.

11-Cam cila yapılmamış parkeleri süpürerek tozdan ayırındırın. Cila yapılmışsa ıslatıp iyice sıktığınız bir bezle temizleyebilirsiniz. Parlatmak için de balmumu ya da sulu cila kullanmalısınız.

12-Seramik karoları bez ve temizlik deterjanıyla temizleyin, sonra da bir güderi parçasıyla kurulayın.

13-Kumaşa sakız mı yapıştı? Sakız, sert ve kırılgan hale gelene kadar üzerine buz koyun. Ardından bıçakla dikkatlice kazıyın.

14-Parkeye dökülen mumun lekesini de mumla giderebilirsiniz. Buzla mumun katılaşmasını sağlayın, keskin olmayan bir bıçakla kazıyın. Ya da sıvı balmumu uygulayın ve yumuşak bir bezle parlatın.

15-Altın kaplama muslukları kullandıktan sonra hafif nemli bezle kurulayın. Ovmayın ve asla tel yüzey temizleyicisi kullanmayın

16-Düş süzgeçlerinin kireç bağlayan yerlerine sirke dökün ve suyun altına tutup iyice durulayın.

17-Tuvalet frçasının başına bir bez sarın. Çamaşır suyu ve jel temizleyici döküp klozeti biraz sildikten sonra bekleyin. Tekrar silip durulayın.

18-Bakır kapları parlatmak için bir bezi sirkeyle hafifçe ıslatıp bakırı ovun.

19-Kristallerinin ışıltı saçmasını kim istemez ki? Yıkadıktan sonra durularken sirkeli suya batırırsanız bardaklarınız da kadehleriniz de pırıl pırıl olacaktır.

20-Cam tencerede yemek pişiriyorsunuz ama kapağı buharlaşıyor... O halde kapağın iç yüzeyini limon kabuğu ile silin.

21-Kadehlerin sıcak suda çatlamasına engel olmak istiyorsanız, ayaklarından değil, kenarlarından suya daldırın.

22-Üzerinde iz kalmış porselenleri ya da çay, kahve lekeleri olan fincanları, ıslak bir bezle veya karbonatla ovun.

23-Kireç, lavabo tahliye deliğinin etrafında birikir. Deliği, yarım limonla ovmak kireç kalıntısına karşı birebirdir.

24-Fırını sıcakken temizleyecekseniz karbonata batırılmış ıslak bezle silin. Fırın soğuksa, cam üzerindeki kalıntıları yok etmek için parlatıcı bir deterjan kullanın.

25-Kızartma yaparken kokunun dağılmasını sağlamanız mümkün. Bunun için yakınına sirke dolu bir kap koyabilirsiniz.

26-Boyalı ahşap, hassas ya da eski değilse, biraz sabunlu suyla temizleyin. Temiz suyla durulayıp kurumaya bırakın. Lekeleri saf temizlik ürünüyle ovabilirsiniz.

27-Koltuk kılıfını, kumaşın özelliğine bağlı olarak yıkamanız gerek. Henüz ıslakken yerine yerleştirin ve ılık ütüyle üzerinden geçin

28-Cilalı ahşap masaların çizilmemesi için üzerine koyacağınız aksesuarların altına biraz pamuk koyun ve bantla pamuğu, görünmeyecek şekilde aksesuara sabitleyin.

29-Mobilya üzerindeki lekeyi talk pudrası ile kalın bir tabaka halinde kaplayın ve leke emilene kadar bırakın. Ardından, pudrayı bir bezle temizleyin.

30-Krom lavabolar hassas ürünlerle temizlenmeli. Sabunlu suyla temizleyebilirsiniz. Parlatıcı ve arıtıcı ürünler kullanmaktan kaçının.

(23.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı