Eğitim - Kariyer Hayatımızda başka sınavlar da olacak

Hayatımızda başka sınavlar da olacak

Paylaş
Hayatımızda başka sınavlar da olacak

Sınavların bitişi geleceğe bakmanın, umutlu olmanın ve plan yapmanın ilk adımıdır

TEOG ve LYS gibi sınavlarda yavaş yavaş sona yaklaşırken kaygılar, üzüntüler, pişmanlıklar artmaya başlıyor. Özellikle sınavlara kalan son zaman dilimini nasıl geçirdiğimiz, sınav anını nasıl yaşadığımız ve sınav sonrasında neler olup biteceğine ilişkin zihinsel faaliyetler oldukça yoğunlaşıyor.

Her bireyin farklı özellikleri bulunduğundan yola çıkarak herkes için geçerli bir doğrular listesi sunmak elbette uygun değil. Ancak herkes için geçerli olabilecek bazı önerilere de dikkat etmekte fayda var.

Genellikle öğrenciler zamanı doğru biçimde değerlendirme konusunu, sürekli sınav ve sınav sonrasını, sınav istenildiği gibi geçmezse nelerin yaşanacağını düşünerek kaygılanır ve bu kaygılar yeni düşünceleri tetikler ve bu bir kısır döngü şeklinde sürer gider.

Burada sınavı ve sınava kadar kalan süreyi ve sınavdan sonrasını bölerek zihinsel düzenleme yapmak, adayları rahatlatacaktır. Artık sınavların yaşananlar yaşandı ve geleceğe umutla bakma, geleceği planlama zamanı geldi.

Sınav sonrası

Genellikle adaylar sınav sonrasını gereğinden fazla düşünerek yapabileceklerini farkında olmadan engellemiş olurlar. Sınav sonrası genellikle bir rahatlama olur, kimi adaylar sınavının iyi geçtiğini düşünerek kimisi de çok kötü geçtiğini düşünerek sınav sorularına yeniden göz atmaz.

Oysa çıkan soruları yeniden okumak ve cevaplamak bireyin sınav anındaki durumunun farkında olmasını, hata yaptığı sorularda hangi nedenlerden dolayı yanıldığını, zamanı nasıl kontrol ettiğini, kısacası sınav sürecine dair birçok hususu böylelikle öğrenmiş olur.

Her biten sınavın yeni bir sınav için deneyim olduğunu ve oradaki eksiklikleri yapmadığımız takdirde sonrası için bir kazanç olarak yansıyacağını düşünmek yararlı olacaktır. Sınav başarısından hayat başarısına daha çok sınamaların olacağını unutmadan geleceğe umutla bakmak herkes için yararlı olacaktır.

Unutmayın ki kendi varlığından memnun olanlar iyi sonuçlar yaratırlar. Anne babaların çocuklarını sınav başarısından bağımsız değerlendirmeleri onların kendilerini iyi hissetmelerine sebep olacaktır. Sınavların geçici, çocuklarla yakınlığımızın ise kalıcı olduğunu unutmadan her sonucu olgunlukla karşılamak çağdaş insanın olmazsa olmaz özelliği olmalıdır.

Haberin Devamı