Sağlık Haylaz değil hiperaktif

Haylaz değil hiperaktif

Paylaş
Haylaz değil hiperaktif

Çocuğunun hızına yetişemeyen ebeveynlerin “Hiperaktif, yapacak bir şey yok” söylemlerine rastlamak mümkün

Oysa hiperaktivite, tedavisi olan bir hastalık
Memorial Hizmet Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden uzman psikolog Sevda S. Yurtseven, çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliği tedavisi hakkında bilgi verdi:

“Çocuklar sıklıkla hareketlidir. Hareket özgürlüktür ve bağımsızlığını sınamak isteyen çocuk hareket eder. Hiperaktivite aileyi ve çevreyi rahatsız edecek boyutlarda görülüp çocuğun psikolojisini de olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

Üç yaşında kendini gösteriyor

Başlangıcı genellikle üç yaş dolaylarında olmakla birlikte tanı ilkokul yıllarında konuyor. En sık görülen semptomlar arasında; aşırı hareketlilik ve kıvranma, yerinde duramamak, çok konuşmak, dikkatini sürdürememek, dikkatini kolayca dağıtmak, sıklıkla bir şey kaybetmek, sorulara birden atlayıp cevap vermek, kuralları takip edememek, sessizce oynayamamak, sırasını bekleyememek, bir aktiviteden diğerine kaymak, tehlikeli aktivitelerle uğraşma olarak sıralanabilir. Bu tabloya genellikle agresiflik, anksiyete eşlik eder.

Aile, okul ve uzman dayanışması

Bu rahatsızlıkta tek başına ilaç tedavisinin başarı oranı çok düşük. Aile ve okulla davranışları düzenleyici bir çalışma gerekiyor. Belirtiler çok önemli sorunlara sebep olmadıkça bu çocukların normal sınıf ortamında okumaları ve en ön sırada oturtulmaları tercih ediliyor.
Çocuğun dürtü ve öfke yönetimi kazanmasına çalışılması, yaz için programlar düzenlenmesi, zaman kullanımıyla ilgili çalışmalar yapılmasında fayda var.”

Haberin Devamı