Hakan Çelik Hayrünnisa Gül, 47 ülkeden parlamentere seslenecek
HABERİ PAYLAŞ

Hayrünnisa Gül, 47 ülkeden parlamentere seslenecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte dün akşam saatlerinde Strasbourg’a geldik. Türkiye’de önemli sosyal sorumluluk projelerine sahip çıkan, bir çoğunu da aktif olarak destekleyen Hayrünnisa Gül Fransa’da bu konularla ilgili temaslarda bulunacak ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda bir konuşma yapacak. Hayrünnisa Gül’ün bu konuşmasını, AKPM’nin başkanlığına seçilen ilk Türk olan Mevlüt Çavuşoğlu’nun görev süresi içinde yapacak olması hoş bir tesadüf. Zira Çavuşoğlu, başarılarıyla Türkiye’yi çok iyi temsil eden, Avrupa’nın dikkatini çeken bir parlamenter.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bazı gazetecilerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı’ndan Mehmet Ferden Çarıkçı, Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel ve Kemal İlter de Hayrünnisa Gül ile birlikte Strasbourg’a geldi.

Cumhurbaşkanlığı’nda yıllarca Abdullah Gül’ün dış politika danışmanlığını yapan Büyükelçi Gürcan Türkoğlu da Hayrünnisa Gül’e Strasbourg’da eşlik eden isimler arasında. Tahran gibi kritik bir başkentte de büyükelçi olarak görev yapan Türkoğlu halen Türkiye’nin UNESCO’daki daimi temsilciliğini yürütüyor.

Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daryal Batıbay ve eşi, dün akşam saatlerinde Strasbourg’a ulaşan Hayrünnisa Gül ve heyet üyeleri onuruna bir yemek verdi.

Hayrünnisa Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda bugün öğle saatlerinde bir konuşma yapacak. Gül, öğleden sonra ise TÜRKSOY tarafından düzenlenen Türk Dünyası Resim Sanatı Sergisi’nin açılışını gerçekleştirecek. Öğleden sonra da Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer- Buquicchio ile bir araya gelecek.

Hayat veren projeler

Hayrünnisa Gül, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın önemine vurgu yaparak gençleri spora teşvik etmek amacıyla “81 İlden 81 Yıldız” projesini başlatmıştı. Gül, ilk etapta gerek eğitim hayatında gerekse sporda başarılı, maddi imkânları yeterli olmayan 81 genci himayesine aldı. Hayrünnisa Gül, manevi anneleri olarak bu gençlere, hayallerini gerçekleştirmeleri ve dünya çapında başarılara imza atmaları için her türlü desteği veriyor.

Haberin Devamı

Hayrünnisa Gül’ün destek verdiği bir başka proje de “Konuşan Kitap Şenlikleri”. İki yıl önce İstanbul- Sultanahmet’teki lansman toplantısına katılmıştım. Bu proje, toplumda okuma bilincinin geliştirilmesini, çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığının kazandırılmasını hedefliyor. Sanat, spor, düşünce dünyasının önde gelen isimlerinin katılımcılara kitap okuduğu bu şenlikler halen Türkiye genelinde çeşitli illerde devam ediyor.

Hayrünnisa Gül’ün bugüne kadar destek verdiği projeler arasında en çok dikkati çekenlerinden biri “Eğitim Her Engeli Aşar” adını taşıyor. Engelli çocukların eğitim imkânlarından sınırsız şekilde yararlanmasını öngören proje, Türkiye’de mağdur durumda olan binlerce çocuğun yaşama tutunmasını hedefliyor.

İşte, Gül’ün bugün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde yapacağı konuşma, ağırlıklı olarak bu konuyla ilgili... AKPM’de bugün ayrıca AK Parti Milletvekili Lokman Ayva’nın hasta veya özürlü çocukların durumunu ele alan raporu görüşülecek.

Haberin Devamı

Avrupa’nın ikinci önemli merkezi

Fransa’nın doğusunda Almanya sınırında bulunan Strasbourg pek çok Avrupa kurumuyla birlikte üniversiteleriyle de ünlü bir yer. Aynı zamanda İstanbul’un kardeş şehri.

Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin burada bulunması, Strasbourg’u bürokratik açıdan, Brüksel’den sonra AB’nin en önemli ikinci merkezi haline getiriyor.

Gutenberg’in matbaayı burada icat etmesi, ünlü Alman ozan Goethe’nin burada yaşaması ve Fransız milli marşı La Marseillaise’in burada bestelenmiş olması, şehri hem Almanlar hem de Fransızlar açısından önemli kılıyor.

Bizim açımızdan önemli bir yanı da burada yaşayan Türkiye vatandaşları. 1980’lerdeki sağ sol çatışmalarından kaçan pek çok Türk ve Kürt için sığınılacak ilk yerlerden biri Strasbourg olmuştu. Türkiye’nin normalleşmeye başlamasıyla birlikte bu insanların büyük bölümü yıllar sonra vatana döndü. Bugün Strasbourg’a Türkiye’den daha çok gençler rağbet ediyor ve üniversitelerde oldukça kabarık sayıda Türk kökenli öğrenci eğitim görüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder