Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak Yeni Ekonomi Programını açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak Yeni Ekonomi Programını açıkladı

Paylaş
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak Yeni Ekonomi Programını açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programını açıkladı

Bakan Albayrak'ın açıklamalarının satır başları:

Haberin Devamı

-Tüm küresel ve bölgesel zorluklara karşı Türkiye'nin güçlü büyümesi için ekonomik program hazırladık. Adına Yeni Ekonomi Programı dedik.

-Reel sektörden, akademi dünyamıza kadar birçok kişinin katkı koyduğu ilk OVP oldu. 2002-2013 Türkiye ekonomisi 2002'den 2013'e kadar birçok önemli adımlar atıldı. 3600'den kişi başı gelir 3 katı arttı. 7 milyon yeni istihdam oluştu. İhracatımız 4 kat arttı.

-Türkiye ekonomisi birçok alanda önemli adımlar attı. 2003 sonrası enflasyon tek haneye indi. Ak Parti hükümetinin ekonomik başarısı herkes tarafından takdir edildi. Başarılı bir ekonomik süreç geride bırakıldı.

"HALKIMIZDAN ÇOK GÜÇLÜ GETİRİ ALDIK"

-Reyting kuruluşları ülkemizi yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmıştı. Ancak Mayıs ayı sonunda Gezi Olayları, 17-25 Aralık'ta yaşananlar risklerle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi hayata geçti. Siyasi istikrar ve ekonomimizi de etkiledi. Tüm süreçler siyasi istikrar ve demokrasiyi korumak için hep millete gittik. Nihayet halkımızdan çok güçlü getiri aldık.

Haberin Devamı

-Milletimizden aldığımız 5 yıllık görevi yeni ekonomik sistemi hayata geçireceğiz. Bu süreci sadece kendi aklımızla değil, toplumun tüm kesimleriyle istişare içinde tasarladık.

"YÜZDE 5 BÜYÜME ORANI"

-Değişimde temel hedefimiz üreten Türkiye'nin ihracatının desteklendiğini çok net bir şekilde göreceğiz. Bu adımlarla büyümeyi sürdürülebilir ve sağlıklı bir temel üzerine oturtacağız. Yüzde 5 büyüme oranıyla sağlam temeller, temel alınacak.

-Ekonomimizin güçlü ve zayıf yanlarını biliyoruz. İşte Yeni Ekonomi Programı'nın da bunları içeren bir program olduğunu söylemeliyiz. 3 ana temel üzerine; dengelenme, disiplin ve değişim sürecinden oluşturduk. Daha sürdürülebilir modele geçmeden önce 2019-2020 dönemindeki yol haritamız olacak. Gayri safi yurt içi hasılamız yüzde 2.3 üzerinde gerçekleşecek.

"ENFLASYON YÜZDE 6'YA DÜŞECEK"

-Enflasyonla başarlı olmak için sadece Merkez Bankası'nın müdahaleleri yeterli değil. Hükümetizin desteğiyle enflasyonla topyekün mücadele projelerini hayata geçireceğiz. Gıda denetim, izleme yöntemlerini geliştirceğiz. Kira artışına denetim getireceğiz. Enflasyon 2021'de yüzde 6'ya düşecek.

Haberin Devamı

-Kamu maliyesinde disiplin çok önemli. Bütçe açığı konusunda önemli tedbirler alınacak. Faiz Dışı Fazla 2021'de yüzde 1,3'e yükselteceğiz.

-Enflasyon sonrası kamu maliyesi ile ilgileneceğiz. Sadece 2019'da ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış tüm projeler askıya alınacak. Kamu özel işbirliklerinin verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek. Kayıt dışıyı azaltmak için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler yapacağız. İndirimleri kademeli olarak kaldıracağız. 2019'da 76 kamu kaynağı hayata geçirilecek.

"CARİ AÇIK DÜŞECEK"

-Cari açığın düşürülmesi önceliğimiz olacak. Bu yıl cari açıkla ilgili çalışmalarımızın ardından, önemli bir gelişme kaydettik. Özellikle turizm sektöründeki artık, faydalı oldu. Teknoloji yatırımları ve ihracat ana planıyla bu süreci destekleyeceğiz. Tüm bakanlıklarımız da bu eylem planına destek verecek.

-İstihdam önemli maddelerden bir tanesi. 2021 yılından itibaren işsizlik oranı hedefi yüzde 10.2'ye indirilecek.

-Kamul Maliyesi Değişim Ofisi kuruyoruz. Bakanlıklar arası bir ekip kurarak, birlikte çalışma kültürümüzün geliştirecek bir ekip kuracağız. Bu ekip sürekli sahada olacak. Bu ekip kamuda gereksiz harcama önlemlerini engelleyecek. Bu ofis faliyete geçti. 76 milyar liralık bir tasarruf elde edilecek.

Haberin Devamı

-Bankacılık sektörümüzün çok güçlü olduğunu verilerden görebiliyoruz. Ama özel sektör içinde bulunduğumuz süreçte bazı sıkıntılar yaşıyor. Bankacılık sistemimiz reel sektörü desteklemeli. Bankacılık sistemimizin mali gücünü büyütüp, özel sektörü kredi bazında desteklemesini sağlayacağız.

"KATMA DEĞERİ ARTIRACAĞIZ"

-Vergi sistemimiz daha adil hale getireceğiz. İstisna, muafiyet ve indirimler yeniden gözden geçirilecek. Bugün Türkiye'nin toplam değeri üzerinde katma değer doğru yönlendirilirse, ne kadar güçleneceğimizi hepiniz göreceksiniz.

-Vergideki kayıt dışı alanlar tespit edip gerekli önlemleri alacağız.

-Yatırım kararlarımızın merkezinde sanayi üretimde katma değeri artıracağız. Hem istihdamı hem de ihracatı artırmayı destekleyen projeler geliştireceğiz.

Haberin Devamı

-Sanayi üretiminde sektör odaklı programlar oluşturulacak. İlaç, petro kimya birçok sektör için somut projeler hayata geçirilecek. Bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte uygun teşvik paketleri ve kamu desteği ile aktif olmaları sağlanacak.

-YEP ile birlikte tüm bu mekanizmaları hayata geçireceğiz ve uygulanmayan eylemleri takipte olacağız. Belirlenen uyguluma eylemleri 3 ay da bir takvime göre denetimlenecek.

-Bu dengelenme, disiplin ve değişim adımlarını hep beraber atacağız. Hepimize hayırlı olsun diyorum.