Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan bağımsız merkez vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan bağımsız merkez vurgusu

Paylaş
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan bağımsız merkez vurgusu

Ekonominin yeni patronu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, piyasalarda merak edilen ekonomi politikalarıyla ilgili net mesajlar verdi: “Enflasyon kısa sürede tek haneye inecek. Merkez Bankası bağımsız. Mali disiplinden taviz yok. İstikrarlı büyüme sürecek.”

ÖNCELİK YAPISAL REFORMLAR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ardından yeni dönemde uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Albayrak, politikalarının, bütçe disiplinini, tek haneli enflasyonu ve yapısal reformları önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde şekilleneceğini söyledi.

HİÇ OLMADIĞI KADAR ETKİN!

Berat Albayrak, Merkez Bankası’nın yeni dönemde hedefler doğrultusunda daha öngörülebilir, sade ve kararlı bir para politikası uygulamasının destekçisi olacaklarını, ekonomi politikalarının uyumunun ise yeni dönemde en üst düzeyde olacağını belirtti. Albayrak, ‘hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası’nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını ifade etti.

KAYNAK GİRİŞİ ARTACAK

Ekonominin bu yılın başından itibaren istikrarlı ve sürdürülebilir bir zemine oturma yolunda ilerlediğine dikkati çeken Berat Albayrak, şöyle dedi: “Uluslararası finansal piyasalardaki tüm aktörlerle ve paydaşlarla beraber, işbirliği içinde çalışarak, Türkiye’ye dış kaynak giriş miktarını ve kaynak çeşitliliğini artıracağız.”

GÜÇLÜ BİR PROGRAM

Albayrak, ekonominin tüm kesimlerinin, paydaşlarının kendi katkılarını içinde görecekleri, yapısal dönüşümleri sağlayacak, bütüncül yaklaşımı ve güçlü bir makroekonomik perspektifi olan bir Orta Vadeli Program (OVP) açıklayacaklarını dile getirdi. Bu açıklamaların ardından dolar 4.84’ten 4.78’e kadar düştü. TL, bir ara yüzde 1.7 ile dolar karşısında en çok değer kazanan para oldu.

PARA POLİTİKASI GÜÇLÜ ŞEKİLDE UYGULANACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası’nın bağımsız bir kurum olarak, ekonominin gerçekleri ve piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa onu yapacağını vurguladı. Albayrak, “Merkez Bankası’nın bağımsızlığının ve karar alma mekanizmalarının spekülasyonlara konu edilmesi kabul edilemez” dedi.

EŞGÜDÜM GÜÇLENECEK

Berat Albayrak, Merkez Bankası’nın hareket alanını fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadelede yapısal kanallardaki tıkanıklıkları açarak ve eşgüdümü güçlendirerek genişleteceklerini söyledi. Albayrak, amacı fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası’nın para politikasını güçlü bir şekilde uygulamasının esas olacağını bildirdi.

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, etkin ve verimli yatırımları önceliklendireceklerini söyledi. Maliyetlerin bütçeye uyumunu sağlayacak yapısal dönüşümleri hayata geçireceklerini söyleyen Albayrak, mali disiplinden taviz vermeden, bütçe dengesinin OVP hedefleri doğrultusunda gerçekleşmesini temin edecek şekilde etkin maliye politikaları uygulayacaklarına da vurgu yaptı.

ÖDEME PERFORMANSI SAĞLIKLI

Şirketlerin borcuna da değinen Berat Albayrak, şirketlerin toplam borçlarının milli gelire oranının gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında ‘makul ve sürdürülebilir’ olduğunu belirtti. Albayrak, bankaların kredi politika ve uygulamalarıyla firmaların borç ödeme performansının sağlıklı ve sağlam görünüm sunduğunu söyledi.

BANKALAR ÇOK GÜÇLÜ

Bankaların performansının ekonominin en güçlü taraflarından olduğunu belirten Berat Albayrak, yeniden yapılandırmayla ilgili olarak da, “Yeniden yapılandırma, bankacılık sektörünün doğası gereği kredi vadelerinin nakit akışına uygun şekilde vade uzatımı işlemlerini kapsıyor ve genele yaygın bir durum değil. Finansal istikrar açısından kurumlarımız gerekli çalışmaları yapmaktadır” dedi.

YATIRIMCININ İLGİSİ ARTACAK

Reel sektör firmalarından finansal kuruluşlara tüm kesimlerin koordinasyon içinde hareket etmesiyle ülkenin sağlam temellere dayalı sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme ortaya koyacağını vurgulayan Berat Albayrak, “Yeni dönemde ekonomi politikalarının uyumu en üst düzeyde olacak, alınan kararlar hızla hayata geçirilecek. Gerek firmalarımızın gerekse finans sektörümüzün koordinasyonuyla bu süreçte yerli ve yabancı yatırımcıların ekonomimize ilgisinin daha da artacağını göreceğiz.”

Haberin Devamı