Yaşam Haziranda ölmek zor...

Haziranda ölmek zor...

Paylaş
Haziranda ölmek zor...

Şair Nâzım Hikmet, ölümünün 48'inci yıldönümünde Moskova'daki mezarı başında anılıyor


Demek ki göçtü usta
Kaldı yürek sızısı geride kalanlara...
Yıllar var ki ter içinde
Taşıdım ben bu yükü
Bıraktım acının alkışlarına…
3 HAZİRAN 63'ü…
Uy anam anam
Haziranda ölmek zor

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil, “Haziran’da ölmek zor” adlı şiirinde, 3 Haziran 1963 tarihinde yaşama veda eden şair Nâzım Hikmet'e özlemini bu sözlerle anlatıyordu. Bugün, ülkesinden sürgün edilen, yıllarca boş yere hapis yatırılan, 50 yaşında askere alınmak istenen Nazım Hikmet’in 48'inci ölüm yıldönümü. İşte, bu yıl dönümünde Türkiye’nin büyük şairi Nazım Hikmet Ran'ı unutulmayan şiirleriyle ve saygıyla anıyoruz.

Nâzım Hikmet, ölümünün 48'inci yıldönümünde Moskova'da Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) girişiminde düzenlenen anma etkinlikleri ve Musa Eroğlu konseriyle anılacak.

ŞİİRLERİ TÜRKÇE VE RUSÇA OKUNACAK

Haberin Devamı

Anma etkinlikleri, her yıl olduğu gibi 3 Haziran Cuma sabahı Nâzım'ın Novodeviçi Sanatkârlar Mezarlığı'ndaki kabri başında yapılacak olan anma töreni ile başlayacak. Törene, başta gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, şair Ataol Behramoğlu, gazeteci Ece Temelkuran ve ünlü halk ozanı Musa Eroğlu olmak üzere Türkiye'den birçok değerli misafir katılacak. Törende katılımcılar tarafından şairimizin ölümsüz şiirleri Türkçe ve Rusça olarak okunacak ve hayatından kesitler aktarılacak.

İki ülke arasındaki en önemli kültür ve dostluk köprüsü olan vatansever şairimizi anarken, Rusya ve Türkiye arasındaki dostluğun sembolü olarak gökyüzüne beyaz güvercinler bırakılacak. Novodeviçi'deki anma töreni, sevenlerinin Nâzım'ın mezarı başına kırmızı karanfiller bırakmasıyla son bulacak.

KÜTÜPHANEDE ANMA TÖRENİ

Haberin Devamı

Etkinliklerin ikinci ayağı RTİB tarafından maddi destek altına alınan Moskova Nâzım Hikmet Devlet Kütüphanesi'nde gerçekleşecek. 1981 yılında Nâzım Hikmet adını alan kütüphane, Nâzım'ın hayattayken sık sık ziyaret ettiği ve 1961 yılında da onur konuğu olarak sevenlerinin önünde şiirlerini okuduğu bir kütüphane olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Novodeviçi'deki anma töreninden sonra Türkiye ve Rusya'dan gelen misafirlerin katılımıyla, RTİB tarafından tamamen yenilenen çocuk etkinlik salonunun açılışı yapılacak. Ardından Rusyalı çocuklar tarafından çizilen "Dünyayı Verelim Çocuklara" temalı resim sergisi gezilecek ve şairimiz, kütüphaneye kazandırılan "Nâzım Hikmet Köşesi'nde" bir kez daha yad edilecek.

MUSA EROĞLU KONSERİ

Moskova'daki Nâzım Hikmet'i Anma Etkinliklerinin son kısmında ise Musa Eroğlu konseri yer alıyor. Anma etkinleri, aynı günün akşamı ünlü halk ozanı Musa Eroğlu'nun Nâzım Hikmet anısına Rusya'daki türkü severlere vereceği özel bir konserle son bulacak.