Ekonomi Hazırgiyimci rüzgâra geçti 94 milyon kasada kalacak

Hazırgiyimci rüzgâra geçti 94 milyon kasada kalacak

Paylaş
Hazırgiyimci rüzgâra geçti 94 milyon kasada kalacak

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Aksa Elektrik'le ucuz enerji alımına yönelik anlaşma imzaladı

400 milyon dolarlık alım

Haberin Devamı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Ortak Satın Alma Platformu’nun Aksa Elektrik ile yaptığı anlaşma ile yıllık 400 milyon dolarlık ucuz enerji alınacağını söyledi.

Anlaşmanın imza töreninde konuşan Tanrıverdi, anlaşmayla 4 bin firmanın yıllık 60 milyon dolar tasarruf yapmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ticarethanede de geçerli

Aksa Elektrik ile imzalanan anlaşmayla firmaların, yüzde 9-31.5 arasında tasarruf elde edeceklerini belirten Hikmet Tanrıverdi, İHKİB üyesi 4 bin firmanın aylık 150 ile 250 milyon kilovat saat arasında enerji tükettiğini söyledi.

İndirimlerin sadece üretimde değil ticarethanelerde de geçerli olacağını belirten Hikmet Tanrıverdi, “Bu sayede markalarımız, sayısı on binleri bulan mağazalarında indirimli elektrik kullanabilecek” dedi.

Haberin Devamı

40 bin liralık avantaj

Hikmet Tanrıverdi şöyle konuştu: “Orta gerilim sanayi tarifesinde aylık 400 bin lira gideri olan Betareks, elektrik giderini 360 bin liraya düşürerek her ay 40 bin lira tasarruf edecek. Orta gerilim ticarethane tarifesinde aylık 22 bin lira gideri olan Karahan, elektrik giderini 16 bin liraya indirecek ve 6 bin lira avantaj elde edecek. Alçak gerilim sanayide, aylık 11 bin lira gideri olan Kardem ise giderini 10 bin 200 liraya düşürecek.”

Anadolu da yararlanabilecek

Hikmet Tanrıverdi, bu anlaşmanın aynısını doğalgaz piyasasının biraz daha serbestleşmesiyle doğalgaz konusunda da yapacaklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Bu da ihracatçılarımızın en büyük giderlerinden biri. Önümüzdeki dönemde şartlarda anlaşabilirsek Aksa Grubu’yla doğalgaz işini de birlikte yapabilme şansına sahibiz. Burada sadece İstanbul’daki 4 bin firmadan bahsediyoruz. Bu şartları Anadolu’daki firmalarımıza da sağlayacağız.”

Enerji maliyeti yüzde 30 düşecek

Aksa Elektrik Başkanı Cemil Kazancı tekstil sektörünün enerji maliyetlerini yüzde 30’a düşürmeyi hedeflediklerini vurgulayarak “Aksa Elektrik, sattığı elektriği Aksa Enerji, Deniz Elektrik ve Baki Elektrik’ten temin edecek.

Haberin Devamı

Enerji temini, öncelikle grubun yenilenebilir enerji üretim santralları olan 130 megavat gücündeki kurulu 3 rüzgar santralından karşılanacak. Böylece ülkemizin rüzgar potansiyeli sanayimizin ucuz elektrik temininde değerlendirilmiş olacak” dedi.