Gündem HD kameralı polis kaskı

HD kameralı polis kaskı

Paylaş
HD kameralı polis kaskı

Çevik kuvvet polisleriyle göstericiler arasında çıkan olayların önüne geçmek için Formula 1 pilotlarının kullandığı kulaklık ve mikrofonlu kask uygulamasına geçiliyor

1 Mayıs 2009 Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen çeşitli gruplarla polis arasında çatışma çıkmıştı.

Şişli ve Beyoğlu ilçelerinden Taksim'e girmek isteyen gruplara polis izin vermemişti.

Neredeyse bütün gün devam eden çatışmalar sırasında polislerin uyguladığı şiddet tepki çekmişti. Yaşanan olaylarda bazı polisler hakkında soruşturmalar açılmıştı. Ancak polisler kaskları nedeniyle kimlikleri tespit edilememişti.

SERT MÜDAHALEYE ÇÖZÜM EMRİ

Bunun üzerine geçen yıl kaskların üzerine numaralar yerleştirilmişti. Buna rağmen polisin uyguladığı şiddet devam etmişti.

1 Mayıs 2009'dan sonra 2010 yılının son aylarında öğrenci olayları başlamıştı. Bir kadının polisin uyguladığı sert müdahale nedeniyle çocuğunu düşürdüğü iddia edilmişti.

Bu görüntülerin bir daha yaşanmaması için İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, talimat vererek olayların önüne geçilmesini istedi.

FORMULA 1 PİLOTLARI KULLANIYOR

Emniyet müdürleri çevik kuvvet polisleriyle görüşmeler yaptı. Yapılan görüşmeler de polisler olay anında bir çok emir geldiğini hangisini uygulayacaklarını bilmediklerini söylediler.

Toplumsal olaylar sırasında 'koordinasyonu sağlamak için polisi tek bir noktadan yönetme' kararı alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yetkilileri Avrupa'da bazı ülkelere giderek meslektaşlarıyla görüşmeler yaptı. Avrupa ülkelerinde polisin kullandığı kaskların içinde kulaklık olduğu, talimatların bu kulaklıklara iletildiği polisin de buna göre yönlendiği saptandı.

Bu kasklar da mercek altına alındı. Emniyet, içerisinde kulaklık bulunan kasklar için birçok firmayla görüştü. Örnek olarak hazırlanan kasklar denendi ve olumlu sonuçlar alındı.

3 bin 200 tane kask siparişi verildi. 3 bin kaskta kulaklık yer alıyor. Formula 1 pilotlarının da kullandığı bu kaskları polisler takacak.

Kalan kasklarda da hem kulaklık hem mikrofon yer alıyor. Bu kaskları ise emniyet amirleri takacak. Amirler mikrofonlar sayesinde kulaklıkları bulunan polislere talimat verecek.

Polisler artık verilen talimatların dışına çıkamayacak. Ayrıca bu talimatlar kayıt altına alınacak. Böylece polislerin 'verilen emir bu' mazereti de ortadan kalkacak.

'HIGH DEFINATION' KAYIT

100 kaska da High Defination kayıt yapan kamera takıldı. Bu kameralar da olaylar anında kayıt yapacak. Elde edilen görüntüler suçun ve suçlunun tespiti için ilgili birimlerle paylaşılacak. Polisler 3 bin 200 kask için 450 bin lira ödedi. Kulaklık ve mikrofonlu kask uygulaması ilk kez 1 Mayıs'ta kullanılacak.

DEV EKRANDA EĞİTİM

Emniyetin yaklaşan 1 Mayıs kutlamaları için aldığı tedbirler bununla sınırlı değil. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde eğitim timleri kuruldu. Çevik Kuvvet'in bahçesine dev ekran konuldu.

Eğitim timleri yaşanan olayları dev ekranda personele gösteriyor. Yapılan doğru ve yanlışlar dev ekrandan polise gösteriliyor.

OTOBÜSLERE KAMERA

Polis ayrıca gözaltına alınan kişinin 'dayak yedik, bırakıldık' suçlamalarına da maruz kalmamak için çevik kuvvet otobüslerine kamera yerleştirecek. Yaklaşık 200 otobüs için kamera ihalesi tamamlandı.

250 bin liraya malolan sistemin önümüzdeki hafta takılması planlanıyor. Kameralar polisin otobüsten inmesinden sonra kayda girecek. Gözaltına alınanlar otobüslere bindirildiğinde de kamera kayıtta olacak. Böylece hem polis hem de şüpheli kameralarla gözetlenecek.

TOMA'LARA DA KAMERA KONUYOR

Toplumsal olaylarda kullanılan ve TOMA olarak adlandırılan araçların iç ve dışına da kamera konulacak.

Olaylar sırasında polis bu kameraların çektiği görüntüleri önündeki ekranda izleyecek. Böylece arkada olan gruplar bile görülecek.

Polisin görmediği yerden atılan Molotof kokteyllerden kurtulmak için kurulan sistemdeki bu kamera gece görüş özelliğine de sahip olacak. Bu kameralar aynı zamanda kayıt da yapacak. Görüntüler de ilgili birimlerle paylaşılacak.

2 ZIRHLI OTOBÜS

Polis önlemler kapsamında 2 zırhlı otobüs de aldı. Bu otobüsler olaylara karışan kişilerin gözaltına alınması ve sevk edilmesi sırasında kullanılacak. Zırhı nedeniyle gözaltına alınan kişinin güvenliğini sağlayacak olan otobüsler 500 bin liraya mal oldu.

(DHA)

2