Gündem HDP'den Afrin açıklaması: AKP-MHP yeni maceraya hazırlanıyor

HDP'den Afrin açıklaması: AKP-MHP yeni maceraya hazırlanıyor

Paylaş
HDP'den Afrin açıklaması: AKP-MHP yeni maceraya hazırlanıyor

HDP, Afrin’i top atışlarıyla vuran Türkiye’nin bölgeye yönelik müdahale girişimlerine dair yaptığı açıklamada “Afrin hedefi Rojava başarısından rahatsız olanların planıdır” dedi. Açıklamada AK Parti-MHP koalisyonun ‘Suriye’de yeni maceraya hazırlandığı’ ve ‘yanlış politikaların bedelinin gençlere ve tüm topluma ödetildiği’ belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Türkiye’nin Afrin’e yönelik müdahale girişimlerine ilişkin “Suriye’de yeni maceralara hayır!” başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Hatay ve Kilis sırına yapılan askeri sevkiyata, süren top atışlarına ve köy boşaltmalarına dikkat çekilirken, “AKP iktidarının 6 yıldır sürdürdüğü yanlış Suriye ve Irak hamlelerine ve tam bir fiyaskoyla sonuçlanmış olan dış politika adımlarına şimdi bir yenisi ekleniyor” denildi.

Afrin’e yönelik askeri operasyonun DAEŞ ile yürütülen mücadeleyi ‘baltalayacağının’ da belirtildiği açıklama şöyle:

"Erdoğan rejimi içerde yaşadığı krizleri örtmek, dünyada yaşadığı izolasyon durumunu unutturmak, iktidarını perçinlemek için milliyetçi ve ırkçı hezeyanları yükseltmeye çabalıyor.

Suriye’de yeni maceralara hazırlanan AKP-MHP koalisyonu, yanlış politikaların bedelini gençlere ve tüm topluma ödetiyor. Bu hazırlıklar yeni bir macera girişimidir.

Afrin hedefi Rojava başarısından rahatsız olanların planıdır. Kürt, Arap, Türkmen halklarının birlikte ve eşit koşullarda kendi bölgelerini yönetmelerinden; onların ortak mücadelesinden rahatsız olanların planıdır. Bu hamle IŞİD ile mücadeleyi baltalamak demektir. Dikkatleri Rakka’da sıkışmış olan IŞİD’den başka yere kaydırmak ya da aksatmak demektir.

Erdoğan rejiminin yeni bir Kürt diyarını işgal girişimi, bir Kürt-Türk, Arap-Kürt savaşı tehlikesini büyütecektir. Türkiye’yi daha gergin ve kutuplaştırıcı bir ortama sürükleyecektir. Bölgenin demografisiyle oynamayı hedefleyen Erdoğan rejiminin bu girişimleri kökten yanlıştır kabul edilemez.

Tüm demokrasi ve barış güçlerine bir kez daha sesleniyoruz. Bu politikalar ülkeyi ve toplumu hızla daha büyük sorunlara sürükleyecektir. Bir an evvel bu hevesten vazgeçilmelidir. Hükümetin içeride ve dışarıda gerilim ve kaos politikalarına karşı herkesi itirazlarını haykırmaya davet ediyoruz."

NE OLMUŞTU?


Daha önce bir çok kez Afrin’i hedef alan Türkiye, Haziran ayının ilk yarısında sınıra çok sayıda tankla askeri sevkiyat yapmıştı.

En son geçtiğimiz Nisan ayında da Afrin TSK güçlerince hedef alınmıştı.

Yine geçtiğimiz günlerde Afrin bölgesine Hatay’daki ilçe sınırları üzerinden zaman zaman sızma operasyonları yapıldığı ileri sürülmüştü.

Bölgedeki kaynaklara göre El Nusra’dan Tahrir El Şam’a dönüşen cihatçı gruba TSK tarafından özel eğitim verildiği öne sürülmüş ve bu birliklerin Afrin bölgesi başta olmak üzere Kobani, Tel Abyad ve Minbic bölgelerine yönelik ‘sızma harekatında’ kullanılacağı iddia edilmişti.

Son saldırıların ardından ise Türkiye’nin Rusya ve İran ile yaptığı ‘pazarlık’ sonucu Afrin’e operasyon düzenleyeceği ve Esad’a bağlı güçlerin buraya konuşlandırılacağı iddia edilmişti.

Gazete Karınca