Gündem HDP Meclis Genel Kurul ve komisyon çalışmalarını durdurdu

HDP Meclis Genel Kurul ve komisyon çalışmalarını durdurdu

Paylaş
HDP Meclis Genel Kurul ve komisyon çalışmalarını durdurdu

HDP Meclis Grubu ve MYK'sı tarafından Diyarbakır'da yapılan ortak açıklamada, partinin Meclis Genel Kurul ve komisyon çalışmalarındaki faaliyetlerini durdurma kararı aldığı belirtildi. HDP'nin kararına Hükümet kanadından ilk yorumlar geldi

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen "Yasama organındaki faaliyetlerimizi durdurma kararı verdik. Halkımızla hergün birlikte olacağız" dedi

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve 7 milletvekilinin tutuklanmasından 2 gün sonra Diyarbakır'da toplantı yapan HDP Meclis Grubu ve MYK, aldığı kararları açıkladı. Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya karar verdik" dedi.

Bilgen, sorulara şöyle yanıt verdi:

"Yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya karar verdik" diyerek neyi kastediyorsunuz?

Türkiye bir iç savaşa sürüklenirken açık bir faşizm ortamında teknik hiçbir tartışma yapacak durumumuz yok. Kurallar onlar tarafından çiğnendi. Bizim halkımız, bize verilen emanetle ilgili kararı verecektir. Komisyonlara ve Genel Kurul'a katılmayacağımızı çok açık bir şekilde beyan ettik.

Eş genel başkanlık için vekaleten atama olacak mı?

Bunların hepsini önümüzdeki günlerde halkımızla tartışacağız. Bu ülkede yasama organının bir işlevi var mı, teknik tatışmaların anlamı var mı, halk karar verecek. Nerede, nereye kadar olacağımızı onlarla karar vereceğiz. Türkiye bir dönüm noktasındadır. Böyle küçük ayrıntılarla tartışma yapmak yerine, bu kararın Türkiye için, dünya için ne ifade ettiğini görmek istiyoruz. Biz çok net bir açıklama yaptık, bu açıklamanın gereğini yapacağız. Gündemimizde halkla beraber kararı vermek var.


HDP'NİN KARARI NE ANLAMA GELİYOR? İSTİFA YOK, BOYKOT VAR


HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “yasama organındaki çalışmalarını durdurma” kararlarının komisyon ve Genel Kurul çalışmalarını kapsadığını, Meclis’te grup toplantısı, basın açıklamaları ve kabul gibi programlarının devam edeceğini söyledi. Bilgen, komisyon ve Genel Kurulu boykot kararlarıyla ilgili “Herhangi bir süre koymadık. Halk toplantıları yapacağız, görüşmelerimizi yapacağız, gelişmelere ve olayın hukuki seyrine bakacağız, nasıl bir yaklaşım sergilenecek görüp ona göre karar vereceğiz” dedi. Şu anda süren operasyon nedeniyle genel merkez binalarına giremediklerini vurgulayan Bilgen, “Normal bir parti miyiz, çalışma yapabiliyor muyuz, önce bunu görmemiz gerekiyor. Meclis’te Genel Kurul ve komisyon dışındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Grup toplantımız olacak, heyetleri kabul edeceğiz, basın açıklamaları yapacağız. Bu Meclis’ten çekilme kararı değildir” diye konuştu.

SİNE-İ MİLLET DEĞİL


TBMM üyeliğinden istifayı bu aşamada düşünmediklerini belirten Bilgen, bunun bir “sine-i millet” kararı olmadığını vurguladı. Meclis’te 59 sandalyesi bulunan HDP, tüm komisyonlarda temsilci bulunduruyor. HDP’nin katılmaması, Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının sürdürülmesine teknik veya hukuki bir engel oluşturmuyor.

PERVİN BULDAN'IN DURUMU


Meclis Başkanı, HDP’li Başkanvekili Pervin Buldan’ın görevli olduğu hafta yerine oturmaması durumunda başka bir başkanvekilini görevlendirerek çalışmaları sürdürebiliyor. TBMM İçtüzüğüne göre izinsiz veya özürsüz olarak Genel Kurula 5 birleşim katılmayan milletvekilinin, TBMM üyeliğinin düşmesiyle ilgili sürecin başlatılması gerekiyor. Ancak Meclis’te bu kural şimdiye kadar hiç uygulanmadı. Yemin etmediği için Meclis’te yoklamaya giremeyen HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana için de bu kural işletilmedi. Genel Kurula katılmayan HDP’liler yoklamaya da girmezse bu konuda içtüzüğün uygulanıp uygulanmayacağı tartışması gündeme gelebilecek.