Esra Karayel Hedef 70 bin seviyesinde
HABERİ PAYLAŞ

Hedef 70 bin seviyesinde

Borsa, faiz ve dövizin yönünde ekonomik veriler etkili olurken seçim öncesi son hafta işlem hacmi düştü.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

- Borsada geçen hafta hem yurtiçinde hem de yurtdışında açıklanan ekonomik veriler dikkatle takip edildi. Seçim öncesi son haftada, yurtdışından bir miktar ayrışma yaşandı. Piyasada seçim sonuçlarına yönelik tedirginlik hakimdi. Hafta boyunca seanslarda işlem hacminin azaldığı dikkat çekti. Endekste, 63-64 bin seviyeleri arasında dar bantta işlemler gerçekleşti. Amerika borsaları dış ticaret açığındaki beklenmedik iyileşme sonrasında toparlanırken endeks bu gelişmeye kayıtsız kaldı. Bu gelişmelerle endeks, haftayı 63 bin 700 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında seçimlere çok az bir süre kala tahvil-bono ve döviz piyasası yatay seyir hareket etti. İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları toplantılarında faizlerde beklentiler dahilinde değişiklik yapılmadı. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler haftayı yüzde 8.85 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Dolardaki hareketlerde Amerika verileri etkili oldu. Hafta genelinde düşük işlem hacimli hareketler gerçekleşti. Cuma günü dolar 1.5800 TL, euro ise 2.2700 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Seçim sonuçları piyasa beklentisi yönünde geldiği takdirde endeks alımlarla 70 bin seviyelerine doğru hareket edecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Bu haftaya seçim sonuçlarının belli olmasıyla başlayacak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, hareketli seanslar geçirecek. Piyasalar, belirsizliğe yol açmayacak, dengelerin sarsılmayacağı sonuçlara olumlu tepki verecektir. Bununla birlikte Pazartesi cari açık rakamı, Çarşamba da bütçe performansı yatırımcılar tarafından izlenecek. Endekste ilk direnç 64 bin 300 seviyesinde bulunuyor. Gelişmeler olumlu olduğu takdirde, kısa vadede ilk hedef 70 bin seviyesi olarak gözüküyor. Yatırımcıların panik hareket etmemeleri ve gelişmeleri yakından izlemelerinde fayda bulunuyor.

-Para piyasalarında da seçim sonuçları, faizlerin ve dövizin yönünde etkili olacak gelişmelerin başında geliyor. Ayrıca açıklanacak ekonomik veriler de takip edilecek. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.90-8.95 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Amerika verileri izlenecek. Dolarda direnç seviyeleri 1.5850 ve daha üstte 1.5900 seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5750 TL ve daha altta 1.5700 TL seviyelerinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sermaye Piyasası Kurulu tedbir alıyor

Soru: Esra Hanım değerlendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim. Üç yıldır borsadayım ama hâlâ kavramakta güçlük çektiğimiz olaylara şahit oluyorum. Bunlardan bir tanesi de Çemaş. Hissede üç beş kuruş kâr edelim diyoruz ama aşağı iniyor. Artık gına geliyor, çıkıyoruz. Sonra bir bakıyoruz 2.60’tan 1.60’lara inen hisse sihirli bir el değmiş gibi birden yükselmeye başlıyor. Bunun normal olduğunu söylemeyin, bir sene bekleyip zarar edenler var ama sihirli el değince üç ayda kazancını on katına çıkaranlar da var. Bunu Sermaye Piyasası Kurulu görmüyor mu? Küçük yatırımcıyı neden koruma yoluna gitmiyorlar. Bizi aydınlatır mısınız? Mithat ÜN Cevap: Mithat Bey, Çemaş Türkiye’nin tek döküm bilya üreticisi olarak bulunuyor. Geçen sene Temmuz ayı başında 2.14-2.60 fiyat aralığında halka arz edildi. Hisse halka arz sonrası 1.65 seviyesine kadar düştü. Aralık ayı başında ise hisse 1.70 liradan yükselişe geçti. Kısa süre içerisinde hisseler 3.15 seviyesine yükseldi. Sermaye Piyasası Kurulu kısa sürede çok dalgalı fiyat hareketleri olduğu zaman gerekli tedbirleri alıp şirketten özel durum açıklaması talep ediyor. Şirket tarafından ‘özel bir durum yok’ açıklaması geldi. Yatırımın yapacağınız şirketin mali tabloları, teknik analizi alım fiyatınızı belirlemede önemli. Bununla birlikte şirketin sektörde durumu, mali yapısı, ortakları da önem arz ediyor. Bu tip dalgalı hisse hareketlerinde yeni anlaşma, satın alma ya da herhangi bir iştirak satışı gibi beklenti yaratacak duyumlar etkili olabiliyor. Şirket haberlerini de izlemenizde fayda var. Yatırımcıların hisselerini duyumla değil analizle seçmeleri ve paralarını tek bir yatırım aracına yatırmamaları zarar etmelerini önler.

Haberin Devamı

Portföyünüzü çeşitlendirin

Soru: Merhaba Esra Hanım. Ben ekonomiyi takip eden biriyim. Borsa daha önce pek ilgimi çekmemişti. Ama bu aralar biraz ilgimi çekti. İMKB 100’de örneğin, X firmasının 10.00 TL olan fiyatı, 1 tane hisse senedinin fiyatı mı yoksa 1 lot fiyatı mı? Borsaya en az kaç para ve kaç hisse senediyle girilir? Acemi yatırımcı olduğumdan hangi senetleri hangi vadelerde önerirsiniz? Bir de alım satım işlemlerini bir bankanın internet şubesinde yaptığımda, alım satımlarda ne kadar kesinti olur? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Ercan CEYLAN/İstanbul Cevap: Ercan Bey, ‘lot’ hisse senetleri piyasasında işlem birimidir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Hisse Senetleri Piyasası’nda 1 lot, 1 adet hisse senedi veya 1 TL nominal değerli hisse senedini ifade eder. Borsaya girişte para sınırı yok. Yani herhangi bir hisse senedinden bir lot da alabilirsiniz, bin lot da alabilirsiniz. Ancak bu işlemlere aracılık eden bazı aracı kuruluşlarda hesap açma alt sınırları olabilir. İnternetten yaptığınız işlemlerde ise kurum belirli oranda komisyon alır. Bunun da sınırları belirlidir. Yeni başladığınız için size tavsiyem aracı kuruluşun yatırım uzmanlarından yardım almanız yönünde. Sizin risk beklentinize göre bütün yatırım araçları ile ilgili gerekli bilgileri aldıktan sonra karar verirsiniz. Hiç bir zaman tek bir hisseye ya da yatırım aracına paranızı yatırmayın. Paranızı piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak üçe bölün. Mesela borsanın çıkışta olduğu dönemde portfönüzde hisse senedinin ağırlığı daha yüksek olabilir. Sayfamda yer alan hisseler orta ve uzun vadede yukarı yönde beklentisi olan hisseler arasında yer alıyor.

Alım fiyatınız yüksek olmuş

Soru: Ben 4.20 TL’den İhlas Gazete aldım. Çıkar diye beklerken şu anda 2.60’a kadar düştü. Panik yapmayayım bekleyeyim derken hep düştü. Ne yapmam gerekir? Mevlüt ÖZBAHÇE/İstanbul Cevap: Mevlüt Bey, İhlas Gazetecilik borsanın yeni şirketleri arasında bulunuyor. Hisse geçen sene Haziran ayında halka arz edilmişti. İşlem gördüğü iki günde yüzde 32.7 prim yaptı. Cuma günü itibarıyla hisse 2.87 seviyelerinden işlem görüyor. Öncelikle sizin alım fiyatınız bir miktar yüksek gerçekleşmiş. İhlas Gazetecilik zaman zaman sert hareketler gerçekleştiren bir hisse. İşlem gördüğü bir yıl içerisinde borsa düştüğü zaman prim yaptığı zamanlar yani endekse göre ters hareket ettiği zamanlar da oldu. Hissenin bu özelliği nedeniyle işlem hacmiyle birlikte hissenizi yakından takip etmeniz önemli. Son dönem mali tablosona bakıldığında ise geçen sene aynı döneme göre kârlılığının biraz azaldığını görüyoruz. Hissede getiri ve vade hedefiniz önemli. Bu iki kriteri yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Getiri ve vade hedefi koyun

Soru: Merhaba Esra Hanım, 95.50 TL’ye almış olduğum Fener hisselerini 103.00 TL’ye çıktığında satmayarak aslında çok büyük bir hata yaptığımı düşünüyorum. Sizce tekrar 100.00 TL seviyeleri için daha ne kadar beklememiz gerekecek? Satıp başka hisseleri günlük alıp satarak bu zararı kapatabilir miyim? Çetin KOŞAN Cevap: Çetin Bey, yatırımcılara her zaman söylediğim iki genel kural var. Birincisi hissenize aşık olmayın, vedalaşmayı bilin. İkincisi ise yatırımınızın başında getiri ve vade hedefinizi muhakkak belirleyin. Günlük alım satım yapmak için ekranın başında olmalısınız. Özellikle bu dönemde hareketler çok dalgalı olabiliyor. Alım fiyatınız da çok yüksek olmuş. Vade uzun gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder