Esra Karayel Hedef 80 bin seviyesi
HABERİ PAYLAŞ

Hedef 80 bin seviyesi

Borsa İstanbul’da endeks kısa süren haftayı sakin, düşük hacimli ve iyimser bir havada geçirdi

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

Piyasalar, tatil nedeniyle sakin bir haftayı geride bıraktı. İngiltere’nin Avrupa Birliği kararı etkileri sonrası kayıpların geri alınması gözleri dış borsalara çevirdi. Merkez bankalarının finans piyasalarına destek sağlayacağı beklentileri ile yurtdışı piyasalarda hafta genelinde iyimser hava hakim oldu.

Tepki sınırlı kaldı

Beklentilerin hafif üzerinde gelen Haziran enflasyon verilerine piyasanın tepkisi sınırlı kaldı. Endeks düşük hacimli seyir izledi ve kısa süren haftayı 78 bin 20 puan seviyesinden kapatarak tamamladı. Para piyasalarında da bayram tatili nedeniyle sakin seyir izlendi. Amerika’da petrol stokları verisinin beklentilerin altında azalması dolarda hafif düşüşe neden oldu. Özel sektör istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesi sonrası ise toparlandı ve haftayı 2.90’dan kapattı.

Haberin Devamı

Faizler yatay seyretti

Piyasada Cuma, TL cinsi varlıklar değer kazanırken tahvil piyasasında faizler tüm vadelerde geriledi. İşlem hacimlerinin kısa vadeli kıymetlerde yoğunlaştığı günde 2 yıllık gösterge tahvil yüzde 8.44’ten günü kapattı.

Küresel piyasalarda iyimser havanın devam ederek hareketli seansların yaşanacağı bir haftaya giriyoruz

Gelecek hafta ne olacak?

Borsa İstanbul’da iyimser havanın devam edeceğini öngörüyorum. Bununla birlikte yazılarımda daha önce de ifade ettiğim gibi hareketli seanslar devam edecek. Piyasaların gözü yine merkez bankalarından gelen açıklamalarda olacak.

Borsalar destekleniyor

Merkez bankalarından ek teşvik beklentileri yurtdışı borsaları desteklemeye devam ediyor. Endekste kısa vadede hedef 80 bin seviyesinde bulunuyor. Olası geri çekilmelerde ise 77 bin 300 önemli destek seviyesi olarak gözüküyor.

Para piyasalarında yurtdışı açıklamalar takip edilmeye devam edecek. Dolar/TL, yeni haftada 2.89’lu seviyelere inebilir. Geri çekilmelerde 2.87 desteği önemli. Olası yukarı hareketlerde ise 2.92 kuvvetli direnç olarak gözüküyor.

Yatırımınızı çeşitlendirin

Haberin Devamı

Piyasalarda hareketliliğin artması muhtemel. Tavsiyem, yatırım araçlarınızı çeşitlendirmek yönünde. Paranızın tamamını borsaya ya da dövize yatırmayın. Şu an için ağırlık hisse senedi ya da endeks fon, tahvil bono ve daha az bir oranda dolarda olabilir.

BORSADA SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kap'tan takip edin

Soru: Ülker Bisküvi’de yeni gelişmeler olmuş. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Güngör ATAKAN/İstanbul

Cevap: Ülker Bisküvi, Suudi Arabistan’da mukim Food Manufacturers Company şirketinin yüzde 55 hissesine sahip olan Sabourne Investments şirketinde bulunan yüzde 100 oranındaki Yıldız Holding paylarının 50 milyon dolar bedelle satın alınmasına karar verildiğini duyurdu. Ayrıntılı bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) internet sitesinden (kap.gov.tr) ulaşabilirsiniz.

Açıklamalarla izleyin

Soru: Migros yeni mağazalar açmış. Üç aydan beri hisseleri takip ediyorum. Şirketin mağaza sayısının güncel hali nedir? Turgay POLAT/İstanbul

Cevap: Migros, Haziran içerisinde 15 adet Migros ve 24 adet Migros Jet formatında toplam 39 adet satış mağazasının açıldığını duyurdu. 30 Haziran 2016 itibarıyla da şirketin mağaza sayısının; yurtiçinde bin 488, yurtdışında iştirakleri vasıtasıyla 40 olmak üzere toplam bin 528 olduğu ifade edildi. Hissenizi orta ve uzun vade için açıklamalarla birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Kısa vadede yön yukarı

Soru: Garanti Bankası’nda son gelişmeler nedir? Hissede teknik olarak kısa vade için yön konusunda neler söylersiniz? Derya CANPOLAT/İstanbul

Cevap: Garanti Bankası, Çin Halk Cumhuriyeti'nden yapılan ithalatın finansmanına yönelik olarak The Export Import Bank of China'dan 300 milyon dolar tutarında 3 yıl vadeli kredi sağlandığını bildirdi. Hissede teknik olarak kısa vadede yön yukarı gözüküyor. Bununla birlikte piyasa mevcut koşullardan dolayı hareketliliğin yoğun olduğu haftalara gebe. Bundan dolayı işlem hacmiyle yakından takip etmenizde fayda var.

Kredi anlaşması imzaladı

Soru: Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası hissem var. Banka kredi anlaşması imzalamış. Kredide oranların ne olduğunu öğrenmek istiyorum. Mehmet SAĞLAM/İstanbul

Cevap: Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası, uluslararası piyasalardan 367 gün vadeli toplamda 237.5 milyon euro ve 12.5 milyon dolar tutarında olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredi anlaşması imzaladığını duyurdu.

Ön anlaşma tamam

Soru: Anel Elektrik ile ilgili bilgi verir misiniz. Rıza ERGÜL/İstanbul

Cevap: Anel Elektrik, Katar devletinde inşası devam eden Red line South Underground (metro) Projesi kapsamında daha önce kamuya duyurulan 237.1 milyon dolar tutarındaki ana sözleşmeye ek olarak 65.5 milyon dolar tutarında ön anlaşma imzalandığını ve böylelikle Doha metrosu kapsamında toplam proje büyüklüğünün de 302.6 milyon dolar.

Hissenize aşık olmayın

Soru: Akbank’ta yeni bir haber var mı? Hisseyi aldığımdan bu yana yüzde 15 kazandım. Sizce satayım mı? Koray GÖNENÇ/İstanbul

Cevap: Akbank, gelecekteki nakit akımlarına dayalı seküritizasyon programı altında 5 ve 12 yıl arasında değişen vadelerde 1.4 milyar dolar tutarında finansman temin edildiğini duyurdu. Hisseyi satım zamanınız sizin hedef getiri fiyatınız ile doğru orantılıdır. Eğer belirlediğiniz getiriye ulaştıysanız satabilirsiniz. Size tavsiyem hissenize aşık olmayın. Sürekli yükselir diye hareket etmeyin. Getirinizi elde ettiğinizde vedalaşın.

Orta vade için takip edin

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul’ün Galatasaray ile anlaşması konusunda ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cumhur ATABERK/İstanbul

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul, Galatasaray Spor Kulübü Derneği ile İstanbul Bakırköy-Florya’da bulunan 22.6 bin metrekare ve İstanbul-Beykoz- Riva’da bulunan arsalar üzerinde birlikte proje geliştirmek amacıyla protokol imzalandığını duyurdu. Gelişmeler orta ve uzun vade için şirket hisseleri için olumlu beklenti yaratabilir.

Borsa'dan bilgi alabilirsiniz

Soru: Bir süredir elimde işlem görmeyen hisse senedi var. Zarardayım. “İşleme ne zaman açılacak?” diye sorduğumda işlem yaptığım kurumdan cevap alamıyorum. Bu bilgiye nereden ulaşabilirim? Hasan KIR /İstanbul

Cevap: Bu konuda en sağlıklı bilgi için Borsa İstanbul Yatırımcı Danışma Merkezi’ni arayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder