Gündem Hediye bisikletler gümrüğe takıldı

Hediye bisikletler gümrüğe takıldı

Paylaş
Hediye bisikletler gümrüğe takıldı

Hediye bisikletler gümrüğe takıldı

Almanya’da yaşayan Yaşar Karaçam’ın başlattığı kampanyayla toplanan ve Kütahya’nın Dumlupınar ilçesindeki çocuklara dağıtılması planlanan 118 bisiklet, faturalı gümrük muafiyeti belgesi olmadığı gümrükte bekletiliyor.

Haberin Devamı

Delpir Reisen Seyahat Bürosu Sahibi Yaşar Karaçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008’de Dumlupınar’daki Gazi İlköğretim Okulu’na 10 bilgisayar hediye ettiklerini ve maddi durumları iyi olmayan öğrencilere malzeme sağladıklarını, bu yıl da ilçedeki çocuklara bisiklet göndermek istediklerini anlattı.

Bu kapsamda Öger Tours Turizm Şirketi’nin sponsorluğunda yardım malzemesini topladıklarını belirten Karaçam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun için bulunduğum Günzburg şehrinde kampanyalarla 118 bisikleti toplayıp, bir tırla Türkiye’ye gönderdik. Tırımız hiçbir güçlük çekmeden Edirne-Kapıkule’den geçerek, Dumlupınar’a en yakın Uşak Gümrüğü’ne gümrük işlemleri için başvuru yaptı. Dumlupınar Yüksek Öğretim ve Eğitim Vakfı’ndan noter tasdikli hibe belgesiyle ve Almanya’da DİTİB Türk İşçileri Cemiyeti’nden tasdikli yardım belgeleri de gümrüğe verildi. Gümrük görevlileri, bu belgeleri kabul etmeyip ’faturalı gümrük muafiyeti’ adı altında bir belgenin olması gerektiğini, aksi takdirde bu bisikletlerin ya Almanya’ya geri gönderileceğini ya da 20 gün tutulduktan sonra el konulacağını bildirmişler. Bisikletlerimiz şu an Uşak Gümrüğü’nde. Bu bisikletlerin satın alma faturası yok, zira hepsi kullanılmış ve hediye olarak toplandı."

Haberin Devamı

Bu sorunu halletmeleri halinde 118 bisikleti maddi durumları iyi olmayan Dumlupınarlı çocuklara 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hediye etmeyi düşündüklerini kaydeden Karaçam, bu yardım kampanyası için bir de bisiklet turu düzenlediklerini ifade etti.

Karaçam, gümrükteki sıkıntının ortadan kalkması halinde 17 Nisanda İzmir’de başlayıp 25 Nisanda yine İzmir’de sona erecek "9 günde 970 kilometre-Pedallar çocuklarımız için dönecek" bisiklet turunu düzenlemeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Uşak Gümrük Müdürlüğü yetkilileri ise Bakanlar Kurulu kararı gereğince temel ihtiyaç olarak nitelendirilen eşyaların gümrük muafiyeti kapsamında değerlendirildiğini, ancak bisiklete muafiyet verilmesiyle ilgili bir hükmün bulunmadığını bildirdi.

Ali Korkmaz / AA

Haberin Devamı