Siyaset Hektor kavgası
Paylaş
Hektor kavgası

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi arasındaki Hektor heykeli kavgası yaşandı

‘Saygısız ve bilinçten yoksun’

Haberin Devamı

MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, TBMM’de yaptığı konuşmada, “Kültür ve Turizm Bakanı Çanakkale’ye Hektor heykeli dikecekmiş. MHP olarak onu yıkıp Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal’in, Seyit Onbaşı’nın heykellerini dikeceğiz. Hektor heykeli yapılacaksa, Gediktepe’ye çömelen Hektor heykeli yapılsın” demişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sipahi’nin sözlerinin, ‘çok saygısız ve tarih bilincinden yoksun’ olduğunu söyledi.

‘Atatürk de Hektor dedi’

Bakan Günay, “Biz neyi nereye yapacağımızı gayet iyi biliriz. Tarihimize de saygılıyız. Çanakkale’de Seyit Onbaşı heykeli ve Atatürk ile ilgili çok güzel anıtsal düzenlemeler var” dedi. Hektor’un, Anadolu’nun savunmasında bir simge olarak bin yıllardır bilinen bir kahraman olduğunu belirten Günay, “Fatih Sultan Mehmet, rivayet edilir ki İstanbul’u aldığı zaman ’Hektor’un savaşını kazandık’ demiştir. Mustafa Kemal’in Dumlupınar savaşından sonra ’Hektor’un öcünü aldık’ dediği söylenir. Anadolu’da bin yıllardan beri yaşayan halkın sürekliliğini anlatmak açısından böyle bir anıt yapılabileceğini söylemiştim. Hâlâ daha aynı fikirdeyim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Truva kahramanı

Homeros’un İlyada destanı, Truva savaşını anlatır. Truva’nın cesur prensi Hektor, Truva kentini teslim etmemek için kahramanca savaşır. Truva, yarı tanrı Aşil’in Hektor’u öldürmesinin ardından düşer.

Truva savaşı sinemaya da defalarca aktarıldı. En son çekilen filmde Hektor’u Eric Bana, sadece topuğundan vurularak öldürülebilen Aşil’i ise Brad Pitt canlandırmıştı.