Dünya 'Helal menü' Fransa'yı ayağa kaldırdı

'Helal menü' Fransa'yı ayağa kaldırdı

Paylaş
'Helal menü' Fransa'yı ayağa kaldırdı

Fransa'da ünlü fast food zinciri Quick'in, Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelerdeki 8 restoranında "helal menü" çıkarma projesi, ülkede tepkilere yol açtı

Aşırı sağcı parti Ulusal Cephe’nin lideri Jean-Marie Le Pen, ülke genelinde 350 restoranı bulunan Quick grubunun müşterilerine böylece "bir çeşit İslam vergisi" dayattığını iddia etti.

Lille kenti yakınındaki Roubaix kasabasının Sosyalist Belediye Başkanı Rene Vandierendonck ise Quick’in bu uygulamayla "ayırımcılık yaptığını" savundu ve gruba karşı dava açma tehdidinde bulundu.

Fransa’da son aylarda etkili olan ulusal kimlik ve peçe tartışmasıyla birlikte bu konunun da Mart ayında düzenlenecek bölgesel seçimlerde seçim kampanyalarına malzeme konusu olacağı belirtiliyor.

Yaklaşık 5.5 milyon Euro olduğu tahmin edilen "helal et" pazarının giderek büyüdüğünü belirten iş adamları, artan talep ve tüketim toplumu ilkesi uyarınca esnafın önüne fazla engel koyulamayacağı görüşünde.

Fransa Tarım Bakanı Bruno Le Maire, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, "Halka açık bütün lokantalarda domuz etini kaldırdıklarında cemaatçiliğin içine düşmüş olacaklar, bu da cumhuriyet ilkelerine ve Fransız halkının ruhuna aykırı" diye konuştu.

Haberin Devamı