Ekonomi Hem sıcak su hem elektrik üreten güneş paneli!

Hem sıcak su hem elektrik üreten güneş paneli!

Paylaş
Hem sıcak su hem elektrik üreten güneş paneli!

Konya'da üretilen, Eskişehir'de bir firma tarafından satışa çıkarılan güneş paneli, konutun hem sıcak su hem de elektrik ihtiyacını karşılıyor

Yenilenebilir Enerji Sistemleri (YENSİS) Sorumlu Müdürü Kadir Umutlu, Konya’da bir firma tarafından üretilen güneş panelini ilk defa Eskişehir’de birkaç konutta uyguladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Umutlu, "Kontrol ünitesiyle aküde toplanan enerjinin invertör cihazlarıyla eve dağıtımı gerçekleşiyor. Sıcak su ve elektriği tek cihazla üretebilen bundan başka bir güneş paneli yok. Yaklaşık 4-5 yılda kendini amorti eden güneş panelini konutlarında kullanan kişiler artık elektrik parası ödemeyecek. Ayrıca konutun elektrik ihtiyacının karşılanmasından sonra kalan elektrik akülerde depolanarak geçen yıl çıkarılan kanunla elektrik dağıtım şirketlerine satılabiliyor" dedi.

-"Kalorifer sistemine bağlanıp ısınma amaçlı da kullanılabilir"-

Kadir Umutlu, fosil yakıtların çevreyi kirlettiğinin bilimsel olarak ortaya çıkarıldığını belirterek, güneş panelinin çevreye zarar vermediğini kaydetti.
Cihazın Türkiye’de sadece Eskişehir’de bazı konutlarda kullanılmaya başlandığını ifade eden Umutlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Cihazı isteğe bağlı olarak konutlarda uyguluyoruz. Standart bir konut için ortalama maliyet 12 bin lirayı buluyor. Ancak sistemin 25 yıl garantisi vardır. Bu çok önemlidir. Çünkü 25 yıl garantisi olan bir aletin uzun yıllar hizmet vereceği anlamına geliyor. Cihazı monte ettiğimiz evleri takip ediyoruz. Sonuçlar bizim için mutluluk verici. Bu cihaz kalorifer sistemine bağlanıp ısınma amaçlı da kullanılabilir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerindeki serin günlerde ısınma bedavaya getirilebilir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan onaylı cihazımız için şu an çok sayıda talep alıyoruz. Bu taleplere yetişmekte zorlanıyoruz."

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Termodinamik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Erbay da insanların geleceği düşünerek temiz enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin güneş enerjisi bakımından stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erbay, "Sıcak su ve elektrik ihtiyacına cevap verebilen güneş panelini üretiyor ve kullanabiliyor olmamız Türkiye ve dünyanın geleceği açısından çok önemli. Güneş zaten bize enerjiyi gönderiyor. Dolayısıyla bu enerjiden faydalanmak gerekir. Güneş panellerini daha da geliştirip bu enerjiden yararlanmalıyız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sinan Balcıkoca - AA