Sağlık Hemoroid kansere dönüşmez

Hemoroid kansere dönüşmez

Paylaş
Hemoroid kansere dönüşmez

Hemoroid hastalığının kansere neden olup olmadığı sorusu hastaları çok tedirgin ediyor. Paniğe kapılmaya gerek yok. Çünkü hemoroidin kansere dönüşmesi mümkün değil. Ancak yine de doktora başvurun

MEDİCAL PARK GÖZTEPE HASTANE KOMPLEKSİ GENEL CERRAHİ UZMANI OPR. DR. BABEK TABANDEH ANLATTI

Hemoroidin teşhis edilmesi ne kadar sürer?

Detaylı bir hasta görüşmesi ve makat bölgesinin muayenesi genellikle 10 dakikalık bir görüşme ve 1-2 dakikalık bir muayenenin ötesine geçmemektedir. Ancak detaylı tetkiklerin istenmesi bu tanı zamanını 2-3 güne kadar uzatabilmektedir.

Hemoroid için neden bir uzmana başvurmak gerekiyor?

Hemoroid yakınmaları klasik şikayetler olmayabileceği gibi, başka hastalıkların bulguları da ilk etapta hemoroidi taklit edebilir. Dolayısıyla kesin tanı için mutlaka bir genel cerrahi uzmanının muayenesinden geçmek gereklidir. Doğru tanı tespit edildikten sonra ise tedavi her zaman ortak olmayıp hemoroidin yerleşimi ve derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Böylece geç tanı, önemli hastalıkların gözden kaçması ve yetersiz tedavi önlenmiş olur.

Kabızlık ve hemoroid arasındaki ilişki nedir?

Hemoroidin nedeni genellikle makat basıncının artışıdır ve bu durum özellikle ülkemizde kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle çoğunlukla kabızlık sorunu olan insanlarda gözlenir. Bu ilişki o kadar ciddidir ki kabızlık düzelmeden en iyi cerrahi yöntemler bile başarısız olabildiği gibi, kabızlığın tedavisi ile bazen başka hiçbir girişime gerek olmadan tüm hemoroid yakınmaları ortadan kalkabilir.

Çok ilerlemiş vakalarda hemoroidin kansere dönüşme riski var mı?

Hemoroid hastalığı konusunda en sık sorulan soru bu hastalığın kanserle ilişkisinin olup olmadığı veya kanser için zemin hazırlayıp hazırlamadığıdır. Hemoroidler ve benzeri hastalıklar kesinlikle kanserleşmezler ancak kalın bağırsak kanserini maskeleyebilirler.

Hemoroid kalın bağırsak kanserini nasıl maskeliyor?

Kalın bağırsak kanserinin erken tanısını koymanın tek yolu dışkılamayla makattan kan gelmesi durumunda hemen doktora başvurmaktır. Böylece yapılan muayene ve tetkikler sonucunda çok tehlikeli olup erken döneminde yakalandığı takdirde tedavisi mümkün olan kalın bağırsak kanserinin tanısını koymak mümkün olabilmektedir. Tedavi edilmemiş hemoroid hastalığı olan ve günlük kanamalara alışmış bir kişide ayrıca kanser geliştiğinde bu hastalığa bağlı oluşan kanamalar hasta tarafından önemsenmemekte, bu erken tanı ve uygun tedavi ile olası hastalıktan kurtulma şansını kaybedebilmektedir.

Hemoroidde sık görülen kanama hastada kansızlık nedeni olabilir mi?

Evet, hatta özellikle ülkemiz için kansızlık nedeniyle iç hastalıkları polikliniklerine başvuran birçok hastanın asıl sorunu hemoroid kanaması olup kansızlığın ilaç tedavileri hemoroidin tedavisi yapılmadığı için başarısız olmaktadır.

KADINLIK HORMONU ARTIŞI ROL OYNUYOR
Hamilelikte daha sık görülen hemoroidin nedeni nedir?

Hamilelikte büyüyen rahim ve bebeğin oluşturduğu karın içi basıncın artışı hemoroidin başlamasına neden olmaktadır. Ayrıca beslenme bozuklukları ve hormonların etkisiyle yavaşlayan bağırsak hareketleri de kabızlığa neden olmaktadır.

Diğer taraftan kadınlık hormonlarının seviyeleri hamilelikle artmakta ve bu hormonlar damar duvarlarının yapısında gevşeme ve sarkmaya neden olduğu için hemoroidin oluşumunda ciddi rol oynamaktadır.

Nasıl tedavi ediliyor?

Gebelik sırasında ve doğumdan sonra erken dönemde görülen hemoroidlerin tedavisi genellikle ilaç tedavisine iyi yanıt vermekte. Gebeliğin fiziksel ve hormonal etkilerinin vücut üzerinden kalkmasıyla hemoroid ciddi oranlarda gerileme gösterdiğinden bu grup hastaların tedavisinde diyet ve ilaç tedavisinin önemi daha da büyüktür.

Ancak nadiren de olsa diyet ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen olgularda cerrahi yöntemlere başvurmak gerekli olabilir. Bu durumda yine de en az girişimsel olan yöntemler tercih edilir.

Hazırlayan: Özgür Köylü
ozgur.koylu@posta.com.tr

3

Haberin Devamı