Sağlık Hemoroid muayenesi gözünüzü korkutmasın

Hemoroid muayenesi gözünüzü korkutmasın

Paylaş
Hemoroid muayenesi gözünüzü korkutmasın

Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenmenin yol açtığı hemoroid her üç kişiden birinde görülüyor. Ancak birçok hasta muayeneden çekindiği için doktora gitmekten kaçınıyor

Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Raşa anlattı:

Haberin Devamı

Hemoroid sık görülüyor mu?

Dr. Kemal Raşa: Her üç kişiden birinde görülüyor. Birçok hasta muayenenin rektal yoldan (makattan) yapılması nedeniyle doktora gitmekten kaçınıyor. Hastalık çoğu zaman bu nedenle tedavi edilemeden gizli saklı yaşanıyor.

Dereceleri var mı?

Dr. Kemal Raşa: Dört derecesi var:

Birinci derece hemoroid: En önemli şikayet kanamadır. Makatta bir dolgunluk hissi, hafif akıntı, kaşıntı olabilir. Bu evrede meme dışarı çıkmaz.

İkinci derece hemoroid: Kanama ve kaşıntı gibi şikayetlere dışarıya çıkan meme eşlik eder.

Üçüncü derece hemoroid: Kanama, kaşıntı, ıslaklık hissi gibi şikayetler vardır. Büyük abdest sırasında memeler dışarıda kalır, daha sonra kendi kendine içeriye girer.

Dördüncü derece hemoroid: Memeler hiçbir şekilde içeriye girmez. Kanama, ağrı, akıntı had safhadadır.

Haberin Devamı

Ameliyat kararı nasıl veriliyor?

Dr. Kemal Raşa: Hemoroid hastalığı için çok sayıda tıbbi ve cerrahi tedavi seçeneği var. Hasta için en uygun tedavi seçeneğine karar verirken hastanın hikayesi ve fizik muayene bulguları çok önemli. Ayrıca bu kararı verirken hastanın öncelikleri de göz önünde bulundurulmalı. Karar hastayla birlikte verilmeli. Ameliyat, ileri evre hemoroid hastalarına uygulanıyor.

Hangi ameliyat teknikleri kullanılıyor?

Dr. Kemal Raşa: Son yıllarda en sık kullandığımız iki teknik stapler (Longo) ve Ligasure yöntemidir. Kansız, dikişsiz ameliyat olanağı sağlar. Ameliyat süresi daha kısadır. Klasik teknikleri kullandığımızda ameliyat 30-45 dakika sürerken, bu yöntemde süre 10-15 dakikaya düşer. Kanama riski diğer ameliyatlara göre çok daha azdır. Operasyon sonrası hissedilen ağrı, diğer yöntemlere göre yüzde 40-50 oranında daha azdır. Dikiş kullanılmadığı için hastalarda ameliyat sonrası batma gibi yakınmalar daha az görülür. Hastanede kalış süresi ve ameliyat sonrası işe dönüş süresi daha kısadır. Çok nadir olsa da klasik ameliyatlardan sonra gelişen makatta ıslaklık hissi, gazı veya dışkıyı hissedememe gibi yan etkiler bu ameliyat tekniğinde görülmez. Maliyet klasik ameliyatlarla karşılaştırılabilecek düzeydedir.

Haberin Devamı

Stapler nasıl bir yöntem?

Dr. Kemal Raşa: Zımbalama yöntemi olarak da bilinir. 3’üncü derece hemoroidlere uygulanır. Hemoroid ameliyatları için geliştirilmiş ‘stapler’ denen bir aletle yapılır. Tek kullanımlık olan bu alet makatın içinde halka şeklinde dokuyu keser, aynı zamanda zımbalayarak birleştirir. Yaklaşık 10-15 dakika sürer. Ameliyat süresini kısaltır ve ameliyat sonrası ağrı az olur.